Köy sakinlerine bilinçli peynir yapımı anlatıldı
Bingöl Üniversitesi ile İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yürütülen "Güvenli Taze Peynir Yapımı Projesi" kapsamında köylere giden ekipler, bilinçli ve sağlıklı peynir yapımını öğretiyor.
Bingöl Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü ile İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yürütülen "Güvenli Taze Peynir Yapımı Projesi" devam ediyor.
Yürütücülüğünü Yrd. Doç. Dr. Bayram Yurt, eğitimciliğini de Yurt'un yanı sıra Yrd. Doç. Dr. Nurullah Demir, Yrd. Doç. Dr. Halil Şimşek ve Gıda Mühendisi Sümeyra Kılıçlar'ın proje kapsamında şu ana kadar Yeşilköy, Kırkağıl, Arıcılar, Çavuşlar köylerinde halka bilinçli ve sağlıklı peynir yapımı uygulamalı olarak gösteriliyor.
Proje koordinatörü Bingöl Üniversitesi Mimarlık- Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Yurt, proje kapsamında şu ana kadar 4 köye gittiklerini, hedeflerinin ise 5 köye gitmek olduğunu söyledi.
Yurt, "Projemizin amacı; önce peynir yoluyla bulaşan brusela, tüberküloz gibi hastalıkların önüne geçmek. Daha sonra özelikle köylerde pişmiş süt ile peynir olmaz algısını ortadan kaldırmaktır. Normalde köylülerimiz çiğ sütten peynir yapıyor. Biz sütü 80 derecede kaynatıyoruz. Belli bir soğuğa geldikten sonra maya, doğal olan tuz, kalsiyum klorür ilave edilir ve peynirde özelikle oluşan delik ve gözeneklerini önlemek için beli bir miktar yoğurt katıyoruz. Daha sonra vatandaşlar normal işlemleri ile peynirini yapıyor. Şu an bu yöntemle yüzde 40 civarında peynirde bir artış sağlamış olduk." dedi.
Bingöl üniversitesi ile İl Gıda tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak, güvenli ve sağlıklı peynir yapma konusunda bir proje başlattıkları ifade eden Mehmet Yıldırım, "Proje kapsamında teknik eleman olarak Bingöl Üniversitesinden gelen hocalarımız 'güvenli ve sağlıklı peynir yapımı nasıl yapılır?' projesi kapsamında insanlara gösteriyorlar. Peynir yapma ile ilgili görsel anlamda uygulamalı bir şekilde köylerimize eğitim verilmektedir. Projeyle peynirdeki hastalıklar, hayvandan insana geçen hastalıkların önlenmesi amaçlanmaktadır. Brusela hastalığı çok önemli bir hastalık, buna yakalanan bir insan birkaç yıl tedavi görmesi gerekiyor. Tedavi edilmediği zaman hastaları kaybedilme riskiyle karşı karşıya kalabiliyoruz. Bu kapsamda hayvancılık yapan üreticilerimize bu konuda gereken bilgileri veriyoruz. Bu yöntemle elde edilen peynirin verimi daha çok oluyor." ifadelerini kullandı.
Bingöl üniversitesinden gelen hocalara ve İl Gıda tarım ve Hayvancılık Müdürüne teşekkür eden Yeşilköy köyü muhtarı Nizamettin Hanefioğlu ise, Bingöl üniversitesi ile İl Gıda tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden gelen ekiplerin güvenli ve sağlıklı peynir yapımını köylülere göstermesi önemli bir gelişme olduğunu söyledi.
Sağlıklı ve güvenli peynir yapımını uygulamalı bir şekilde köylülere gösteren Bingöl Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Bayram Yurt, Yrd. Doç. Dr. Nurullah Demir, Yrd. Doç. Dr. Halil Şimşek ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Yıldırım daha sonra köyden ayrıldı. (İLKHA)