• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ - İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni, Veneto Banca ve Banca Popolare di Vicenza bankalarını kurtarma operasyonunun İtalya'nın yavaşlayan ekonomisinin raydan çıkmasını engellemek için zorunlu olduğunu açıkladı. İflas eden bankalar ülkenin kuzeyindeki Venedik kentinin de dahil olduğu Veneto bölgesinde bulunuyor. İki banka, İtalya'nın ekonomik anlamda en verimli bölgesinde ülkenin bel kemeğini oluşturan küçük ve orta ölçekli işletmelere hizmet veriyordu.

17 MİLYAR 200 MİLYON EUROYA MAL OLABİLİR

İtalyan hükümetinden yapılan açıklamada, söz konusu bankaların batık kredilerinin karşılanması için ilk etapta 5 milyar 200 milyon euro ödeneceği, bankların riskli kredilerden kaynaklı olası kayıplar için ise 12 milyar euro karşılığında devlet garantisini sağlanacağı kaydedildi. Bu şekilde uzun vadede toplam kurtarma paketinin hacminin 17 milyar 200 milyon euroya çıkması bekleniyor. İtalya hükümetinin onayladığı kurtarma paketiyle iki bankanın kurtarılma süreci resmen başlatılmış oldu. Avrupa Merkez Bankası(ECB) iki banka için de "iflas ya da muhtemel iflas aşamasında" olduğu uyarısında bulunmuştu. Avrupa Birliği Komisyonu'nun da onayladığı kurtarma paketi kapsamında İtalya'nın piyasa değeri en yüksek bankası olan Intesa Sanpaolo'nun batmakta olan bu iki bankanın kâr getiren varlıklarını satın alması planlanıyor.

GENTİLONİ: “İTALYAN EKONOMİSİNİN CANLANMASI İÇİN HAYATİ ÖNEMDE”

İtalyan basını, Intesa'nın iki bankayı devralma operasyonunun binlerce kişinin işsiz kalmasına ve binlerce şubenin de kapanmasına yol açacağını yazmıştı. İtalya Başbakan Paolo Gentiloni, kurtarma paketinin bankacılık sisteminin "sağlığı" için gerekli olduğunu söyledi ve bu sistemin İtalyan ekonomisinin canlanması için hayati önemde olduğunu vurguladı. Avrupa Komisyonu'nun rekabetten sorumlu üyesi Margrethe Vestager, Twitter'da paylaştığı mesajda "iki bankaya İtalyan iflas yasaları kapsamında yapılacak yardımı kabul ettiklerini ve mudilerin korunacağını" ifade etti. İtalyan bankacılık sistemi halen AB'nin en sıkıntılıları arasında yer alıyor. İtalyan bankalarının yaklaşık 350 milyar Euro'luk geri ödenmeyen kredi yükü olduğu sanılıyor. Bu miktar, euro bölgesindeki benzer kredilerin üçte birini teşkil ediyor.