• DOLAR 35.497
  • EURO 36.277
  • ALTIN 3041.47
  • ...
MEB`den PISA`ya `yerli rakip`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından, Kalkınma Bakanlığının desteğiyle, eğitimdeki yerli ve milli ilk izleme modeli, bu yıl 24 ilde uygulamaya konulacak.

MEB yetkililerinden alınan bilgiye göre,  Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı'na (PISA) ile Uluslararası Fen ve Matematik Eğilimleri Araştırması'na (TIMSS) rakip olacak 'Eğitimde Öğrenci Gelişimini İzleme Sistemi' ile ak öğrencinin ne kadar bildiği değil, neleri öğrenip neleri öğrenemediği teşhis edilecek ve öğrenme eksikleri giderilecek.

Sistem, öğrencinin tüm eğitim hayatının fotoğrafını çekecek, süreç odaklı ölçme ve değerlendirme modeliyle eğitime yön verecek.

İzleme modeliyle, bütüncül ve anlamlı süreç değerlendirmesi ile öğretim programlarının uygulanmasında ülke genelinde birlik sağlanması amaçlanıyor.

Yeni sistemle ayrıca eğitim ve öğretim faaliyetlerinin kalitesinin artırılması için süreç odaklı ölçme ve değerlendirme hedefleniyor.

Öğrencilere yeni karne geliyor

Sistemle, öğrencilerin öğrenme eksikliklerinin tespit edilerek, geri bildirim verilmesi yoluyla eğitim öğretim sürecinin niteliğinin hızlı şekilde iyileştirilmesi planlanıyor.

Ayrıca izleme sistemiyle, ölçme ve değerlendirme bireyselleştirilerek, her öğrencinin kendi öğrenme sürecine ilişkin sistemden geri bildirim alması sağlanacak.

Öğrenci izleme modeliyle, öğrenci, veli, öğretmen ve okul idaresine anketler yapılacak. Anketlerle okul bazlı değerlendirmeler elde edilecek.

Anketlerde, askıya çıkarılan ve yeni öğretim döneminde hayata geçirilecek müfredat içerikli ve hayata hazırlayıcı sorular olacak. Öğrencilerin öğrendiklerini günlük hayata uygulamada başarılı olup olmadıkları ölçülecek, neyi öğrenip neyi öğrenmedikleriyle ilgili karneleri oluşturulacak.

İzleme çalışmalarında açık uçlu soru

İzleme çalışmalarında anketlerde açık uçlu soruların kullanılması ile eğitim sürecinin ezberci unsurlardan arındırılması sağlanacak.

Açık uçlu sorular, öğrencileri bilgiyi kullanma ve muhakeme yeteneklerini geliştirme açısından teşvik edici ve kolaylaştırıcı bir rol üstlenecek.

Öğrencilere verilen ödevler de izleme modeliyle kişiselleştirilecek. Sistem hangi öğrencilere, hangi ödevlerin verilebileceğini doğrudan belirleyebilecek.

Öğretmenler, anket sonuçlarına göre, öğrencilerine farklı ödevler verebilecek ve onların eksiklerini kısa sürede giderebilecek. .

Bakanlık, "Eğitimde Öğrenci Gelişimini İzleme Sistemi"nin tüm verileri ışığında, ülkenin eğitim sürecinin genel görünümü hakkında net bir fotoğraf elde etmeyi planlıyor.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir