• DOLAR 32.54
  • EURO 34.956
  • ALTIN 2454.82
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ ÖZEL 

Doğruhaber gazetesi Ekonomi Servisinin Devlet Su İşlerinden derlediği bilgilere göre; Melen Projesi, İstanbul ilinin içme suyu temini için yürütülen ve İstanbul suyunun sigortası olan bir projesi.

HEM SU HEM ELEKTRİK

Projenin hedefi; Büyük Melen Çayı su potansiyelinden yararlanarak İstanbul`un 2071 yılına kadar içme, kullanma ve endüstri suyu ihtiyaçlarının karşılanması ve hidroelektrik enerji üretimi yapılmasıdır.


Melen Sistemi`nin 1. aşaması tamamlanarak 12.12.2012 tarihinde açılışı yapılmış ve Melen Suyu Kağıthane Deposu`na getirilmişti. Böylece, İstanbul`a yılda 268 milyon m3 su temin edilerek şehrin kısa ve orta vadede su ihtiyacı karşılanmıştır. Daha sonra  sıra uzun vadeli içme suyu ihtiyacının karşılanması adına depolama tesisleri inşaatına gelmiştir.

2018 YILI İÇERİSİNDE TAMAMLANACAK 2071 YILINA KADAR İÇME SUYU İHTİYACINI GARANTİ ALTINA ALACAK!

Su temininin garantisi adına depolama tesisleri inşa etmek kaçınılmaz olduğundan, Melen Projesi kapsamında Melen Barajı hayata geçirilerek, 06 Mart 2014 tarihinde barajın temeli atılmıştı. DSİ Genel Müdürlüğü tarafından, nüfus artışı da hesaba katılarak yapımı devam eden ve İstanbul`un 2071 yılına kadar içme suyu ihtiyacını garanti altına alacak olan Melen Barajı`nın 2018 yılı içerisinde tamamlanması planlanmaktadır. İstanbul'un 2071 yılına kadar su ihtiyacını karşılamaya yönelik projelendirilen Melen Barajı tamamlandığında kente yılda 1 milyar 77 milyon metreküp su temin potansiyeli oluşturulacak.

DÜNYADA İLK KEZ İKİ KITA SU TÜNELİ BİRLEŞTİRİLDİ!

İstanbul için Melen Projesi dışında Sungurlu ve Osmangazi barajları da hayata geçirilecek olup, bu iki barajımız da tamamlandığında yılda 300 milyon metreküp içme suyu daha temin edilecektir.

İstanbul`un suyla olan serüveninde çok önemli bir köşe taşı olan Melen Projesi dahilinde 2011 yılında tamamlanan Boğaz Geçiş Tüneli, Asya ve Avrupa`yı birbirine bağlayan, 4 metre çapında, 5.551 metre uzunluğunda ve deniz seviyesinin 135 metre altından geçmekte olup, dünyada ilk kez iki kıta su tüneli birleştirilmiştir.

İSTANBUL'UN GÜNLÜK SU İHTİYACININ 1,5 KATI KADAR SUYU İLETECEK KAPASİTEDE!

İstanbul'un şu andaki günlük su ihtiyacının 1,5 katı kadar suyu iletecek kapasitedeki tünel, günde yaklaşık 3 milyon m3 suyu Avrupa yakasına taşımaktadır.