Çobanların sıcak havayla imtihanı
Çöl sıcaklarının hüküm sürdüğü Mardin Ovası`ndaki çobanlar, hayvanlarını tarla sulama kanallarında serinletiyor.
Termometrenin 50 dereceyi gösterdiği Mardin Ovası'nda insanlar kadar hayvanlar da sıcak havadan olumsuz etkilenmeye başladı.
Son bir hafta içerisinde insanlar, sıcakların etkisinden neredeyse günlük işlerini göremez hale gelirken, aynı olumsuzluklar köylerde de yaşanıyor.
Mardin Ovası'nda hayvanlarını otlatan çobanlar, sıcak hava ile adeta mücadele ettiklerini belirtiyor. Temmuz sıcaklarından bunalan hayvanlar, çobanlar tarafından günde en az bir kez tarla sulama kanallarında serinletiliyor.
Sıcaklar nedeniyle hayvanların iştahının kesildiğini, bu nedenle süt veriminin düştüğünü dile getiren çobanlar, hayvanların iştahını açmak ve süt verimini artırmak için çareyi su kanallarında bulduklarını söylediler.
Sıcaktan bunalan hayvanlarını tarla sulama kanalında serinletmeye çalışan Ramazan Kızıl, 15 yıldır Mardin Ovası'nda çobanlık yaptığını belirtti. Kızıl, "Son günlerde artan sıcaklar sebebiyle insanlar gibi hayvanlar da bunalıyor. Hayvanların iştahı kesiliyor ve süt verimi azalıyor. Bu nedenle onları en az bir kere suya sokarak serinletiyoruz." dedi.
"Anız yangıları yüzünden otlak alan bulamıyoruz"
Çobanlık mesleğinin zorluklarından bahseden Kızıl, "Hem yazın hem kışın kendisine göre zorlukları vardır. Özellikle yazın hayvanları otlatma sorunu var. Çünkü çiftçiler genelde tarlalarını yakıyorlar. Her gün bir yerde anız yangını mutlaka vardır. Hayvanları götürecek mera bulamıyoruz, gidecek yer yok. Kışın havalar çok soğuk ve benzer sıkıntılar çekiyoruz." ifadelerini kullandı.
"45 derece sıcaklıkta hayvanları otlatıyoruz"
Sıcaklar nedeniyle günde iki defa hayvan otlatmaya çıktıklarını sözlerine ekleyen Kızıl, şunları söyledi: "Sabah 04.00'te hayvanları otlatmaya götürüyoruz ve 09.00 gibi geri dönüyoruz. Yine 12.00'de çıkıp akşama doğru 17.00 gibi eve geri dönüyoruz. Sıcak olduğu için hayvanları günde iki defa götürüp getirip soğutuyoruz. Çünkü havalar çok sıcak ve hayvanlar bunalıyorlar. 45 derece sıcaklıkta hayvanları otlatıyoruz. Bu yüzden ufak derede hayvanları suya batırıp soğutuyoruz. Hayvanları çok seviyorum, eğer sevmeseydim bu işi yapmazdım. Hayvanlar hastalandığında hemen anlıyorum. Onlar bana ben de onlara alıştım. Seslendiğim zaman hemen geliyorlar. Şu an 150 koyun, 60-70 tane de keçi var."
Hayvan sahibi Timur Kızıl ise 50 yıldır hayvancılıkla uğraştığını söyledi. Geçimlerini sağlamak için bu işi yaptığını ve çok zor olduğunu belirten Kızıl, hayvanların sütünden elde ettikleri yoğurt ve peyniri satarak geçindiklerini dile getirdi.
Özellikle yazın çok sıcak olduğu için zorlandıklarını ifade eden Kızıl, bütün zorluklarına rağmen geçim kaynakları için severek bu işi yaptıklarını, peynir ve yoğurt sattıkları zaman yorgunluklarının gittiğini söyledi. (M. Salih Keskin - İLKHA)