• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Yeni doğan buzağı görenleri hayret içerisinde bıraktı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kızıltepe'ye bağlı Büyük Boğaziye Mahallesi'nde (Boğazîyê Mêzın) Abdulvahap Erden'e ait ineğin sezeryanla doğumu gerçekleşen buzağı, görenleri hayrete uğrattı.

Burnu olmayan, tek gözlü ve top sakallı doğan buzağı, doğumdan birkaç dakika sonra ölürken, vatandaşlar ömürlerinde ilk defa böyle bir şey görmenin şokunu yaşadıklarını söylediler.

Aradan geçen 3 güne rağmen hâlâ olayın şokunu üzerinden atamadığını belirten inek sahibi Abdulvahap Erden, ilk 2 doğumu normal olan ineğinin son hamileliğinden 9 ay 23 gün geçtikten sonra bir anormalliğin olduğunu fark ettiklerini söyledi.

Bunun üzerine veteriner hekim ile irtibata geçtiklerini söyleyen Erden, sezeryanla doğum yaptırıldığını ifade ederek, "Doğumdan sonra buzağı bekliyorduk ama ibretlik bir şeyle karşılaştık. Hâlâ o şoku atlatmış değilim. Buzağı tek gözlü, göz burunun yeri de top sakallı. Başka bir yerinde kıl yok. Göz yerinde az bir kıl vardı. Top sakalı bir de bıyığı vardı. Burnu yoktu, gözü de büyüktü. İlk defa böyle bir şeye rastlıyoruz. Allah'ın takdiri ne diyebiliriz ki? Allah bunu bize ibret almamız için gösteriyor." diye konuştu.

Erden, sözlerinin devamında yetkililerden yaşanan bu durumu araştırmasını talep etti.

"Allah bunu insanların ibret alıp tövbe etmesi için göndermiştir"

Köyün en yaşlısı olan Redde nine ise yaklaşık 110 yaşına geldiğini ilk defa böyle bir durumla karşılaştığını belirterek şunları söyledi:

"Allah, kulunun ameline göre muamelede bulunuyor. İnsanların arasında din, iman, güven, vicdan namus anlayışı kalmamış. 110 yaşıma geldim o kadar inek, koyun besledim hayvanlar ikiz doğuruyorlardı ama böyle bir hayvanı hiç görmedim. Allah insanların ibret alıp tövbe etmesi için göndermiştir. Ama maalesef kimse tövbe etmiyor. Bu zamanda tövbe kalmamış bundan ibret alıp tövbe etmemiz gerekir." tavsiyesinde bulundu.

Sezeryanla ineğin doğumunu gerçekleştiren Veteriner Hekim Musa Koçhan da meslek hayatında ilk defa böyle bir vakayla karşılaştığını ifade ederek, "Cumartesi sabahı Büyük Boğaziye köyünden inek sahibi aradı. İneğin 9 ay 23 günü geçtiğini söyledi. Normal bir inek 9 ay 10-15 içerinde doğum yapması gerekirken ineği 9 ay 23 günü aşmıştı. Gittik muayene yaptık. Hayvanda bir anormallik olduğunu fark ettik. Hayvanı sezeryana aldık. Operasyondan sonra buzağıyı inceledik. Tek bir göz vardı, dişlerin yapısı bozuktu, top sakalı vardı, sakalı sarıydı, saçı vardı ve çok değişik bir ses çıkarıyordu. Normal doğum yapan bir buzağı sesi değildi sesi çok değişikti. Başının yarısı insana benziyordu. Yan taraftan bakıldığında ise köpeğe benziyordu. Buzağı 10-15 dakika sonra doğal olarak öldü." dedi.

"Hayvanların yediği bir çeşit ottan kaynaklanmış olabilir"

Koçhan, "Bu gibi vakaların genellikle hayvanların yediği bir çeşit ottan kaynaklandığını düşünüyoruz. Yaptığımız araştırmada da o sonuca vardık o otu yediklerinde buzağılarda anormallik ortaya çıkıyor. Başka bir nedeni de suni tohumlama ya da doğal olarak boğadan döllendikten sonra hayvanın geçirmiş olduğu bir hastalık olabilir. Bu hastalık buzağıya geçtikten sonra oluşabilir. İneğin başka bir hayvanla çiftleşmesinden kaynaklanmaz çünkü inek ya boğadan ya da suni tohumlamayla döllenme yapılır yoksa başka bir hayvanın birleşmesiyle döllenme tutamaz."  diye konuştu. (Mehmet Aslan, M.Salih Keskin-İLKHA)
































 

Bu haberler de ilginizi çekebilir