• DOLAR 35.362
  • EURO 36.587
  • ALTIN 3021.67
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar yaptığı yazılı açıklama ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, et, canlı hayvan, buğday, arpa ve mısırda gümrük vergisi indirimlerini eleştirdi. Bayraktar, enflasyonla mücadele gerekçesiyle, canlı hayvanlarda yüzde 135`den yüzde 26`ya, karkas ette yüzde 100`den yüzde 40`a, buğdayda yüzde 130`dan yüzde 45`e, arpada yüzde 130`dan yüzde 35`e, mısırda yüzde 130`dan yüzde 25`e indirilen gümrük vergileriyle ilgili olarak, “et, canlı hayvan, buğday, arpa ve mısırda gümrük vergisi indiriminin, üreticiyi etkilememesi mümkün değil” dedi. Bayraktarın açıklamalarının genel hatları şu şekilde oldu:

ÖNEMLİ UYARILAR!

“Tarımın yapısal sorunları henüz çözülmeden, çoğu üründe verim rakamları yükseltilmeden, girdi fiyatları düşürülmeden, tarladan markete pazarlama kanallarındaki sorun çözülmeden ithalat kapılarını açmak,  gıda fiyatlarını çok fazla etkilemeyeceği gibi, çiftçimizde de üretimde de sıkıntı yaratır”

TARLADAN MARKETE GİDEN YOLDA SORUN VAR

“Gıda fiyatlarının yüksek olmasının sebebi bellidir. Tarladan markete çoğu üründe 2 kattan, 5-6 kata varan artışlar vardır. TZOB, her ay düzenli olarak yaptığı üretici market araştırmasında bunu ortaya koymaktadır”

TZOB`LA İSTİŞARE EDİLMEDEN KARAR VERİLMEMELİYDİ

“TZOB olarak yerli üretimin desteklenmesi, verim artışı, ekilmeyen alanların ekilmesi, sulanamayan alanların sulamaya açılması gerektiğine inanıyoruz”. “Tüketici fiyatlarının düşmesini, tüketicimizin daha makul fiyatlarla tüketmesini biz de istiyoruz. Hal böyleyken, üreticiyi ilgilendiren bir konuda, üreticinin temsilcisi TZOB`dan görüş alınmadan, istişare edilmeden karar verilmesi problemin esas kaynağıdır”

GEÇMİŞTE DE AYNI HATALAR YAPILDI

“Gümrük vergilerinin indirilmesiyle ilgili kararda, üreticimizin maliyetleri dikkate alınmamıştır”. “Geçmişte olduğu gibi et ithalatı doğrudan üreticimizi olumsuz etkileyecek, sektöre zarar verecek ama perakende fiyatlarında beklenenin tersine çok büyük değişikliğe sebep olmayacaktır”. “Karkasta kaliteye göre fiyatlar arasındaki fark, kilogram başına 1 avroya kadar değişmektedir. Özel sektör ister istemez kaliteye önem vermeyecek, eti daha ucuza mal etmeye çalışacaktır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın, hem ette hem kasaplık hayvanda hem de buğday, arpa ve mısırda ithalat kontrol belgesi vermemesi, yerli üretimi desteklemesi gerekir” “Et pahalı ama üretici kârı diplerde. Üretici, 26 lira 80 kuruşa mal ettiği karkası ortalama 28 lira 23 kuruştan satabilmektedir”. “Ekonomi Bakanlığı`nın ağırlıklı yönlendirmesiyle alındığını düşündüğümüz bu karardan, üreticimiz ve ülkemiz zarar görmeden acilen vazgeçilmelidir.”