• DOLAR 32.582
  • EURO 35.019
  • ALTIN 2460.76
  • ...
Hayvan sevkleriyle ilgili önemli uyarı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, yaptığı açıklamayla Trakya'ya yapılacak canlı küçükbaş hayvan sevkleriyle ilgili önemli uyarılarda bulundu.

Trakya'ya sevk edilecek küçükbaş hayvanlar için, şap hastalığının yayılmasının önlenmesi amacı ile Trakya'ya yapılacak koyun ve keçi sevklerinde uyulacak kurallar şöyle açıklandı:

1. İzolasyon(yalıtım) uygulanacak işletme çiftlikteki/köydeki diğer işletmelerden ve hayvanlardan yeterince uzaklıkta olmalıdır.

2.Trakya'ya sevk edilmek üzere izolasyona alınacak hayvanların barındırılacağı binanın kolay temizlenebilir ve dezenfekte edilebilir olmasına özen gösterilmeli ve hayvanlar işletmeye alınmadan önce gerekli temizlik ve dezenfeksiyon yapılmalıdır.

3. İzolasyona alınan hayvanlar izolasyon süresince başka hayvanlarla kesinlikle temas ettirilmemelidir. Hayvanlar izolasyon uygulanan işletmeden çıkarılmamalıdır.

4. İzolasyona alınan hayvanların bulunduğu işletmeye bu hayvanların bakımından sorumlu kişilerin ve resmi veteriner hekimlerin dışında kimse alınmamalıdır.

5. İzolasyondaki hayvanların bakımından sorumlu kişiler başka hayvanlarla ilgilenmemelidir.

6. İzolasyondaki hayvanların yemleri ayrı bir yerde muhafaza edilmeli ve diğer hayvanların yemleri ile karıştırılmamalıdır.

7. İzolasyon binasının girişinde gerekli biyogüvenlik önlemleri alınmalıdır.

8. İzolasyona yeni hayvan girişi olursa 21 günlük karantina süresi en son hayvan girişi dikkate alınarak yeniden başlatılmalıdır.

9. İzolasyon süresince hayvanlar düzenli olarak resmi veteriner hekim tarafından klinik muayeneden geçirilmelidir.

10. İzolasyona alınan hayvanlar için düzenli kayıt tutulmalıdır. (varsa hastalık belirtileri, uygulanan tedaviler, karantinaya giren kişilerin listesi gibi).

11. Yukarıda belirtilen önlemler hayvanlar sevk edilene kadar devam ettirilmelidir.

b- Hayvanlar izolasyon başlangıcında ve en az 21 günlük izolasyon süreci boyunca PPR enfeksiyonuna ait hiçbir klinik belirti göstermemelidir.

c- Hayvanlar doğumlarından itibaren ya da sevk tarihinden önceki en az 21 günlük süre boyunca herhangi bir PPR vakası bildirilmemiş bir işletmede bulunmalı ve bu işletme de PPR enfeksiyonundan dolayı oluşturulmuş koruma ya da gözetim bölgesi içinde yer almamalıdır.

d- Eğer sevke konu olan hayvanlar PPR'a karşı aşılanmamış ise, sevk tarihinden en çok 21 gün önce negatif sonuç veren PPR enfeksiyonu testinden geçmiş olmalıdır. Hayvanlar PPR aşısı ile aşılanmış ise aşılama tarihinden en az 21 gün sonra sevkine müsaade edilecektir.

e- Hayvanların sevkleri, temizlik ve dezenfeksiyonu yapılmış araçlarla, biyogüvenlik tedbirleri uygulanarak, resmi veteriner hekimler tarafından düzenlenen belgelere (Yurtiçi Hayvan Sevklerine Mahsus Veteriner Sağlık Raporu, Hayvanların Tanımlanması ile Veteriner Biyolojik Ürün Uygulama Ücreti Makbuzu, Dezenfeksiyon Belgesi, Nakil Belgesi ve aşısız hayvanlar sevk ediliyor ise laboratuvar sonuç raporu) ilave olarak "Koyun Keçi Vebasından Arilik Statüsü Kazandırılması Planlanan Trakya'ya Hayvan Nakilleri Takip Formu" ile yapılacaktır.

f- Sevk belgelerini düzenleyen resmi veteriner hekimler tarafından hayvan sahipleri, sevke konu hayvanlarını Yurtiçi Hayvan Sevklerine Mahsus Veteriner Sağlık Raporunda belirtilen varış işletmesine teslim etmeleri ve varış işletmesine getirdiği tarihten itibaren 7 (yedi) gün içerisinde işletmesinin bağlı bulunduğu İl/İlçe Müdürlüğüne giderek, TÜRKVET veri tabanında kendi işletmesine nakillerini mutlaka yaptırması ve bunun yasal bir zorunluluk olduğu bilinmelidir.

g- Hayvan sevklerinde, Trakya'nın PPR hastalığından ariliği için koyun ve keçi türü hayvanların sevklerine ait bu düzenlemeler dışında Bakanlıkça sevkler kapsamında yayımlanmış diğer kurallara da uyulacaktır.

h- Trakya'da yer alan hayvancılık işletmelerinde bulunan hayvanların tümü Bakanlık veri tabanında kayıtlı olmalıdır. Bakanlık veri tabanında kayıtlı olmayan hayvanlar Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslar dışında korunmuş bölgeye sevk edilmiş kabul edilerek tüm masrafları sahibine ait olmak üzere en yakın mezbahada doğrudan kesime sevk edilecektir. Söz konusu Genelge kapsamında yapılacak çalışmalar 01 Ekim 2017 tarihinde başlayacaktır. (İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir