• DOLAR 32.34
  • EURO 34.879
  • ALTIN 2393.529
  • ...
Sıcaktan bunalan vatandaşlar mağaralarda serinliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yaz mevsiminin gelmesi ile hava sıcaklıklarının 45 dereceyi bulduğu Gaziantep'te, aşırı sıcaktan bunalan vatandaşlar, kentin tarihi mekânlarından olan Kaleoğlu Mağarası'nda serinlemeye çalışıyor.

Mağara, içi ile dışının yaklaşık 20 dereceye ulaşan sıcaklık farkı dolayısıyla vatandaşların sıcak yaz aylarında tercih ettiği mağarayı günlük olarak yaklaşık bin 500 kişi ziyaret ediyor.

Gaziantep'te bulunan tarihi Kaleoğlu Mağarası, yazın serin, kışın sıcak olmasıyla büyük bir ilgi görüyor. Kentte en çok ziyaret edilen mekânlardan olan tarihi Kaleoğlu Mağarası, ziyaretçileri şaşkına çeviriyor. Yazın serin, kışın da sıcak kalan mağara, hava sıcaklarının arttığı şu günlerde ziyaretçi akınına uğruyor.

Yaz aylarında dışarıda 40-45 derece sıcaklığın yaşandığı saatlerde, mağaranın içi 20 dereceye kadar düşerken, kış aylarında soğuklara rağmen mağaranın içi 23 dereceye kadar sıcak kalabiliyor. Özellikle yaz aylarında sıcaktan bunalan vatandaşlar, kendilerini mağaraya atıyor. Mağarada serin ortamda dinlenen vatandaşlar kahvelerini yudumlayarak serin ortamın tadını çıkartıyor.

Kaleoğlu Mağarası İşletmecisi Yakup Mermer, dışarıda hava sıcaklığı 40 derece iken mağaranın 13 dereceye kadar düştüğünü belirtti.

"Dışarısı 40 derece sıcak iken mağaranın içerisi 13 derece"

Antep Savunması sırasında yiyecek ve cephane saklandığı belirtilen mağaranın, yazın serin kışın sıcak havasıyla halk arasında "doğal klima" olarak nitelendirildiğini belirten Mermer, "Dışarısı 40 derece iken mağaranın içi 13 derece oluyor. Mağaranın özelliği kışın sıcak, yaz aylarında serin oluyor. Aynı zamanda burası 500 yıllık tarihi bir mağaradır. Burası daha önceleri hem taş ocağı olarak kullanılmış hem de Antep savunmasında sığınak olarak kullanılmış. Havalar aşırı derece sıcak olduğu için vatandaşlar kendilerini Kaleoğlu Mağarası'na atıyor. Buraya günlük olarak ortalama bin 500-2 bin civarında ziyaretçi geliyor. Hafta sonları ise çok yoğun oluyor." dedi.

Mağarayıı ziyaret eden vatandaşlar ise, mağaraya hayran kaldıklarını, dışarıdaki kavurucu sıcaktan bunalarak kendilerini mağaraya attıklarını ve buranın dışarıya göre inanılmaz bir serinlikte olduğunu söylediler.

"Yaz aylarında dinlenmek için çok güzel bir mekân"

Mağarada inanılmaz bir serinliğin olduğunu dile getiren Hasan Örsyürek, "Çok sıcaktan bir anda sobalı bir ortama düştük. İnanılmaz bir serinlik var. Burayı yeni keşfettik. Daha önce bilseydik önceden gelirdik. Çok şey kaçırmışız. Dışarıda şu anda 45 dereceye yakın bir sıcaklık var. Burada ise ancak 20 derece bir sıcaklık var. Burası çok serin, dışarıya göre yarı yarıya bir fark var." dedi.

İstanbul'dan Gaziantep'e gezmeye geldiklerini belirten Muammer Gürler, "Biz Gaziantep'e gezmeye geldik. Sıcaktan bunaldık. Serinlemek için buraya geldik. Çok serin ve güzel bir mekân. Gaziantep'in lezzetleri de çok güzel. Hava sıcak olunca insanlar haliyle serin mekânları tercih ediyor. Burası da serinlemek için çok güzel bir mekân. İstanbul'da da genellikle sıcak havalarda vatandaşlar havuz ve denizlere gidiyorlar.  Antep'teki gibi bu tür mekânlar yoktur. Burası tam Anteplilerin ve kente gelen turistlerin serinleyebileceği bir mekân." ifadelerini kullandı.

Mağaranın dışarıya göre çok serin olduğunu belirten Murat Gürler de, "Biz buraya bir kahve içelim diye geldik. Buranın böyle bir mağara olduğunu bilmiyorduk. Biz dışarıda kapının önünde oturacaktık. Arkadaşlar sağ olsun içeriye davet ettiler. İçeri girince gerçekten dışarıya göre çok serin olduğunu hissettik. Çok acayip bir serinlik var. Halimizden gayet memnunuz. Bıraksalar akşama kadar burada kalırız." şeklinde konuştu.

Emre Gürler ise, "Gaziantep'e bugün geldik. Bir çarşı turu yaptık. Hava bayağı bir sıcaktı. Serinlemek için buraya geldik. Mağaraların serin olduğunu söylediler. Gayet serin ve güzel bir mekân olduğunu gördük. Tekrar dışarıya çıkmaya hazırız." diye konuştu.

Şanlıurfa'dan Gaziantep'e gezmeye gelen Mustafa Polat da şöyle konuştu: "Misafirlerimizle birlikte Gaziantep'i gezmek için Şanlıurfa'dan geldik. Şanlıurfa'nın 60 derece sıcaklığından Gaziantep'in 45 derece sıcaklığı ile karşılaştık. Gaziantep güzel bir memleket. Sıcaktan bunaldık, Kaleoğlu Mağarası'na sığındık. Burası çok serin ve nezih bir mekân."

Kaleoğlu Mağarasının yaz aylarında dinlenmek için çok güzel bir mekân olduğunu belirten Mehmet Ali Aykal da, şunları söyledi:

"Yaz aylarında bu mağara çok serin oluyor. Serin olduğu içinde yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri oluyor. Burası serin olduğu için dışarıdaki bunaltıcı sıcaklıktan dolayı vatandaşlar buraya akın ediyor. Dışarıda hava 40 derece iken burada hava sıcaklığı 15 derece oluyor. Dinlenmek için çok güzel bir mekan." (İbrahim Koçyiğit - İLKHA)






















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir