• DOLAR 35.412
  • EURO 36.366
  • ALTIN 3056.56
  • ...
"Kaos ve gözyaşı İslam coğrafyasını yakıyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

AFAD,  UNDP ile Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO) iş birliği ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Kilis Öncüpınar ve Elbeyli geçici konaklama merkezlerinde barınan Suriyeli göçmenlere yönelik olarak "Çevre ve Atıkların Ayrı Biriktirilerek Geri Kazanımının Sağlanması" projesi tamamlandı.

Toplantıda proje hakkında ve Suriyelilere yönelik bilgiler veren Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, bu dünyanın herkese yetecek kadar büyük olduğunu söyledi.

Şahin, "Bu kardeşlerimizle birlikte yaşam kültüründe birlikte ne yapılıp ve yapılmaması konusunda bir araya gelerek bir dünya entegrasyonu olduğunu düşünüyorum. Bir yıl içinde yapılan bu projede farkındalığın arttırılmasını görüyorum. Anne ve çocuklar burada çok önemli. Bu açıdan da hep birlikte hareket edip, bu zorlu dönemi atlatmamız lazım. Akılla, sabırla ve imanla bu süreci birlikte geçirmemiz gerekiyor." dedi.

Suriye'de 6 yıldan bu yana adı konulmayan bir savaşın yaşandığını belirten Şahin, kaosun ve gözyaşının İslam coğrafyasını yaktığını söyledi.

Buradan çıkmak için sabır ve hoşgörü gerektiğini belirten Şahin, "Bu iş tercih meselesi değil. Bunun bir insani mesele olduğunu biliyoruz. İnsanların kendi çocuklarını, ailelerini kurtarmak için mülteci durumuna düştüğünü gördük. Birçok ülkenin kapılarını kapattığı dönemde ülke olarak kapılarımızı açtık. Zor bir süreçten geçtik, geçiyoruz. 3 milyon mülteci ile 6 yıldır birlikte yaşadığımızı söylediğimiz zaman bütün dünya ülkelerini şaşırttığımıza şahit oluyoruz. Bunun için geldiğimiz noktayı çok önemli buluyoruz." ifadelerini kullandı.

Toplantı sonrasında Şahin'e katkılarından dolayı plaket verildi.

5 bin 500 Suriyeliye eğitim verildi

Proje kapsamında Kilis Öncüpınar ve Elbeyli geçici konaklama merkezlerindeki bütün personele ve Suriyelilerden hane başına en az bir kişiye ulaşılabilecek şekilde eğitim uygulaması yapıldı.

Yaklaşık 8 ay süren bu projede ilk olarak kampta çalışan personele geri dönüşüm konusunda kapsamlı eğitimler verildi. Personel eğitimlerinin tamamlanmasının ardından Öncüpınar, Elbeyli yerleşkelerinde ikamet eden 5 bin 500 Suriyeliye yönelik eğitimler verildi. Bu eğitimlerde hedef kitlesi olarak her konteynırdan bir kişi olmak üzere atıkların geri kazanılmasının çevre ve insan sağlığı ile ekonomik hayata katkıları geniş bir şekilde anlatıldı.

Proje esnasında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Gazi Kültür A. Ş. ile koordineli bir şekilde hareket edilerek iş birliği yapıldı. Proje sonucunda Öncüpınar kampında toplam yüzde 70, Elbeyli kampında yüzde 90'ın üzerinde katılımcıya ulaşıldı. Her kamp alanında bulunan bilgisayar laboratuvarlarında yaklaşık bin çocuğa geri dönüşüm sürecini eğlenceli bir şekilde anlatmak için geri dönüşüm içerikli web tabanlı oyunlar oynatıldı. (İLKHA)








 

Bu haberler de ilginizi çekebilir