• DOLAR 35.489
  • EURO 36.657
  • ALTIN 3077.19
  • ...
Gaziantep'in 40 yıllık su boruları yenilendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, içme suyu hattındaki 40 yıllık öngerme beton boruların çelik borular ile değiştirildiğini söyledi. Su borularının değiştirilmesi ile ilgili basın toplantısı düzenleyen Şahin, Gaziantep'in en büyük projelerinden olan Düzbağ Projesi ile ilgili de bilgiler verdi.

Yaklaşık 4 aydan bu yana GASKİ tarafından yapılan çalışmaların tamamlanmasıyla basın mensuplarıyla çalışmanın yapıldığı Akçagöze Mevkiinde bir araya gelen Şahin, Gaziantep'in Kartalkaya Barajı'ndan gelen içme suyu borularının 40 yıldan bu yana kullanıldığını ve çok arıza vermeye başladığından dolayı değiştirmek zorunda kaldıklarını söyledi.

Şahin, bu arızaların bitmesi için eskiyen ön germe beton borularının çelik borular ile değiştirildiğini ve arızaların asgariye indiğini belirtti.

Düzbağ Projesi'nin İstanbul Melen Projesi'nden sonra Türkiye'nin en büyük ikinci içme suyu projesi olduğunu belirten Şahin, "Kartalkaya Barajı'ndan gelen su hattı çok eskidi. Mesafe açısından da çok uzaktı. Bu açıdan yılda 100 milyon TL belediyenin kasasında kalacak. Bu ne demek, bu kentte 5 tane fazladan kavşak yapmak demek." dedi.

"Gaziantep'in suyunun yüzde 95'i dışarıdan karşılanıyor"

Kentin içme suyunun yüzde 5'nin şehir içindeki kuyulardan, yüzde 95'inin şehir dışından karşılandığını dile getiren Şahin, Kartalkaya ve Mizmilli'de artık teknolojik eskimelerin yaşandığını ve bunun da su kayıplarına neden olduğuna değinerek şöyle konuştu:

"Suyu iyi yöneten medeniyetler büyüyecek ve bunun sürekliliğini sağlayacak. Suyu yönetemeyenler de bugün yaşanan birçok sorunun daha kalıcı olmasını neden olacak. Biz teknik ekibimizi kuvvetlendirdikten sonra bütün dünyadaki gelişmeleri ve ülkemizdeki iyi örnekleri masaya yatırdığımız zaman bunun sürdürebilir bir su yönetimi olmadığını gördük. Biz şehir içindeki bu su ihtiyacının ancak yüzde 5'ini karşılayabiliyoruz. Yüzde 95'ini başka bir şehirden getiriyoruz. Getirirken yılda yaklaşık 100 milyon TL elektrik parası ödeyerek getiriyoruz. Belediyeye gelen bütçenin yarısından çoğunun yeniden elektriğe ödediğiniz bir sistem sürdürülebilir değil."

Şahin, "Halkımızın daha sağlıklı su içmesi en önemli meseledir. Ama daha da önemlisi gelen bu suyun doğru bir şekilde evlere ulaşmasıdır. Bu konularda baktığımızda da para yönetimi, su kalitesi, kayıp ve kaçak açısından çok büyük bir sorunla karşı karşıya kaldığımızı gördük. Bu işi günü kurtaran tedbirlerle yapamayacağımızı çok kalıcı bir proje ile bunu başarmamız gerektiğini gördük. Düzbağ Projesi'ne de başlamadan iyi bir fizibilite raporu ile bunu Ankara'ya anlattık. Melen'den sonra Türkiye'nin en büyük projesini yapıyoruz. Buna karar verdik. Çünkü bu çok önemliydi." ifadelerini kullandı.

Şahin, maliyet yönetimi, kayıp-kaçak oranı ve su kalitesi açısından çok büyük sorunlarla karşı karşıya kaldıklarını belirterek, "Gelen suyun yüzde 80'inini kaybediyoruz. Su kalitesinde çok ciddi bir sorun yaşıyoruz. Zaten su yok. Bir de gelen suyun yüzde 80'ini yolda kaybediyoruz. Bu sürdürebilir bir durum değildi. Hemen çok acil bir şekilde karar almamız ve 12 kilometrelik hattı hızlı bir şekilde değiştirmemiz gerekiyordu. Değiştirirken de en kalitelisi, pahalısı ve şu anda dünyadaki en iyi sistem üzerinden değişim yapıyoruz." şeklinde konuştu.

GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler ise yaklaşık 3,5 ay gibi kısa bir sürede 12,5 kilometre yeni boru hattı döşediklerini ve bunu söyledikleri zamandan daha kısa bir süre yaptıklarını söyledi.

2 milyon Gaziantep nüfusuna 400 bin de Suriyeli mültecilerin eklendiğini ve buna göre su ihtiyacının arttığını belirten Sönmezler, 2018 yılının sonlarına doğru herhangi bir sıkıntı yaşanmaması durumunda suyun Gaziantep'e geleceğini kaydetti. Düzbağ'daki maliyetin 1 milyar TL olduğunu, bu proje bitmeden Gaziantep'in su yönetimini çok zor olduğunu belirten Sönmezler, "Bu yaptığımız çalışmalar bizi rahatlattı. Şu anda bir su kesintimiz yok. Ama Mizmilli'deki pompalarımızın da biraz dinlenmesi lazım." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin en kaliteli suyunun Gaziantep'te olacağını ifade eden Sönmezler, memba kalitesinde su getireceklerini söyledi. Sönmezler, son dönemlerde su tesislerinde çok arızalar olduğunu, bu açıdan boruları değiştirmek zorunda kaldıklarını belirtti. Değişiklikten dolayı kentte dönüşümlü olarak su kesintisi yaptıklarını, kendilerine anlayış gösteren herkese teşekkür etti.

Toplantının ardından Şahin, basın mensupları ve katılımcılar ile sahada yapılan çalışmaları inceledi. (İbrahim Koçyiğit - İLKHA)



















Bu haberler de ilginizi çekebilir