Kaymakamlık sınavı başvuruları başladı! İşte detaylar
9 Eylül`de gerçekleşecek olan 2017 kaymakamlık sınavı başvuruları ÖSYM AİS (Aday İşlemleri Sistemi) üzerinden gerçekleştiriliyor. Adayların başvuru ücretini online sistem üzerinden ödemesi gerekiyor. Peki kaymakamlık sınavı başvuru ücreti ne kadar? İşte sürece ilişkin detaylar!
Mülki idare amirliği hizmetleri sınıfında boş bulunan 100 kaymakam adayı kadrosuna ÖSYM'nin düzenleyeceği sınavla personel alınacak. Adaylar, kaymakamlık sınavı başvurularını 13-20 Temmuz tarihlerinde herhangi bir ÖSYM başvuru merkezinden veya https://ais.osym.gov.tr internet adresinden yapacak, sınav ücretini de yatırarak işlemlerini tamamlayacak. 165 TL olan kaymakamlık sınavı başvuru ücreti ÖSYM`nin kartlı ödemesi sistemi https://odeme.osym.gov.tr/ adresinden yatırılacak. Başvuru ücretini ödemeyen adayların başvurusu geçersiz sayılacak.
KAYMAKAMLIK SINAVI BAŞVURU ŞARTLARI NELER?
1 Ocak 2017 tarihi itibarıyla 35 yaşını doldurmamış (1 Ocak 1982 ve daha sonraki tarihlerde doğanlar) ve üniversitelerin siyasal bilgiler, hukuk, iktisat, işletme, iktisadi ve idari bilimler fakülteleri ile bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından kabul edilen yurt dışındaki en az 4 yıl süreli fakültelerden mezun olanlar kaymakamlık sınavına başvurabilecek. Başvuru koşullarına uymadığı halde başvurusunu yapan adayların başvuruları iptal edilecek ve sınava giriş belgesi düzenlenmeyecek.
KAYMAKAMLIK SINAVI SORULARI HAKKINDA
Sınavda adayların, kendisinden istenen bir konuda uzun ya da kısa bir metin yazmasına, verilen problemleri yazarak çözmesine ya da verilen sorulara uzun veya kısa, yazılı cevaplar vermesine dayanan açık uçlu (yazılı) sınav uygulanacaktır. Sınavda adaylara, en az 16 açık uçlu sorudan oluşan Genel Yetenek ve Genel Kültür ile en az 24 açık uçlu sorudan oluşan Alan Bilgisi uygulanacaktır. Soruların, konular içerisindeki yaklaşık oranı aşağıdaki gibi olacaktır: Genel Yetenek ve Genel Kültür (%40): Türkçe (%15), Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi (%5), Türkiye`nin Sosyo-ekonomik Yapısı (%10) ve Türkiye`de Demokratikleşme ve İnsan Hakları (%10) ile ilgili sorulardan, Alan Bilgisi (%60): Anayasa Hukuku (%10), İdare Hukuku (%20), Türkiye`nin İdari Yapısı (%8), Türkiye`de Mahalli İdareler (%7), Ekonomi (%15) ile ilgili sorulardan oluşacaktır. Soruların konu içerisindeki oranı %20 oranında eksik veya fazla olabilecektir. Tüm adaylara aynı sorular sorulacaktır.