• DOLAR 35.441
  • EURO 36.648
  • ALTIN 3093.17
  • ...
Çiftçiler: Emeğimizin karşılığını başkaları alıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman merkeze bağlı Yeniköy (Sêgirka) köyünde yerli kabak hasadı kavurucu sıcaklar altında başladı. Kentin sebze ve meyve halinin yazlık sebze ihtiyacını büyük ölçüde karşılayan çiftçiler, kabak veriminin olduğunu ancak fiyatların çok düşük olması nedeniyle emeklerinin karşılığını alamadıklarını belirttiler.

Aşırı sıcaklarda çalışmak zorunda kalan çiftçiler, sıcaklardan korunmak için sabahın erken ve serin saatlerinde başlayarak günün en sıcak olduğu öğle vaktine kadar çalışıyorlar. Sıcakların etkisini artırması nedeniyle çalışmaya bir müddet ara veren çiftçiler, dinlendikten sonra kavurucu sıcaklar altında çalışmaya devam ediyorlar.

Çiftçiler, yıl boyunca tarlalarına ektikleri yerli kabak, domates, salatalık, biber ve patlıcan gibi ürünlerin hasadına kabakla devam ediyorlar. Geçim kaynağı olan sebzeleri satarak geçimlerini sağlayan köylüler, hasattan memnun ancak satışlardan değil.

Batman Sebze ve Meyve Hali'nin yaklaşık yüzde 60 oranında sebze ihtiyacını karşıladıklarını söyleyen çiftçilerden Enver Tekin, kabağın kilosunu önceki yıllarda bir TL ile 1,5 TL arasında sattıklarını ancak son iki yıldır 40 ile 50 kuruşa ancak satabildiklerini dile getirdi.

Emeklerinin karşılığını alamadıklarından yakınan Tekin, "Eskiden tütün ekimini yapıyorduk. Devlet tütün işini kaldırdıktan sonra kabak ekimine yöneldik. Verim iyidir ancak ürünlerimiz hale gidince ucuz bir fiyata aldıklarından kazanamıyoruz. Bu yıl hal, ürünleri ucuz alıyor. Şimdiye kadar 5 bin lira masraf yapmışım ama ancak 10 bin lira gelir kazanırım. Bu iş ile 11 nüfusu geçindiriyorum. Tüm gelirimiz budur. 5-6 yıl önce kabağı kilosu bir liraya satıyorduk. Şimdi ise 40-50 kuruşa ancak satabiliyoruz. Ayrıca bu yıl çıkardıkları bir kanunla her bir kasa için bir lira bizden alınıyor. Bunların dışında zaten yüzde 10 komisyon da alıyorlar. Bu yüzden tarımdan hiçbir umudumuz kalmadı." dedi.

"Hal sorumlusu keyfi uygulama yapıyor"

Devletten hiçbir destek alamadıklarını dile getiren Tekin, sözlerine şöyle devam etti: "Yaklaşık 30 yıldır bu işi yapıyorum, bize destek yok. Şimdiye kadar devletten bir lira bile almamışız. Batman Sebze ve Meyve Hali'ne belediye bir el atsın. Hal belediyenin kontrolü altındadır. Bir çözüm getirebilirler. Belediye, hali birinin eline vermiş, o da keyfi uygulama yapıyor. Eskiden 5 dönüm kabak ekiyordum, 18-19 bin lira kazanıyordum. Geçen sene 8 bin lira kazandım. Ürünlerimiz bu yıl hiç para etmiyor. Hal sorumlusu, rakamların böyle oynamasına sebep oluyor. Sorumlu, kabak kilosu 2 lira da 10 kuruş da diyebilir."

"Ürünün hale girişi 40-50 kuruş, halden çıkışı 1,5-2 lira"

Batman Sebze ve Meyve Hali'ndeki komisyoncuların oturdukları yerden çiftçiden daha çok para kazandıklarını savunan Tekin, "Bizim ürünü halde 40-50 kuruşa satıyoruz. Halden çıkışı bir lira 50 kuruş ile 2 lira arası değişiyor. Bu kabaklar 2 liradan aşağı değil. Komisyoncu, gözümün önünde domatesin kilosunu bir liraya alıp 2 liraya satmış. Oturdukları yerde onlar yiyor. Bizler zahmet görüyoruz, kavurucu güneşte kalıyoruz, çamurun içindeyiz, onlar da akşama kadar klima önünde kâr ediyor." ifadelerini kullandı.

"Ürünlerin hale giriş ile çıkışı arasında uçurumlar var"

Köylerinde yıllardır sebze işi ile uğraştıklarını belirten Fesih Tekin ise "15-20 yıldır sebze işini yapıyoruz. Kabak ekimi yapmışız. Kabaklarımız para etmiyor. Batman Sebze ve Meyve Hali'ne götürüyoruz, 40-50 kuruşa satabiliyoruz. Halden çıktıktan sonra çarşı pazarlarda en az bir lira 50 kuruşa satılıyor. Çölde güneşin önünde eziyet, cefa çeken biziz fakat ürünlerimiz para getirmiyor. Bu konuya yetkililerin bir çözüm bulmalarını istiyoruz. Ürünlerin hale giriş ile çıkışı arasında uçurumlar var. Bunda bir dengenin olması gerekiyor. Yorulanlar ve güneş altında kalanlar bizleriz fakat emeğimizin karşılığını alamıyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)
























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir