Şentop: İçtüzük değişikliğiyle teamüller kural olacak
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop, yapılacak içtüzük değişikliğiyle Meclis`te teamüllere dayalı olarak yürütülen konuların kural olacağını söyledi.
ANKARA - TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı, AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, değişikliklik teklifiyle, teamüllere dayalı olarak yürütülen bazı konuların İçtüzükte kurala kavuşturulduğunu söyledi.
Teklifin tümü üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Şentop, İçtüzükte hakim olması gereken ilkenin; konjonktür olarak değiştirilebilecek nitelikte keyfi kurallar manzumesi yerine, TBMM'nin yasama ve denetim faaliyetlerini etkin, verimli, sağlıklı bir şekilde yürütebileceği bir çalışma düzenini ortaya koymak olduğunu söyledi.
Şentop, teklifle, teamüllere dayalı olarak yürütülen bazı konuların İçtüzükte kurala kavuşturulduğunu belirtti.
Grup önerileri üzerinde konuşmak yerine, kanunlarla ilgili, başka denetim faaliyetleriyle ilgili konuşma imkanı olacağını belirten Şentop, "Konuşulacak konularla ilgili bir değişiklik var ama konuşma süreleriyle ilgili toplamına baktığımızda aslında bir uzama söz konusu. Bunların yayınıyla ilgili de bir uzama söz konusu" dedi.
ERDOĞAN'IN LOZAN AÇIKLAMASI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Lozan'la ilgili beyanları üzerine değerlendirme yapıldığını dile getiren Şentop, şöyle konuştu:
"Bugün, malumunuz, Lozan Antlaşması'nın 94'üncü yıl dönümü. Onunla ilgili olarak yayınlanan mesajlar var. Elbette Lozan, Sevr Antlaşması'na göre çok ileri bir anlaşmadır. Fakat Lozan'ı rahmetli Atatürk zamanında Türkiye imkan bulduğu zaman aşacak birtakım hamleler yapmıştır. Bunlardan birisi Montrö'dür, birisi de Hatay'ın Türkiye'ye iltihakıdır. Lozan'da bunlar yok. Dolayısıyla, Lozan 1923 şartlarında yapılmış olan bir anlaşma. Sayın Cumhurbaşkanımızın daha önceki değerlendirmeleri de farklı çerçevede, perspektiflerle yapılmış değerlendirmeler. Bunların ikisi de doğrudur."
"GÖRÜŞME SÜRESİNDE DEĞİŞİKLİK YOK"
TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı da TBMM'de 17. dönemde 435; 18. dönemde 359; 20. dönemde 249; 21. dönemde 387; 22. dönemde 914; 23. dönemde 557; 24. dönemde 418; 26. dönemde 382 kanunun kabul edildiğini bildirdi.
İçtüzük değişikliğinde kanunun görüşülmesi sırasında görüşme sürelerinde bir değişiklik olmadığını anlatan Bahçekapılı, yapılan değişikliğin, kanuna geçmeden önceki aşamayı ilgilendirdiğini ifade etti.
Bahçekapılı, milletvekilleri tarafından, Genel Kurulda düzeltme ve geçen tutanak üzerine konuşma hakkının 22. yasama döneminde bir; 23. yasama döneminde 5; 24. yasama döneminde 107; 26. yasama döneminde 10 kere kullandığını dile getirdi.
"MEŞRU DEĞİL"
Teklifin birinci bölümü üzerinde HDP Grubu adına söz alan Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, İçtüzük değişiklik teklifinin, Meclisin sözüne pranga vurduğunu, teklifin altında 4 partinin imzasının bulunmadığını, bu nedenle meşru olmadığını savundu.
"CİĞERCİNİN KEDİSİ DEĞİLİZ"
MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, içtüzük değişiklik teklifinin, daha etkin, verimli, huzurlu ve şeffaf bir TBMM Genel Kurul çalışması yürütme amacına yönelik olduğunu söyledi.
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'in teklifin tümü üzerindeki konuşmasında MHP'ye yönelik olarak, "Kedi buradaysa ciğer nerede?" sözünü anımsatan Parsak, "MHP olarak ciğercinin kedisi değiliz. Memleketin, Türk milletinin, vatanının ciğeri yanarken, ciğercinin kedisi misali 'hani benim ciğerim' ya da 'hani benim siyasi beklentim' diyemeyiz. Onun yerine Türk devleti, milleti, vatanının ciğerlerindeki yangını söndürme peşinde oluruz" diye konuştu.
GÖRÜŞME SÜRELERİ UZATILDI
Öte yandan Danışma Kurulu kararıyla, teklifin bölümleri üzerinde görüşmeler gruplar adına 10 dakikadan 20 dakikaya; kişisel konuşmalarda ise 5 dakikadan 10 dakikaya çıkarıldı.
TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, birinci bölümün görüşmeleri sürerken verdiği aranın ardından, komisyonun yerine oturmaması üzerine, birleşimi, bugün saat 15.00'te toplanmak üzere kapattı.