Yemek fabrikalarına ilgi arttı
Daha önce düğün, mevlit ve taziye gibi durumlarda evlerinde yemek hazırlayan Batmanlılar, toplu yemek ihtiyaçlarını yemek fabrikalarının açılmasıyla buradan sağlamaya başladı.
Batman'da daha önce toplu etkinlikler için evlerde yemek pişirme, yemek fabrikalarının açılmasıyla büyük oranda azaldı. Daha önceleri adet olduğu üzere günün bütün zamanını ateşin üzerindeki dev kazanlarda toplu yemek ihtiyacını karşılamak için harcayan Batmanlılar, şimdilerde bu ihtiyacını daha rahat ve zaman kaybı olmayan yemek fabrikalarından sağlıyor.
30 yıldan bu yana kurdukları yemek fabrikasıyla halka hizmet veren yemek fabrikası sahibi Murat Erim yaptığı açıklamada, istihdam ettikleri 90 personelle vatandaşların toplu yemek talebini karşıladıklarını söyledi.
"Yemek fabrikaları vatandaşlar için büyük bir nimettir"
Yemek fabrikalarının vatandaşa büyük bir rahatlık sağladığına işaret eden Erim, "Eskiden düğün veya taziyelerde misafirlerle ilgilenmekten daha çok yemekle ilgileniliyordu. Düğün veya taziye sahibi sabah erkenden uyanır bütün vaktini yemeğe ayırırdı. Şu anda ise bir düğün veya taziye olduğu zaman yemek fabrikaları aranıyor. 500-600 kişilik yemek istiyorlar. A'dan Z'ye her şeyi ile paket şeklinde düğün salonlarına gidip yemeğimizi kendimiz dağıtıyoruz. Malzemelerimizi toplayıp dönüyoruz. Düğün sahibi herhangi bir rahatsızlık duymuyor. Sadece yarım veya bir saatini yemeğine ayırıp geri kalan bütün vaktini rahat bir şekilde misafirlerine ayırabiliyor. Yemek farikaları vatandaşlar için büyük bir nimettir." diye konuştu.
Günlük ortalama bin kişiye yetecek kadar yemek yaptıklarını aktaran Erim, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ramazan ayında günlük 2 bin 500 kişilik 29 gün boyunca iftar yemeği çıkardık. Şu anda günlük 3 bin 500 ile 4 bin kapasiteyle çalışıyoruz. 4 bine kadar da yemek çıkarabiliyoruz. Merkezimizde 17 personel çalışıyor. Bütün işyerlerimizde elimizdeki ihaleli işlerle beraber 90 personelimiz mevcuttur."
"Tek sıkıntı et fiyatlarıdır"
En büyük sıkıntılarının artan et fiyatları olduğunu dile getiren Erim, "Toplu yemek sektöründe şu anda tek sıkıntı et fiyatlarıdır. Sadece Ramazan ayında et fiyatına 3-4 lira zam geldi. Et zam yediği zaman biz müşterimize yansıtamıyoruz. Her gün kalkıp yemeğe zam yapamıyoruz. Sadece Ramazan ayında 3 TL zam geldi. Örneğin aylık 3 ton et kullanıyoruz. Sadece bir aylık 3 TL'den 9 bin TL'dir. Fiyatı istediğimiz gibi müşteriye yansıtamıyoruz. Piyasadaki rekabet ortamından ya da fiyatların çok yüksek olmasından dolayı yansıtamıyoruz, o yüzden yemek fabrikaları olarak biraz sıkıntıdayız." ifadelerini kullandı.
Toplu yemek kültürünün Batman'da oturduğunu sözlerine ekleyen Erim, son olarak şunları kaydetti: "Hiçbir yerde olmayan, özellikle taziye evleri kültüründe hiçbir taziye evi yemeksiz geçmez. Bu bizim bir kültürümüz olmuş. Düğün salonları da öyle. Bütün düğün salonları yemekli geçer. Yaz aylarında özellikle çok fazla bir düğün talebi olur. Düğünler ise 800 ile bin kişi arası. Hemen hemen her gün ya da iki günde bir düğün yemeği yapıyoruz." (M. Fatih Akgül - İLKHA)