Köylünün geçim kaynağı olan inekler bir bir ölüyor
Muş`un merkeze bağlı Arpayazı köyünde hayvancılıkla geçimini sağlayan vatandaşın inekleri, bilinmeyen sebeple bir bir ölüyor.
Muş merkeze bağlı Arpayazı (Porgof) köyünde inek besleyerek geçimini sağlayan Abdulsamet Değer, tek geçim kaynağı olan ineklerini bilinmeyen bir nedenden dolayı bir bir kaybediyor.
Bir hafta önce ineklerinin hastalanarak, yerden kalkamadığını ve bazılarını keserek kasaba verdiğini belirten Değer, geçimini sağladığı 10 inekten 6'sını kasaba zararına satmak zorunda kaldığını söyledi.
Veterinerlerin bir teşhis koyamadığını ve geriye kalan 4 ineğinden 3'ünün de şuan hasta olduğunu dile getiren Değer, yetkililerden kendisine yardım yapılmasını bekliyor.
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden veteriner hekimlerin gelip saman, yem ve kan örneği aldığını ancak bir hafta geçmesine rağmen sonuçların hâlâ gelmediğini dile getiren Değer, tahlil sonuçları gelene kadar hasta olan 3 ineğini de kaybetmekten korkuyor.
Değer, "Geçimimizi, ihtiyaçlarımızı hayvancılıkla karşılıyoruz. 10 hayvanımız vardı, bunlardan 6'sını kestik. Bilmediğimiz bir sebeple... Veterinerler bize 'Zehirlenmeden olabilir.' diyorlar, başka da bir teşhis koyamıyorlar. Şu an 4 ineğimiz kaldı ve 3'ü yerden kalkamıyor. Sadece yerli dediğimiz bir ineğimiz sağlam kalmış. 15 ila 16 bin TL değerinde olan bir hayvanı 4 bine kasaba satmak zorunda kaldık." dedi.
Defalarca İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne başvuruda bulunduklarını ifade eden Değer, "Birkaç defa eleman gönderdiler ve bunlar saman, yem ve kan örneği alıp, tahlile göndereceklerini söylediler. Bir hafta oldu ancak daha bir şey çıkmadı, bekliyoruz. Zaten böyle giderse sonuç gelene kadar elimizde hayvan kalmayacak. Defalarca sorduk, şu ana kadar bir faydası olmadı. Eleman gönderiyorlar, gelip bakıyor, zehirlenme deyip çekip gidiyorlar. Bir teşhis koyup, ilaç verdikleri de yok. Biz kendi imkânlarımızla özel veterinerden aldığımız ilaçlarla bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Eğer devletin bize bir yardımı olursa zararımızı karşılarız. Zaten biz köylüyüz, başka bir işimiz yok. Tek geçim kaynağımız bu hayvanlardır. Devletin yardım veya bir katkısı olursa seviniriz, belki böylece tekrardan toparlanırız." şeklinde konuştu. (Ayetullah Tarhan - İLKHA)