• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ - CNN Money`de yer alan rapora göre,  Suudi Arabistan, Bahreyn, Mısır ve BAE başta olmak üzere bazı Arap ülkeleri, Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kesip kara, deniz ve hava sınırlarını kapatmasına rağmen ülke ekonomisi aynı istikamette devam ediyor.

GAYRİSAFİ YURTİÇİ HASILASININ YARISINI PETROL VE DOĞALGAZDAN KARŞILIYOR

Dünyada en büyük LNG ihracatçısı olan Katar`ın gayrisafi yurtiçi hasılasının hemen hemen yarısının petrol ve doğalgaz ticaretinden sağlandığını açıklayan raporda, “Bu ülkenin en büyük petrol müşterisinin listesinde Japonya, Güney Kore, Hindistan ve Singapur yer almakta. Öte yandan BAE`nin enerjisinin yüzde 30`ünü Katarlılar temin etmektedir” ifadesine yer verildi.

GIDADA SUUDİ ARABİSTAN İLE BAE`YE BAĞIMLIYDI ŞİMDİ BU AÇIĞI TÜRKİYE VE İRAN KARŞILIYOR

Raporda, “Katar`ın petrol ve doğalgaz ihracatının aynı şekilde devam ettiği sürece uygulanan abluka bu ülkenin ekonomisini daha fazla etkilemeyecek” değerlendirilmesinde bulunuldu. Bunlara ilave olarak raporda şunlar kaydedildi: Uygulanan ablukadan önce Katar gıda ürünleri açısından Suudi Arabistan ile BAE`ye bağımlıydı fakat şu anda bu ülkenin gıda malzeme açığını Türkiye ile İran karşılıyor. İran her gün taze meyve ve sebzeden oluşan 1100 ton tarım ürünleri Katar`a sevk ederken Türk ürünleri de rafları doldurdu.