Uyuşturucu bağımlıları rehabilite edilerek meslek ediniyor
Gaziantep`te uyuşturucu bağımlısı gençler, rehabilitasyon merkezinde tedavi edildikten sonra eğitimden geçirilerek, meslek ediniyorlar.
Gaziantep'te yaşları 10 ile 18 arasında değişen gençler, rehabilitasyon merkezinde tedavi edildikten sonra aldıkları eğitim ile hem uyuşturucudan kurtuluyor hem de meslek sahibi oluyorlar.
Büyükşehir belediyesi ekipleri tarafından tespit edilen veya bireysel başvuru yapan uyuşturucu bağımlısı gençlerin, Bahadır Yüksel Rehabilitasyon Gençlik Merkezi'nde uzman görevlilerce yaklaşık 6 ay tedavi ve eğitim aldıktan sonra meslek sahibi olmaları sağlanıyor.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesine bağlı bu merkezde eğitim alan gençler, meslek sahibi olmanın gururunu da yaşıyorlar.
Merkeze getirilen gençler, uyuşturucu bağımlılığından kurtulmaları için ilk olarak belirli bir süre sağlık kontrolünde tutuluyorlar. Daha sonra ise el becerileri ve yeteneklerine göre mozaik, resim, el işi ve bilgisayar gibi mesleki kurslara gönderiliyorlar.
Meslek öğrenmeleri sağlandıktan sonra görevlilerce takip edilen gençler, para kazanıp ailesine destek olurken, hayatlarına da yön veriyorlar.
Oya Bahadır Yüksel Ergen Bağımlılık Merkezi Müdürü Psikiyatri Uzmanı Dr. Cenk Yancar, yaptığı açıklamada, tedavi olmaya karar veren gençleri uyuşturucu bağımlılığından kurtarmanın yanı sıra aynı zamanda hayatlarına daha iyi bir şekilde devam etmeleri için kendilerine çeşitli eğitimler verdiklerini söyledi.
Merkezin Türkiye'de başka örneği olmadığını belirten Yancar, "Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan ve Fatma Şahin'in de en başından beri başında durarak desteklediği bu projeyi diğer projelerden ayıran özellik, tedavi ve rehabilitasyonun birlikte yürüyor olması. Yani hastaların maddeyle alakalı yoksunluk tedavileri esnasında, nasıl maddesiz yaşayabilecekleri ile ilgili baş etme becerilerinin kazandırıldığı, aile ile ilgili eğitimlerin yapıldığı ve aynı zamanda tedavinin daha ileriki aşamalarında hobiye yönelik olarak burada gördüğünüz meslek edindirme çalışmalarının da yapıldığı bir proje bu." dedi.
Tedavi olmaya karar veren gençlerin hayatlarına daha iyi bir şekilde devam etmeleri için eğitim çalışmalarının olduğunu dile getiren Yancar, hastalara mobil ekiple veya bireysel olarak ulaştıklarını bildirerek, "Hastalar merkezimize direkt başvurabildikleri gibi aynı zamanda kurduğumuz mobil ekibimiz de şehir içerisinde dolaşıp, risk altındaki hastalara ulaşıyorlar. Daha sonra başlayan 6 aylık tedavi süreci var. Bu süreç içerisinde de her hastanın bireysel özelliklerine göre program yapılandırılıyor. Bu merkezimizde diksiyon eğitiminden tutun, bilgisayar, kişisel gelişim ve mozaik, resim gibi alanlarda da hastalarımızı eğitiyoruz. Eğer hastalarımızın okuluna devam etme şansı varsa eğitimine devam ediyor. Eğer yoksa da mesleki eğitime tabi tutuluyor." şeklinde konuştu.
Uyuşturucu bağımlılığından kurtulmak isteyen 2 bin 500 kişinin başvurduğu merkezde yaklaşık 700 kişinin, tedavi sürecinin ardından kursa ve mesleğe başladığını sözlerine ekleyen Yancar, çok sayıda hastanınsa okul eğitimine kaldığı yerden devam ettiğini belirtti. (İbrahim Koçyiğit - İLKHA)