• DOLAR 34.661
  • EURO 36.358
  • ALTIN 2935.144
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ - Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Haziran ayına ilişkin 'Açlık Ve Yoksulluk Sınırı' araştırmasının sonuçlarını bir yazılı açıklama ile paylaştı.

GIDA FİYATLARINDA Kİ GERİLEME ENFLASYONU OLUMLU ETKİLEYECEK

TÜRK-İŞ`in açıklamasında, “TÜRK-İŞ ve Türkiye İstatistik Enstitüsü (TÜİK) gıda endeksinin aylık değişimine bakıldığında birbirine paralel geliştiği ve son aylarda gıda fiyatlarının gerilediği görülmektedir. Ramazan Ayı ve ardından idrak edilen Ramazan Bayramı dönemindeki fiyat hareketleri izlenerek yapılan hesaplama sonucu gıda fiyatlarında gerileme ortaya çıktı. Enflasyon sepeti içinde önemli ağırlığı bulunan gıda fiyatlarındaki bu gerilemenin enflasyona olumlu yansıyacağı beklenmektedir. Gıda fiyatlarında bu ay görülen gerilemeye rağmen ücretli çalışanlar başta olmak üzere dar ve sabit gelirli kesimlerin “geçim derdi” devam etmektedir.” denildi.

BEKAR BİR ÇALIŞANIN AYLIK YAŞAMA MALİYETİ İLE ASGARİ ÜCRET ARASINDA YİNE ÇOK FARK VAR

TÜRK-İŞ Araştırmasının 2017 Haziran ayı sonucuna göre;  Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.508 TL oldu, (Geçen ay 1.528TL idi). Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 4.913 TL oldu, (Geçen ay 4.979 TL idi).  Bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise 1.889,38 TL olarak gerçekleşti. Bekar bir işçi için yılbaşından bu yana aylık net 1.404 TL olarak belirlenen asgari ücretle, tek bir çalışan için hesaplanan aylık yaşam maliyeti arasındaki fark günümüzde 485 TL olarak hesaplandı.

MUTFAK ENFLASYONU: “ASGARİ HARCAMA YÜZDE 1,33 ORANINDA GERİLEDİ”

TÜRK-İŞ`in verileri temel alındığında “Mutfak Enflasyonu”ndaki değişim Haziran 2017 ayında şöyle gerçekleşti: Ankara`da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1,33 oranında geriledi. Yılın ilk yarısı itibariyle fiyatlardaki artış yüzde 5,32 oranında gerçekleşti.  Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 11,71 oldu. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 5,03 olarak hesaplandı.

SÜT ÜRÜNLERİNDE FİYAT DEĞİŞMEDİ

Gıda harcaması çalışmasına temel alınan beslenme kalıbında yer alan ürünlerin fiyatları Haziran 2017 itibariyle şu şekilde değişim gösterdi: Süt, yoğurt, peynir grubunda; takip edilen ürünlerin fiyatlarında önemli bir değişiklik görülmedi. Ancak izlenen marketlerde ürün markalarına göre fiyat farkı -düşük de olsa- söz konusu olmasına karşın, şimdi bu farkın ortadan kalktığı ve neredeyse tek fiyat uygulandığı dikkati çekmiştir.

ET-BALIK VE BAKLİYATTA DA FİYAT DEĞİŞMEDİ       
 
Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta; geçen ay fiyat artışı görülen kıyma ve kuşbaşı et fiyatı bu ay değişmedi. Sakatat ürünleri (dana ciğer, yürek, böbrek) fiyatları bu ay da artmadı ancak önümüzdeki aydan itibaren ciddi bir fiyat artışı olacağı ifade edildi. Tavuk ile balık fiyatı (kültür balığı ağırlıklı olarak) bu ay değişmedi. Yumurtanın fiyatı bu ay tanede 3 kuruş artış gösterdi. Bakliyat ürünleri (kuru fasulye, kırmızı-yeşil mercimek, nohut, barbunya vb.) fiyatları; nohut fiyatı biraz gerilerken diğerleri aynı kaldı. Yaş sebze-meyve fiyatlarında beklenen düşüş henüz yaşanmadı. Bunda ay boyunca devam eden yağışın etkisi fazla oldu. Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta; bu ay sadece makarnanın fiyatı arttı.