Yeni Güneş Santrali Atlı Karınca
İzmir`de güneşten endüstriyel ısı üretimi hedefiyle proje yürüten ekip, lunaparklardaki atlı karınca oyuncağı modeliyle oluşturdukları tasarımla mevcut modellere göre yüzde 37 daha verimli solar termal sistem geliştirdi
İZMİR
Güneş enerjisinden endüstriyel ısı elde etmek üzere çalışma yürüten Türk mühendisler, lunaparklardaki atlı karıncaları örnek alarak geliştirdikleri yatay ve dikey yönde hareket edebilen paneller sayesinde mevcut modellere göre yüzde 37 daha verimli solar termal sistem geliştirdi. Güneş enerjisine yönelik teknolojiler geliştiren bir firmada çalışırken endüstriyel ısı elde eden santraller alanında bir boşluk olduğunu gören genç girişimci Şener Bilgin, buhar, ısı ve sıcak su kullanan sanayi tesislerine doğalgaz ve kömüre alternatif bir enerji kaynağı oluşturmak üzere proje geliştirmeye başladı.
Lunaparklardaki Atlı Karıncaları Örnek Aldılar
Oluşturduğu ekiple İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'ndeki (İYTE) İzmir Teknoparkı'nda çalışma yürüten ekip, sabit santraller yerine güneşi izleyen santraller yaparak elde edilen enerji miktarını arttırmaya odaklandı. Lunaparklardaki atlı karıncaları örnek alarak hem yatay hem dikey hareket edebilen dairesel santral geliştiren ekip, güneşi doğumundan batımına kadar dik açıyla otomatik olarak izleyen paneller sayesinde mevcut santrallere göre daha fazla endüstriyel ısı elde etti. Uluslararası yatırımcıların desteğini de alan LucidaSolar isimli ekibin geliştirdiği santralin, İspanya merkezli yenilenebilir enerji enstitüsü CIEMAT'ın testleriyle dünyadaki diğer solar termal santrallere göre yüzde 37 daha verimli olduğu kanıtlandı. Deneme ve patent süreçlerinin ardından ilk olarak İzmir Teknoparkı içindeki İnovasyon Merkezi binasının çatısına kurulan santral, binanın soğutma ve ısıtmasında kullanılmaya başlandı. Yatırımcıların dikkatini çeken santralin yıl sonuna kadar Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün, Moğolistan ve İspanya'ya kurulması için talep toplandı.
AA