Türkiye'de ilk eğitim çiftliği Batman'da olacak
Türkiye'de bir ilk olan eğitim çiftliği projesi Batman'ın Gercüş ilçesinde hayata geçirilecek.
Batman'ın Gercüş İlçe Ziraat Odası Başkanlığı, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) İdaresi, Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi (GAP-TEYAP) ve Gercüş Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği'nin ortaklaşa hazırlamış olduğu ve Türkiye'de bir ilk olan tarımsal eğitim amaçlı eğitim çiftliği projesi Gercüş'te hayata geçirilecek.
Yapılan eğitim çiftliğinde; bir dekar telli terbiye bağ (pergola), 4 dekar telli terbiye bağ, 3 dekar bağ çubuğu üretimi, 2 dekar fıstık fidanı için üretimi, 2 buçuk dekar çeşitli sebze, bir dekar sera, 50 arı kovanı, 240 metrekare idari bina ve eğitim salonunun olacağı bildirildi.
Yapılan projeyle ilgili İLKHA muhabirine açıklamalarda bulunan Gercüş Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şefik Öner, ziraat odasına 5 bin 752 çiftçinin kayıtlı olduğunu söyledi. Öner ayrıca, 57 köy ile 2 beldede ikamet eden çiftçilere, bölgede tarım danışmanlığı yapan ziraat mühendisleri tarafından tarla başında tarımsal eğitim ve teknik bilgi verileceğini belirtti.
Çiftçilerin nasıl daha sağlıklı ürünler üretebileceğini öğretmek için çabaladıklarını aktaran Öner, çiftçilere tarımsal işletmelerde verimliliğin artırılması, çiftçi gelirlerinin yükseltilmesi, tarım sektöründe mesleki bilginin yaygınlaşması, tarımda teknik, ekonomik ve sosyal ilerlemenin sağlanması için uzmanlarca eğitim verileceğini kaydetti.
Yılda 250 bin adet sertifikalı fidanın üretileceği çiftlik ile ilgili bilgi veren Öner, projelerinin hayata geçirilmesi ile birlikte, üreticilerin örgütlenme ve bilgi düzeyinin yükseleceğini, su ile toprak kaynaklarını etkin kullanıp gıda kalitesinin artacağını vurguladı.
"Artık biz kendimiz burada fideleri yetiştirip, aşılayacağız"
Öner, "Bu kapsamda projemiz ülkemizde ilk olma özelliğini taşıyor. 34 dönüm araziye kurulan tesisimizde 7 ayrı bölümden oluşacak. Bölgenin tamamını kapsayacak GAP İdaresinin bünyesinde bulunan 9 tane ilin tüm çiftçilerini burada eğitebilecek kapasitede bir tesistir. Bunun amacı bölgedeki çiftçileri daha iyi ve güzel bir şekilde eğitmektir. Yereldeki fidan ihtiyacı gidermek ve bağlarımızı yenilemek için burada kendi fidanlarımızı aşılamak için aşı odası var. Kendi fidanlarımızı Amerika asmasına aşılamak için Tekirdağ'a, Elazığ'a ve Gaziantep'e gönderiyoruz. Artık biz kendimiz burada fideleri yetiştireceğiz ve aşılayacağız." dedi.
"Çiftlik istihdam da sağlayacak"
Çiftçilerin istekleri doğrultusunda ilçede kendi fidanlarını yetiştireceklerini belirten Öner, "Toprağı analiz ettikten sonra çiftçinin istediği doğrultuda fidan üretip çiftçiye bahçe tesis edeceğiz. Burada paydaşlarımız da var. Araştırma endüstrileri, ziraat fakülteleri olsun haftanın belirli günlerinde gelip burada çiftçileri eğitecek. Güzel bir tesis oldu. Çiftçilerimize hayırlı olsun. Burada 20 kişiye yakın istihdam olacak. Geneli teknik eleman, ziraat mühendisleri, güvenlikçiler ve bahçıvanlar olacak." diye konuştu.
"Yılda 4 bin çiftçiye eğitim vermeyi hedefliyoruz"
Eğitimlerin aralıksız olacağını açıklayan Öner, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Haftanın 5 günü burada sabah-akşam eğitim verilecek. O zamanki çiftçi kapasitesine göre burada yılda 3 bin ile 4 bin çiftçiye eğitim vermeyi hedefliyoruz. Herkes bu tesisten gelip eğitim alabilir. Çiftçi olsun veya olmasın yeter ki tarımla uğraşsın. Verilecek eğitimler ücretsiz olacaktır. Tesisin asıl amacı çiftçiyi, tarımla uğraşan her kesimi bilgilendirmektir. Onlara güzel bir eğitim vermek, üretimini güzel bir şekilde tarıma kazandırmak olacak."
Gercüş pilot bölge olarak seçildi
Konuyla ilgili konuşan GAP İdaresi Batman-Mardin İl Uzmanı Sabahattin Tüzün, "GAP Bölge Kalkınma İdaresinin bölgemizde yürüttüğü GAP-TEYAP çiftçiler ile bölgedeki teknik elemanlarına yönelik eğitim ve yayın çalışması olarak belirtebiliriz. Bu yönde pilot alan olarak seçtiğimiz Gercüş bölgesinde 2011'den beri yürüttüğümüz eğitim ve yayın faaliyetlerinde buranın bir ihtiyacı olduğunu, bu ihtiyacın karşılanması noktasında bölgemize yönelik olarak çiftçi eğitim ve yayın projesinin sahada uygulanabilmesi için burada eğitim çiftliği yapılıyor. Bu çiftlik için Gercüş Ziraat Odası ile birlikte projenin oluşmasına katkıda bulunduk. İdaremizde bu konuda destek verip onayladıktan sonra şu an sahada uygulamasını yapmaktayız." dedi.
"Bağ yetiştiriciliği alanımız da olacak"
Proje çerçevesinde alan içinde bölgede yoğunluklu olarak üretimi yapılan ürünler çerçevesinde projenin sahada uygulanacağını belirten Tüzün, "Uygulama alanları olarak da en önemli şeylerden bir tanesi, bölgemizde yoğun olarak fide, özellikle fidan ihtiyacı bulunmaktadır. Fidanlar diğer bölgelerden geldiği için hangi dönemde hangi hastalık ve zararlarla bulaşmış olduğunu bilmediğimizden, bölgemizde yerelde kurduğumuz eğitim çiftliğinde üretimi yapılacak. Modern sistemle yetiştiriciliği yapılmayan üzüm sahalarımızın 84 bin dönüm olan sahamızdaki bağ alanlarımızın daha modernize olabilmeleri için çiftçilerimizin bu konuda uyarılması noktasında saha içerisinde modern tekniklerle yapacağımız bağ yetiştiriciliği alanımız da olacak. Bu alan içerisindeki sağlık zararları ve yetiştirme dönemleriyle alakalı ilaçlama ve gübreleme noktasında çiftçilerimiz eğitime tabi tutulacaklar." ifadelerini kullandı.
"Eğitim çiftliği Türkiye'de bir ilktir"
Bu projenin Türkiye'de bir ilk olduğunu ifade eden Tüzün, son olarak şunları kaydetti: "Bölgemizde ve ziraat odası bünyesinde çalışan teknik elemanlarımızı sahada birebir kendilerini yetiştirmeleri ve çiftçilerimize bu noktada danışmanlığı yeterli düzeyde yapabilmeleri noktasında güzel bir alanımız olacaktır. Uygulama alanı olarak seçtiğimiz eğitim çiftliği Türkiye'de bir ilktir. Burada yapılacak işler önümüzdeki günlerde daha da netleştiği zaman basınla da birlikte bunları paylaşılıp daha net bir şekilde ortaya çıkacaktır." (İLKHA)