• DOLAR 35.359
  • EURO 36.559
  • ALTIN 3020.18
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ 

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası Türkiye ve İstanbul İmalat Sanayi PMI (Satın Alma
Yöneticileri Endeksi) anketlerinin Haziran 2017 dönemi sonuçları açıklandı.

Kasım 2013`ten beri gözlenen en güçlü seviye

Eşik değer olan 50,0 üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre, geçen mayıs ayında 53,5 olarak ölçülen İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI haziranda 54,7`ye yükselerek Türkiye'de imalat sektörünün faaliyet koşullarındaki genel iyileşmenin Kasım 2013`ten beri gözlenen en güçlü düzeyde gerçekleştiğine işaret etti.

PMI`daki yükseliş; yeni siparişler, üretim ve istihdamdaki artışlardan kaynaklandı

Böylelikle manşet PMI üst üste dördüncü ay olacak şekilde uzun dönem ortalaması olan 50,7`nin üzerinde ölçüldü. PMI`daki yükseliş; yeni siparişler, üretim ve istihdamdaki daha yüksek oranlı artışlardan kaynaklandı. İmalat sektörünün faaliyet koşullarındaki genel iyileşme, yeni siparişlerde Şubat 2011`den bu yana kaydedilen en yüksek artıştan kaynaklandı. Ayrıca imalatçıların üretimi son 43 ayın, istihdamı ise son 29 ayın en güçlü düzeyinde artış kaydetti. Bu sayede firmalar, yeni alınan işlerdeki daha yüksek oranlı artışa rağmen, birikmiş işlerini azalttı. Son anket ayrıca sektördeki enflasyonist baskıların daha da hafiflediğini gösterdi.

İstanbul İmalat PMI da haziranda 52,2 olarak gerçekleşti

Mayıs ayında 53,3 düzeyinde kaydedilen İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat PMI da haziranda 52,2 olarak gerçekleşti. Endeks, faaliyet koşullarında genel anlamda güçlü iyileşmenin devam ettiğine işaret etti. PMI, ayrıca uzun dönem ortalaması (Ocak 2006`dan beri) olan 50,5`in üzerinde ve Kasım 2014`ten beri gözlenen ikinci en yüksek düzeyinde kaydedildi. Haziran ayında beş alt endeksin dördü (girdi stokları alt endeksi dışında) manşet PMI`ya pozitif katkı sağladı. PMI`da mayısa kıyasla gerçekleşen düşüş ise yeni siparişler, üretim ve istihdamda daha düşük oranlı artışlar görülmesinden kaynaklandı.

İstanbul İmalat PMI Şubat 2014`ten beri gözlenen ikinci en yüksek hızda büyüdü

Buna rağmen, yeni siparişler, üretim ve istihdam geçmiş ortalamalara kıyasla güçlü düzeyde büyüdü ve tedarikçilerin teslimat süreleri artmaya devam etti. Yeni işler Şubat 2014`ten beri gözlenen ikinci en yüksek hızda büyüdü. Üretim, üst üste dördüncü ay olacak şekilde Haziran`da arttı. Böylelikle, son iki buçuk yılın en uzun kesintisiz yükseliş trendi gerçekleşmiş oldu.