3 Boyutlu Kalp!
Hayatın her alanında her sektörde kullanılan 3D yazıcılar, tıpta da çığır açıyor. İç organların protezini geliştiren bilim adamları şimdi de üç boyutlu kalp için uğraşıyor.
TEKNOLOJİ SERVİSİ
Üç boyutlu olarak tasarlanmış bilgisayar verisini elle tutulur, gözle görülür bir nesneye dönüştüren 3D yazıcıları, tıpta da önemli değişimlere imza atıyor. Bugüne kadar yeni nesil yazıcılar da her geçen gün mimari, otomotiv, moda tasarım, kuyumculuk, sağlık gibi birçok sektörde kullanılıyordu. Son gelişmelerle 3D yazıcılar artık kalplerimizi de güvence altına alacak. 3D yazıcıların özellikle sağlık sektörüne katacağı yeniliklerle çok hayat kurtaracağı bilim insanları tarafından öngörülüyordu. Birkaç yıl önce protez kol, bacak gibi etkin olarak kullanılan yazıcılar, günümüzde iç organların da protezini oluşturmak için kullanılmaya başlandı.
Prototip Olarak Çalışan Kalp Yaklaşık Bin Vuruşa Kadar Dayanabiliyor
Doktora öğrencisi Nicholas Cohrs öncülüğünde gerçekleştirilen prototip kalp, 3D tarayıcı ile yapıldı. 3 boyutlu olarak basılan yumuşak bir yapıya sahip olan kalp, istenilen gelişmeler kaydedilirse ileride insan kalbinin yerini alabilecek. Şu an prototip olarak çalışan kalp, yaklaşık bin vuruşa kadar dayanabiliyor. Bu da kalbin çalışma hızı hesaplandığında yapay kalbin yarım saatlik bir ömrü olduğunu gösteriyor. Malzemelerin çok daha sağlam bir hal alması şart. Açık kalp ameliyatları her zaman yüksek risk taşıdığı için 30 dakikalık bu süre ne kadar uzun olursa o kadar fayda sağlayacak. Yapay kalp projesinin ileride hayat kurtarabilmesi için çözüm bulunması gereken bir engel daha var. O da metal ve plastik mekanizmaların doku ile bütünleşmesi sonucunda kana zarar verip vermeyeceği! Kaynak, İTO