• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

ANKARA

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, kırsal kesimde 260 bin ailenin geçimini koyun ve keçi yetiştiriciliğinden sağladığını belirterek, "Küçükbaş hayvancılığa verilen önem arttıkça hem yetiştiricilik yapan aileler için faydalı olacak hem de ülkemizin hayvansal ürünlerinin artmasına katkı sağlanacaktır. Bu yüzden küçükbaş hayvancılık daha çok desteklenmeli." dedi.

Kentlere Göç Keçi Sayısını Düşürdü Dünyada İse Keçi Sayısı Artıyor

Çelik, keçinin son 20 yılda değişen iklim ve coğrafi koşullara uyum yeteneği ve sahip olduğu farklı ürünleriyle hayvansal ürün pazarında adından en çok bahsettiren hayvan türü olduğunu söyledi. Dünyada keçi sayısının diğer türlerin aksine giderek arttığının altını çizen Çelik, 1990 yılında 589 milyon baş olan keçi varlığının şu anda 1 milyar başın üzerine çıktığını belirtti. Çelik, keçi varlığının zaman zaman dalgalı seyrettiğini vurgulayarak, "Kırsal alanlardan şehir merkezlerine, terörden ya da sosyal nedenlerden dolayı göçlerin artması keçi sayısını olumsuz etkileyen başlıca nedenlerdendir. Ayrıca pazar olanaklarından üreticilerin yararlanamaması düşük verimlerin ekonomik düzeye yükseltilmemesi de diğer nedenlerdir." ifadesini kullandı.

Modern Keçi Yetiştiriciliği

Çelik, özellikle dağlık kesimlerde başka geçim kaynağı olmayanların gelir düzeyini artırmak için en kolay stratejinin modern keçi yetiştiriciliği olacağına dikkati çekerek, modern süt kesiciliğinin geliştirmesinde öncelikle çevre koşullarının iyileştirilmesi, ürünlerin pazarlama imkanlarının artırılması, kredi ve teşvik imkanlarının artırılması ve genetik ıslah stratejisinin belirlenmesi gibi başlıkların üzerinde durulması gerektiğini dile getirdi. Çelik, son 10 yılda küçükbaş hayvan varlığının artışına bakıldığında uygulanan destekleme politikalarının olumlu sonuçlar verdiğinin görüldüğünü ifade ederek, destekleme miktarlarının artırılmasıyla üreticinin de maliyetlerinin göz önüne alınarak ürün fiyatlarının korunmasının önemli olduğunu anlattı.

"Kuzu Ve Oğlak Kesimleri Önlenmeli"

Kırmızı et açığının kapatılmasının yolunun küçükbaş hayvan üretiminin artırılmasından geçtiğini belirten Çelik, "Burada önemli bir husus da erken kuzu ve oğlak kesimlerinin önlenmesine ilişkin tedbirlerin alınmasıdır. Bunun için de kuzu ve oğlakların da destekleme kapsamına alınmaları gerekmektedir. Ülkemizde koyun, keçi işletmeleri başına düşen küçükbaş sayısı ekonomik üretim için son derece düşüktür. Yetiştiricilerimize verimli işletmelerin oluşturulması için ucuz kapasite artırım ve modernizasyon kredileri imkanı sağlanmalıdır." diye konuştu.

AA