Dünyada en çok gemi adamı yetiştiren ikinci ülke Türkiye
UDH Bakanı Arslan, "Ülkemizde şu anda 180 bin gemi adamımız var, 35 bini aktif zabitan sınıfında meslektaşımız var. Dünyada Çin`den sonra en çok gemi adamı yetiştiren ikinci ülkeyiz" dedi.
EKONOMİ SERVİSİ - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İstanbul Teknik Üniversitesi`nin (İTÜ) Tuzla`daki Denizcilik Fakültesi`nin 2016-2017 Dönemi Mezuniyet Töreni`ne katıldı.
Buradan mezun olan 106 öğrenciye, ailelerine ve törene katılan sektör paydaşlarına hitap eden Arslan,
Türkiye`nin son yıllarda denizcilik alanında önemli yapısal reformları hayata geçirdiğini, 3 tarafı denizlerle çevrili bir ülke olarak denizciliğin farkında olduğunu ifade etti.
DÜNYADA ÇİN`DEN SONRA EN ÇOK GEMİ ADAMI YETİŞTİREN İKİNCİ ÜLKEYİZ
Ahmet Arslan, Türkiye`nin denizcilik alanında bir beyaz bayrak ülkesi olduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti: "Ülkemizde şu anda 180 bin gemi adamımız var, 35 bini aktif zabitan sınıfında meslektaşımız var, 60`ın üzerinde akredite edilmiş eğitim kurumumuz var. Dünyada Çin`den sonra en çok gemi adamı yetiştiren ikinci ülkeyiz."
"GEMİ ADAMININ SAHİP OLMASI GEREKEN BELGELERİ KOLAYLAŞTIRIYORUZ"
Arslan, “Yaptığımız sözleşmeyle gemi adamı haklarının korunmasında uluslararası standartların korunması konusunda çok önemli bir adım attık. Mevzuatı güncelliyoruz. Gemi adamının sahip olması gereken belgeleri kolaylaştırıyoruz, sistemi basitleştiriyoruz. Yine Gemi Adamları Merkezi ile tüm iş ve işlemleri elektronik ortamda yapılabilir hale getiriyoruz" dedi.
TÜRKİYE DENİZ YOLU İLE DIŞ TİCARETTE 57 MİLYAR DOLARDAN 199 MİLYAR DOLARA YÜKSELDİ
Kabotajla taşınan araç sayısının 12,7 milyona ulaştığını belirten Arslan, Ro-Ro hatlarının 9`dan 19`a çıktığını, Ro-Ro ile taşınan araç sayısının 220 binden 451 bine çıktığını söyledi.
Deniz yolu ile dış ticaretten Türkiye`nin daha önce 57 milyar dolar gelir elde ettiğini hatırlatan Arslan, bugün bu rakamın 199 milyar dolara yükseldiğini söyledi.