• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
"Faillerin en ağır ceza ile yargılanmasını talep ediyoruz"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep'te Gönüllü Kuruluşlar Platformu tarafından düzenlenen basın açıklamasında, Sakarya'nın Kaynarca ilçesinde hamile anne ile 10 aylık oğlunun katledilmesinde ve Suriyelilere karşı yürütülen linç kampanyasında payı olan herkesin gerekli cezayı alması için hukuki sürecin başlatılması çağrısında bulunuldu.

Suriyeli hamile anne ve 10 aylık oğlunun katledilmesiyle ilgili Gaziantep Gönüllü Kuruluşlar Platformu tarafından basın açıklaması düzenlendi. İHH Gaziantep Şubesi tarafından düzenlenen basın açıklamasını platform adına İHH Gaziantep Şube Başkanı Engin Erbatan okudu.

Son haftalarda Türkiye'nin birçok şehrinde Suriyeli göçmenler üzerinden oluşturulan algı operasyonu ile karışıklık çıkarılmak istendiğini belirten Erbatan, "Ülkemize geldikleri günden beri belirli kesimler tarafından manipüle edilerek her olumsuz vakanın kaynağı gibi gösterilen Suriyeli muhacir kardeşlerimiz üzerinden oluşturulan algı operasyonu ile ülkede karışıklık çıkarılmak isteniyor. Özellikle de sosyal medyada trol hesaplar olarak adlandırılan bu hesaplar üzerinden atılan mesajlarla Türkiye vatandaşları ile Suriyeliler karşı karşıya getirilmek isteniyor. Ülkemizde her türlü entrikayı ve hainliği şiar edinmiş aşağılık bir yapı kendi hain emellerine kitleleri entegre etmek için Suriyeli mazlumlar üzerinden de manipülasyonlar yapmaktadır. Maalesef üzülerek izliyoruz ki bu manipülasyonlara toplumun birçok kesiminden de bu çarkın içerisine girdiklerini görmekteyiz. Biz bu yapılan manipülasyonlar ile provokasyonların tesadüfü olmadığına, belirli bir amaca hizmet ettiğine, zamanlamasının ise manidar olduğuna inanıyoruz." dedi.

İlgili sosyal ağlarda yer alan haberler ve yorumların gerçeği yansıtmadığını, yanlış ve abartılı olduğunu belirten Erbatan, İçişleri Bakanlığı tarafından açıklanan veriyi hatırlatarak, veride çok geniş kapsamlı detaylar olmadığı için daha önce Gaziantep'te emniyetin yaptığı bir çalışmadan elde ettikleri verileri paylaşarak, "Antep'te Suriyelilerin dahil ve müdahil olduğu tutanaklarla da tespit edilmiş vakıa sayısı binde 52'dir. Bu binde 52'nin içeriğine bakıldığında da çok trajik bir vakıa var. Bu 52 vakıanın 32'sinde mağdur durumdalar. Bunun bir kısmı kendi aralarında ama büyük bir kısmı ise Anteplilerin yaşattığı mağduriyetlerdir." ifadelerini kullandı.

Gaziantep'e gelen Suriyelilerin birçoğuna eski odunluk olan ve eğilerek girilebilen garajdan bozma, darabasız, yıllarca atıl kalmış dükkânların yüksek fiyatlarla kiraya verildiğini dile getiren Erbatan, şunları söyledi: "Yardım faaliyetleri yürüten bir sivil toplum kuruluşu olarak Antep'in birçok yerinde Suriyelilerin birçoğu eski odunluk olan eğilerek girdiğimiz, garajdan bozma, darabasız ve yıllarca atıl kalmış dükkanların yüksek fiyatlarla kiraya verildiğini görüyoruz. Bunun dışında bahçesinde 20-30 TL yevmiye ile Suriyeli çalıştırıp akşam ise Suriyeliler hakkında atıp tutan, yetmezmiş gibi kızına, kadınına ve namusuna dil uzatan kişilerle de karşı karşıyayız."

Göç İdaresi verilerine göre, Türkiye'deki Suriyelilerin yüzde 46'sının 18 yaş altı çocuk, yüzde 72'sinin kadın, çocuk ve 65 yaş üstü erkek olduğuna, büyük bir kısmının da çocuk, kadın ve yaşlılar olduğuna değinen Erbatan, kalan diğer kısmının ise evlerini geçindirmek zorunda olan Suriyeliler olduğunu söyledi.

"Suriyeli mazlumlar üzerinden algı operasyonları yapılmaktadır"

Erbatan, "Ülkemizin yumuşak karnı ile oynanmakta, kitleleri gelecekteki hain planlarına entegre etmek için Suriyeli mazlumlar üzerinden algı operasyonları yapmaktadır. Suriyeliler aleyhine işlenen nefret suçlarının Türkiye toplumunun merhamet ve vicdani anlayışı ile bağdaşmadığı ve bu propagandaların şiddete varan daha büyük sorunlara yol açacağı uyarılarını da defalarca dile getirmiştik. Son yaşanan süreçte ise 'Suriyeliler evine dönsün.' provokasyonunun maalesef acı sonuçlarıyla karşı karşıyayız. 9 aylık hamile olan Emani Al-Rahmun Sakarya'nın Kaynarca ilçesinde tecavüz edildikten sonra başına taşla vurularak, 10 aylık küçük oğlu ise boğularak katledildi. Başta kadın hakları mücadelesi yürüten kuruluşlar, insan hakları örgütleri ve duyarlı sivil toplum kurumlarını olay karşısında gerekli tepkiyi göstermeye ve olayın meydana gelme sürecini analiz etmeye çağırıyoruz." şeklinde konuştu.

"Faillerin en ağır ceza ile yargılanmasını talep ediyoruz"

Suriyelilere karşı yürütülen linç kampanyasında payı olan herkesin gerekli cezayı alması için hukuki süreç başlatılması gerektiğini ifade eden Erbatan, "Mültecilere karşı yapılan provokasyonlar karşısında toplumun her kesimince hak, adalet ve vicdan süzgecinden geçirilmiş bir tutum izlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Adeta ikinci bir darbe kalkışması niteliğinde olan bu provokasyon ve saldırıları lanetliyoruz. Sakarya'daki bu menfur olayı da kınıyoruz. Faillerin en ağır ceza ile yargılanmasını talep ediyoruz. Zulümden kaçarken zulme kurban giden Emani bacımıza ve yavrularına Allah'tan rahmet, acılı ailesine sabırlar diliyoruz." dedi.

Son olarak Erbatan, "Bu kelimelerin kifayetsiz kaldığı hadise ile alakalı 'İş yerinde tartıştığı arkadaşının hanımı güzel olduğu için böyle bir olay gerçekleştirildi.' diye maalesef bir haber geçildi. Ama şortlu bayan ile alakalı kesinlikle böyle bir haber geçilmedi. Maalesef böyle bir algı var. 'Ne yapılsa müstahak' gibi bir algı oluşturulmaya çalışılıyor." ifadelerini kullandı. (İbrahim Koçyiğit - İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir