• DOLAR 34.661
  • EURO 36.33
  • ALTIN 2940.2
  • ...

ANKARA - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Teknoloji geliştirme bölgeleri(TGG) ile teknolojik bilgi üretmeyi ve ticarileştirmeyi, verimliliği artıracak ve maliyetleri düşürecek yenilikler geliştirmeyi, ürün-üretim yöntemlerinde kalite ve standardı yükseltmeyi, araştırmacılara iş imkanları sağlamayı, küçük ve orta ölçekli işletmelerin yeni-ileri teknolojilere uyum sağlamasını, ileri teknoloji yatırımları yapacak yabancı sermayenin ülkeye girişinin hızlandırılmasıyla sanayinin rekabet gücünü arttırmayı amaçlıyoruz." diye konuştu.

TÜRKİYE GELECEK YILLARDA TEKNOLOJİK SIÇRAMA GERÇEKLEŞTİRECEK

Özlü, küresel pazarlardan pay almanın en önemli yolunun, Ar-Ge ve inovasyona dayalı teknolojik ürün üretmekten geçtiğine işaret ederek, bu noktada teknoloji geliştirme bölgelerine önemli görevler düştüğünü söyledi. Teknoloji geliştirme bölgelerinde görev alacak nitelikli insan kaynağının önemine dikkati çeken Özlü, Türkiye'nin gelecek yıllarda teknolojik sıçrama gerçekleştireceğini ve bu sıçramanın merkezinde de teknoloji geliştirme bölgelerinin olacağını vurguladı.

HEDEF HER İLE EN AZ 1 TANE TGG KURMAK

Sanayiciyi, araştırmacıyı ve üniversiteleri buluşturarak yeni ürün ve üretim yöntemleri geliştirmelerini sağlayacak teknoloji geliştirme bölgeleri sayısının, 66'ya ulaştığını kaydeden Özlü, 2023 hedeflerine doğru ilerleyen yeni Türkiye'de, her ilde en az bir teknoloji geliştirme bölgesi kurulması için çalışmaya devam edeceklerini belirtti. Var olan teknoloji geliştirme bölgelerinin de daha işlevsel hale getirilmesi için gayret ettiklerini dile getiren Özlü, söz konusu bölgeleri ekonomik büyüklükleri, teknoloji tabanı, istihdama katkısı, üniversite-sanayi işbirliği, fikri mülkiyet hakları ve ihracatları gibi değişkenler yönünden incelediklerini ve performanslarını ölçtüklerini aktardı.

66 TGG`DE 4 BİN 510 FİRMA BULUNUYOR

Özlü, Türkiye'nin teknolojideki atılımının giderek hızlandığının altını çizerek, "Kuruluşu gerçekleşen 66 teknoloji geliştirme bölgemizde, 75'i yabancı olmak üzere toplam 4 bin 510 firma bulunuyor ve buralarda 46 bin 314 kişiye istihdam sağlanıyor. Teknoloji geliştirme bölgelerinde istihdam edilenlerin 37 bin 439'u Ar-Ge, 2 bin 588'i destek ve 6 bin 287'si de kapsam dışı personel olarak görevlendiriliyor. Teknoloji geliştirme bölgelerimizde 23 bin 7 proje tamamlanırken, 8 bin 915 proje üzerinde çalışmalar devam ediyor. Yaklaşık 47,7 milyar liralık satış yapılan teknoloji geliştirme bölgelerimizde, 2,6 milyar dolarlık da ihracat gerçekleştiriliyor." ifadelerini kullandı. (AA)