• DOLAR 32.483
  • EURO 34.863
  • ALTIN 2447.484
  • ...
"Bayan cenazelerini yıkayacak bir görevli istiyoruz"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şanlıurfa'nın Hilvan ilçesinde vatandaşlar, kadın cenazelerini yıkayacak bir görevli olmadığı için mağdur olduklarını ve yetkililerin bu soruna çare bulmaları gerektiğini belirtiyor.

Annesi vefat ettiğinde cenazeyi yıkayacak kimse bulamadıklarını söyleyen Mehmet Demir adlı esnaf, bu sorunun giderilmesini istedi.

Demir, "1993'ten beri Bağlar Mahallesi'nde berberim. Annem 5 gün önce vefat etti. Şu anda cenazeyi yıkamak için bayan hocamız yok. Belediye başkanı veya kaymakam gibi yetkililer bu konuyla ilgilenirse gezmemize gerek yoktur. Örneğin hastanede bayan cenazeleri yıkayacak bir görevli olursa daha iyi olur. Bizim bir bayan cenazemiz olduğunda bütün Hilvan'ı arıyoruz, cenazeyi yıkayacak birini bulamıyoruz. Bu, Hilvan için büyük bir mağduriyettir. Bunu tüm mülki amirlere arz ediyoruz." dedi.

"Bir Müslüman yıkanmadan defnedilemez"

Kadın cenaze yıkama sorununun çözümünde çok geç kalındığını belirten Abidin Bakay, şunları söyledi: "Genelde bayanların cenazeleri geç kaldırılıyor. İnsan, yıkamada bir sıkıntı olduğunu fark ediyor. Erkeklerinki bu konuda halledildi. Örneğin bir gün normal cenaze yıkayan insanlar o gün olmazsa cenaze o gün kalır. Bu büyük bir sorundur. Farz edelim ki cenaze günü cenazeyi yıkayan bayan hastalandı, nasıl olacak? Hususi olarak bir kadının görevli olması lazım. Hatta bence 2 görevli olması lazım. Bayanlarınki bence daha önemli. Yıkanmazsa hiç olmaz. Bir Müslüman yıkanmadan defnedilemez. Hoca gelene kadar bekleyecek."

"Acil olarak bu sorunun üzerinde durulmalı"

Müftülük, belediye veya kaymakamlık tarafından bir kişinin görevlendirilip, bu işe bakması gerektiğini dile getiren Bakay, "Bazen kazalar falan oluyor, 2 kişi birden vefat edebiliyor. Bir kişi tek bu cenazeleri nasıl yıkar? Bir defasında bir köyde biri vefat etti. Hoca olmadığı için gece saat 24.00'e kadar bekledik. Bazen kışın cenazeler olduğunda diyelim ki bayan yıkayıcı yok, zaten yağmur, çamur... Bu durumlarda ne olacak? Aslında bu sorun çok geç kalınmış bir durumdur. Acil olarak bu sorunun üzerinde durmak lazım. Cenazeyi de herkes yıkayamaz, işin usulünü bilmesi lazım. Erkek yıkayıcı bulunabiliyor fakat bayan çok zor bulunuyor. Eskisi gibi değil. Şimdi nüfus da artmış durumda çünkü köyler de var. Üzerinde durulursa hallolacak bir konudur. O kadar konu halloldu, bu mu hallolmayacak?" şeklinde konuştu.

"Akrabamız vefat etti, cenazeyi yıkayacak kadın bulamıyorduk"

Kadın cenaze yıkma işinin önemli olduğunu söyleyen Hamit Çeltik, "Ben çoktandır Hilvan'dayım. Bir bayanımız vefat ettiğinde görevli bir bayan hoca olmadığı için cenazemizi yıkayıp, kaldıramıyoruz. Evet, hayır için bazen gelip yıkayan bayanlar var, Allah onlardan razı olsun. Fakat bizim isteğimiz belediye, kaymakamlık veya müftülük tarafından bir bayan hoca görevlendirilmesidir ki rahatlıkla gidip, kendisini çağırabilelim. Erkek cenaze yıkamada belediye tarafından görevlendirilen Halil Hoca'mız var, sıkıntı yaşamıyoruz. Aynı şekilde bir bayan cenazesi yıkama görevlisinin de olmasını istiyoruz. Bayan cenaze yıkama konusu önemlidir, herkes yıkayamaz. Yakın zamanda bir akrabamız vefat etti. Cenazeyi yıkayacak kadın bulamıyorduk. 'İşlerimiz var.' falan diyorlardı, kimisi de ilçede değildi." ifadelerini kullandı.

"Belediye, bayan cenazeleri için görevli tayin etmeli"

Belediyenin, erkekler için tayin ettiği gibi kadınlar için de cenaze görevlisi tayin etmesi gerektiğini belirten Nezif Kuşuçar, şu ifadeleri kullandı: "Erkek cenazeleri yıkamak için sorumlu var fakat bayanlar için bu bir sorundur. Çünkü ev işleri ve çocuklar nedeniyle bayanların evden çıkıp cenazeyi yıkaması biraz daha zor oluyor. Cenaze yıkamayı bilen insanların sayısının az olmasından dolayı biraz daha şartlar zorlaşıyor. Nasıl erkekler için belediye tarafından bir görevli tayin edilmiş ise aynı şekilde bayanlar için de yapılması lazım. Mevta olduktan sonra çoğu insan korktuğu için cenazeyi yıkamak istemiyor. Oysaki bir görevli tayin edilirse çok güzel olur. Belediyeden cenaze arabası istendiğinde hoca hanım da arabayla beraber gelmiş olur. O zaman insanlarımız yorulmadan kendi işlerini halletmiş olurlar. Burada bu işi yapacak birkaç kişi var. Belediye veya kaymakamlık tarafından sigortalı veya asgari ücretle bir kişi görevlendirilip, tayin edilebilir."

Osman Şefkatlı isimli vatandaş ise yetkililerin bu sıkıntıya acilen bir çözüm bulmaları gerektiğini söyleyerek, "Bayan cenaze yıkama işi sıkıntılı bir durumdur ve önemlidir. Buna bir çare bulunması lazım. Normalde insanın zaten bilmesi lazım, ilçemiz için gerekli bir şey. Bunu söylemeye bile gerek yoktur. 5 gün önce bir yakınımız vefat etti, cenazeyi yıkayacak bir bayan bulamıyorduk. Bu memleketin sorumlularının buna bir çözüm bulması lazım. Bir görevli olursa çok iyi olur. Bu, herkesin faydasına olan bir şeydir." dedi. (Ramazan Şefkatlı - İLKHA)
















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir