• DOLAR 32.557
  • EURO 34.964
  • ALTIN 2458.321
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Neredeyse bir yıl süren ve sonunda Çin ile Sri Lanka arasında Hambantota'nın derin deniz limanı için yapılan bir anlaşma sayesinde, Çin ve Hindistan arasında, Sri Lanka'nın siyasi yelpazesinin çeşitli yönlerinde yaşanan karşılıklı gerginliği ve hatta şiddet olaylarını tetikleyen gösteriler en azından kâğıt üzerinde nihayet sona erdi.

Hambantota Limanının %85'lik Hissesi İçin 1,12 Milyar Dolar

Çin Merchants Port Holdings Co. tarafından 25 Temmuz'da yapılan basın açıklamasına göre, devlete ait liman işletmecisi 99 yıl boyunca Hambantota limanının %85'lik hissesi için 1,12 milyar dolar ödemeyi kabul ederken, bu ödemenin % 58'inin ise Hambantota Uluslararası Liman Hizmetleri Şirketi (HIPS) adı verilen şirkete ödeneceği ve geri kalan 146,342 milyon dolarının ise işletme giderlerini karşılamak üzere bir banka hesabına yatırılacağı bildirildi.

Reuters`in İddiası Boş

Bununla birlikte, Reuters haber ajansı tarafından, Hambantota Uluslararası Liman Hizmetleri Şirketi için mülkiyet dağılımı % 50,7 / % 49,3 iken, Çin Merchants'ın on yıl sonra hisse paylarının % 65'e düşürüleceği ve Sri Lanka'nın kontrolü tekrar ele geçireceği iddia edildi.

Ancak durum ne olursa olsun, Hambantota'daki ticari faaliyetlerde tam kontrolün, üçüncü taraf ülkelerin bölgeye girmesini, rekabet eden tekliflerin sunulmasını veya 100 kilometrelik bir mesafede başka bir liman geliştirilmesini önleyen hükümler ile Çin tarafınca ele geçirildiği bildirilmekte.