• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ile Kayseri Ticaret Odasının (KTO) Kocasinan Bulvarı'ndaki yeni hizmet binasının açılış törenine katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, yaptığı konuşmada, bir hafta sonra 15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden bir yıl geçmiş olacağını anımsatarak, şunları kaydetti:

15 Temmuz Darbe Girişiminin Muhasebesi

"O dönemi hep beraber yaşadık ve istiyorum ki bugün bu hain darbe girişimi bizlere neler kaybettirdi, ekonomiye neler kaybettirdi, ekonomik anlamda her birimiz bu hainlerin darbe girişiminden dolayı ne faturalar ödedik, bu darbe girişimi olmasaydı Türkiye nerelere giderdi, esasında bunun da bir muhasebesinin yapılması gerekiyor.”

15 Temmuz Darbe Girişimi, Bizatihi Millete Karşı Yapılmış Bir Darbe Girişimidir

“Bu darbe girişimi, bizatihi millete karşı yapılmış bir darbe girişimidir. Niyetlerini gizleyerek bizatihi komşusuna bomba yağdırdığı, kardeşine silah sıktığı bir hain darbe girişimidir ve ihanetin ta kendisidir. Sizler de o gece gerekeni yaptınız."

15 Temmuz Darbe Girişimi Ekonominin Sürekli Büyüme Trendini de Kesintiye Uğrattı

"Esasında baktığımızda 15 Temmuz'a rağmen Türkiye, en hızlı büyüyen ekonomilerden biri oldu. Türkiye ekonomisi, tüm dünyayı etkisi altına alan 2009 yılındaki küresel ekonomik krizden bu yana kesintisiz bir şekilde 27 çeyrek boyunca ortalama yüzde 7 oranında büyümeyi başarmıştır ancak 15 Temmuz'da yaşanan hain darbe girişimi, bu kesintisiz büyüme performansımızı sekteye uğratmıştır ancak sonra güçlü ekonomimiz, toparlanma sürecini hızla hayata geçirmeyi de başarmıştır.”

Bugünkü Milli Gelirimiz Yaklaşık 50 Milyar Lira Daha Fazla Olacaktı

“Öyle ki 2015 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 5,9, dördüncü çeyreğinde ise yüzde 7,4 büyüyen ekonomimiz, 2016 yılında bu düzeyde büyümeyi başaramamıştır. Bunun ne büyük sebeplerinden birisi işte bu darbe girişimiydi. Bugün eğer o büyümeyi yakalasaydık bugünkü milli gelirimiz yaklaşık 50 milyar lira daha fazla olacaktı."

15 Temmuz Sonrası Kredi Derecelendirme Ardı Ardına Sübjektif Not Bildirimleri Yaptılar

Dış güçlerin de 15 Temmuz sonrası harekete geçerek özellikle ekonomik anlamda Türkiye'yi kıskaca alamaya çalıştıklarına dikkati çeken Tüfenkci, "15 Temmuz musibetinin hemen ardından da kredi derecelendirme kuruluşları, objektiflikten uzak siyasi nedenlerle hemen ardı ardına not bildirimleri yaptılar. Neredeyse Avrupalı dostlar, 'Bu darbe girişimi niye gerçekleşmedi?' diye kına yakmaya çalışacaklardı.”

Darbe Girişiminin En Ağır Faturasını Turizm Sektörü Ödedi: “11 milyar lira!”

"Darbe girişiminin en ağır faturasını turizm sektörü ödedi." diyen Tüfenkci, şu değerlendirmelerde bulundu:

" Bu darbe girişiminin turizme etkisine başka bir yönden baktığımızda, 15 Temmuz'dan önceki 10 aylık dönemde ülkemize gelen turist sayısı 24,2 milyonken darbe girişimi sonrasındaki 10 aylık dönemde bu sayı 19,9 milyon kişi olmuştur.

Ortalama bir turistin harcadığı miktarın 700 dolar olduğu değerlendirilirse 15 Temmuz hain darbe girişimi ile turizm gelirlerindeki gerilemenin yaklaşık 3 milyar dolar yani 11 milyar lira olduğu değerlendirilebilir."

Konuşmaların ardından KTO'nun yeni hizmet binasının açılışı gerçekleştirildi.