• DOLAR 35.451
  • EURO 36.559
  • ALTIN 3083.53
  • ...
Hayvan ithalatında vergilerin düşürülmesi tartışmaları beraberinde getirdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Resmi Gazetede dün yayımlanan karara göre, büyükbaş hayvan ithalatında gümrük vergisi oranları yüzde 100'ün üzerindeki seviyelerden yüzde 26'ya indirilirken, karkas et ithalatında da yüzde 40'a düşürüldü.

Enflasyonla mücadele için alındığı belirtilen kararın, Türkiye'de yerli hayvan üretimini olumsuz etkilemesinden kaygı duyuluyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, konu ile ilgili bir yazılı açıklama yaptı. Açıklamada üreticileri endişeye sevk eden spekülatörlere dikkat çeken Çelik, hangi ihtiyaca binaen böyle bir kararın alındığını ise belirtmedi.

Kesimlik hayvan ve karkas eti ile bazı tarım ürünleri ithalatında gümrük vergilerinin düşürülmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararının ardından üreticileri endişeye sevk edici bazı spekülatif değerlendirmelerin yapıldığını belirten Çelik, kesimlik hayvan ve karkas et ithalatının, söz konusu Bakanlar Kurulu kararı öncesinde olduğu gibi Bakanlığın yetkisi ve kontrolü çerçevesinde yürütüleceğini ifade etti.

Yapılacak ithalatın yerli üretimin daralmasına sebep olmasına kesinlikle izin verilmeyeceğini belirten Çelik, şöyle devam etti:

"İthalat kaynaklı fiyat oluşumlarında, yurt içi üretim maliyetleri dikkate alınacak ve üretici mağduriyetlerine asla müsaade edilmeyecektir. Üreticilerimiz, yetiştiricilerimiz rahat olsunlar; üretmeye, ağıllarını, ahırlarını doldurmaya devam etsinler. Üreticilerimizi korumaya da spekülatörlerle mücadele etmeye de aralıksız devam edeceğiz. Nihai hedefimiz, ülkemizin, coğrafyamızın hayvan varlığını artırarak, kendi kendine yeten bir ülke haline gelmesidir." değerlendirmesinde bulundu.

Hatırlanacağı üzere; hayvancılığa gerekli desteklemelerin azlığından dolayı son yıllarda kırsaldan şehre göçün artması, mera alanlarının azalması, doğu illerinde güvenlik gerekçesiyle yasak bölge uygulamaları ve benzeri sebeplerden dolayı hayvancılığın zor günler yaşadığı gündeme gelmişti.

Yine kısa bir süre önce Gaziantep Sanayi Odası hazırladığı bir raporda Türkiye'nin hayvancılıkta ihracatçı konumdan ithalatçı konuma geldiğini belirterek şöyle demişti:

"1991 yılında küçükbaş hayvan varlığımız 51 milyon 200 bin baş iken günümüzde 41 milyon 330 bin 292 başa düşmüş durumda" diyen Koçak, "Hayvan sayısının artırılabilmesi için de doğurmamış dişi hayvanların kesiminin engellenmesi gerekmektedir. Hayvancılığın en önemli problemlerinden birisi yüzde 8 olan buzağı ve kuzu kayıplarının önüne geçilmesi gerekmektedir. Buzağı için verilen hayvan başına verilen desteklerin küçükbaş hayvanlara da uygulanması gerek." (Osman Gülebak-İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir