• DOLAR 32.574
  • EURO 34.987
  • ALTIN 2457.695
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ - Rusya'nın Karadeniz kıyısındaki Anapa kentinde Türk Akımı doğalgaz boru hattının parçalarını birleştirme çalışmalarını takip eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e çalışmalar hakkında rapor sunan Gazprom'un Başkanı Aleksey Miller, hattın ilk kolunun inşasının Mart 2018'de, ikinci kolun da 2019 yılında tamamlanacağını belirtti. Miller, çalışmaların uluslararası ekoloji normları ve standartları gözetilerek yürütüldüğünü de kaydetti.

TÜRKİYE`YE EN ÇOK RUS GAZI TÜKETİYOR
Gazprom Başkanı, "Türkiye'yi ele alacak olursak, bu ülkede Rus gazına olan talebin arttığını görüyoruz. Şu anda Türkiye'nin gaz ihtiyacının yüzde 53'ünü karşılıyoruz. 2017'nin ilk altı ayında Türkiye'ye yapılan gaz sevkiyatı, 2016'nın aynı dönemine kıyasla 2.63 milyar metreküp arttı" ifadelerini kullandı. Miller, aynı zaman diliminde Avrupa'ya sevkiyattaki artışın ise 10.5 milyar metreküp olduğunun altını çizdi. 

AVRUPA'DAN TEKLİFLER VAR
Miller, Türk Akımı doğalgaz boru hattının ikinci kolunun devamı konusunda Avrupa'dan teklifler aldıklarını ancak bu müzakerelerde münhasırlık hakkı bulunmadığını söyledi. Miller, "Türk Akımı'nın iki kolu da Türkiye'ye gidiyor. Birinci kol, 15.75 milyar metreküp hacme sahip ve sadece Türk tüketiciler için. İkinci kolsa güney ve güneydoğu Avrupa ülkeler için tasarlandı. Boru hattının geçeceği güzergahla ilgili teklifler geliyor. Şu anda bir münhasırlık hakkı yok. İlgili şirketlerle ön sözleşme imzalandı ve çalışmalar buna göre devam edecek" dedi.