• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ - Çin Başbakanı Li Keqiang, Endüstri 4.0 veya 4. Sanayi Devrimi ya da Çinlilerin ifade ettiği gibi “Yeni endüstriyel devrim” konulu Çin Devlet Konseyi Sempozyumu'nu yönetti. Başbakan Li, Çin'in yeni küresel bilimsel ve endüstriyel devrimden doğan fırsatlardan faydalanarak, reform ve dışa açılmayı genişleteceğini, yeni tip inovasyon mekanizmaları geliştireceğini ve kapsamlı inovasyon sistemi oluşturmak için gayret göstereceğini vurguladı.

YENİ ENDÜSTRİ DEVRİMİ(ENDÜSTRİ 4.0) DÜNYAYA NELER GETİRECEK?

Çin Devlet Konseyi Sempozyumu'na Bai Chunli, Pan Yunhe, Pan Jianwei ve Zhou Qi gibi Çin Bilimler Akademisi ve Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden çok sayıda bilim insanı katıldı. Başbakan Li Keqiang'ın başkanlık ettiği toplantıda, küresel bilimsel ve endüstriyel devrim hakkında bilgi verildi. Sempozyumun ardından konuşma yapan Li Keqiang, "Bu devrim, ekonomik ve siyasi manzarayı yeniden şekillendirecek, küresel rekabeti yeniden düzenleyecek ve mevcut endüstrilerde dikkat çekici değişimlere yol açacak" dedi. Yeni bilimsel ve endüstriyel devrimin öncekilere göre yeni hususiyetler taşıdığına işaret ederek, yeni devrimin ekonomi alanında bireysel taleplere yol açtığını söyledi. Devrimin arz-talep ilişkisini büyük ölçüde değiştirdiğine dikkat çeken Li Keqiang, genel ekonomik gelişme tarzının bundan ciddi boyutta etkilendiğini belirtti.

BİLİM VE TEKNOLOJİ İSE ÜRETİM GÜCÜNÜN EN ÖNEMLİ UNSURU

Li Keqiang, Çin'in yeni bilimsel ve endüstriyel devrime ayak uydurmak için kapsamlı hazırlıklar yapılması çağrısında bulundu ve şunları ekledi: "Niçin bu kadar çok yeni sektör ve teknoloji medyana geldi? Çünkü yeni bilimsel devrim yeni endüstriyel devrime sıkıca bağlı. İnsanoğlunun gelişmesinin temel dinamiği üretim gücü. Bilim ve teknoloji ise üretim gücünün en önemli unsuru. Bu nedenle tüm devlet kurumları, genel durumdan hareket ederek, yeni bilimsel ve endüstriyel devrim hakkında araştırma yapmalı, bu devrimin hükümet politikalarıyla ilişkisini bilmeli. Özellikle dünyanın büyük bir ülkesi olarak biz, bilim ve teknolojiyle ülkenin sosyal ve ekonomik gelişmesinin hızlandırılması üzerinde düşünmeliyiz. "

ÇİN'DE BİLİMSEL AR-GE SEVİYESİ GELİŞMİŞ ÜLKELERE KIYASLA GERİDE

Çin Başbakanı Li Keqiang, Çin'in yeni bilimsel ve endüstriyel devrimden doğan yeni fırsatlardan faydalanması gerektiğini vurguladı. Çin'de bilimsel ar-ge seviyesinin gelişmiş ülkelere kıyasla halen istenen seviyede olmadığına dikkat çeken Li, ancak bu konuda da belli avantajlara da sahip olduklarını söyledi: "Piyasada arz-talep ilişkisindeki değişime bakıldığında, Çin'in büyük avantajlara sahip olduğunu söyleyebiliriz. Büyük nüfusumuz ve büyük piyasamız, dünyanın diğer ülkelerinde yok. Bu Çin için dev fırsatlar sunuyor. Biz, halkımızın zekâsını sosyal ve ekonomik gelişmede etkin şekilde kullanmalıyız, halkın taleplerini etkin şekilde geliştirmeliyiz ve karşılamalıyız."

MEKANİZMA VE SİSTEM İNOVASYONUYLA BİLİMSEL İNOVASYON GELİŞTİRİLMELİ

Çin Başbakanı Li Keqiang, Çin'in yeni bilimsel ve endüstriyel devrim karşısında reform ve dışa açılmayı genişletmesi, yeni inovasyon mekanizmasını geliştirmesi ve inovasyon sistemi oluşturması gerektiğini belirtti. İnsan zekâsının toplumun en büyük değeri olduğuna dikkat çeken Li, insanın üretkenliğini artırmak için kapsamlı çalışmalar yürütülmesi çağrısında bulunarak, "Yeni bilimsel ve endüstriyel devrimi nasıl karşılayacağız? Mekanizma inovasyonu olmadan bilim insanlarımızın üretkenliği olamaz. Bu nedenle yabancı ülkelerdeki değişimleri araştırmalıyız, insanımızın üretkenliğini artırmak için çaba harcamalıyız. Sektörlerinde öncü rol oynayabilecek kişiler geliştirmeliyiz, çeşitli kademelerde kadrolar oluşturmalıyız, böylece mekanizma ve sistem inovasyonuyla bilimsel inovasyonu geliştirmeliyiz" dedi.