• DOLAR 32.565
  • EURO 35.038
  • ALTIN 2449.12
  • ...

Otomobiller ve çalışma prensipleri tam anlamıyla bir uzmanlık gerektirmekte. Özellikle ikinci el araç alırken, satıcılar araç hakkında detaylı bilgiye sahip olamamakta ve bu nedenle de satıcıların araç hakkındaki bilgisi dışında uzmanlık bilgisine ihtiyaç duyulabilmekte. Bu uzmanlık bilgisine olan ihtiyaç nedeniyle oto ekspertiz sektörü ortaya çıktı. Oto ekspertiz ikinci el araçların arıza ve hasar durumlarını çeşitli kontroller sonucu tespit ederek sonuçları raporlama yapan işlemlere denilmekte. İkinci el araç alım satımının sıfır araç alım satıma oranla daha fazla olması sektörü daha cazip hale getirmekte.

İkinci el araç almanın risklerini minimuma düşürmek isteyen alıcılar alım ve noter işlemlerin den önce almayı düşündükleri araçların; kaporta, boya, teknik aksan ve motor performansları hakkın da bilgi sahibi olmak istemekte. Oto ekspertiz servisleri tüm bu hizmetleri bir araya getiren yeni bir sektör. Aracın kaportasın da mevcut parçaların orjinalliği, değişen parça olup olmadığı, motor performansı gibi araç hakkında detaylı bilgiler bu servislerden edinilebilmekte.

Türkiye genelin de yapılan araç alım ve satımların % 70 civarında ikinci el araçlardan oluştuğu düşüldüğünde yakın gelecekte sektörün büyümesi kaçınılmaz. Sektör girişimciler içinde bu alanda çalışmak isteyenler içinde yepyeni fırsatlar sunulmakta.

Sektörün talepleri doğrultusunda, Türkiye`de ilk defa, Sakarya Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (SAÜSEM) ve OTORAPOR Ekspertiz Hizmetleri işbirliği ile uzaktan ve uygulamalı olmak üzere yepyeni bir eğitim programı hazırladı.

SAÜSEM Eğitim Hizmetleri Koordinatörü Öğretim Görevlisi Zeynep Bostancıoğlu konu ile ilgili şu açıklamayı yaptı: Eğitim programımız ile sektördeki çok önemli bir eksikliğin giderilmesi hedefleniyor. Program tamamen sektörün taleplerine göre ve alanında uzman kişilerce geliştirildi. Eğitim programına yoğunlukla, sektörde çalışan veya çalışmak isteyenler ilgi göstermekle birlikte ikinci el araç alımı satımı yapan galeri sahip ve çalışanları da yoğun katılım göstermekte. Alanın yeni olması nedeniyle yüksek gelir elde eden katılımcılar arasında öngörümüzden farklı olarak bayanlar da yer almakta. Ayrıca, ikinci el otomobilde nelere dikkat etmek gerekir merakı ile eğitim programına katılımlar da var. Eğitim programını, otomobil kullanan herkesin almasını şiddetle tavsiye ediyoruz.

Program iki aşamadan oluşmakta. Alanında uzman kişilerin hazırladığı ve internetten gerçekleştirilecek olan birinci aşama, genel bilgiler yer alıyor. İkinci aşamadaki uygulamalı eğitimler, 11 il ve 22 noktada gerçekleştirilecek.

Bostancıoğlu, özellikle uygulamalı eğitimlerin, başvuru sırasına göre yapılacak olması nedeniyle katılımcıların başvuru işlemlerini bir an önce gerçekleştirmelerini öneriyor.

Özellikle galericilerin yoğun ilgi gösterdiği eğitim programı, oto alım satımı yapan ve bu alana ilgi duyan kimseler ile alanın yeni olması nedeniyle yüksek gelire sahip olmak isteyen kişilerce talep edilmekte.

Eğitimle ilgili tüm detaylı bilgilere ve başvuru işlemlerine http://www.sausem.sakarya.edu.tr adresinden ulaşılabilir.