• DOLAR 32.505
  • EURO 34.854
  • ALTIN 2441.215
  • ...
Kurbanlık hayvanlara ilgili önemli uyarı!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, canlı hayvan sevkleri ve şap hastalığıyla ilgili önemli bazı uyarılarda bulundu.

Yapılacak canlı hayvan sevklerinde hayvanlarda sevk günü şap hastalığı belirtisi bulunmaması gerektiği belirtilen açıklamada, "Hayvanlar doğumlarından itibaren işletme değiştirmemiş olmalı veya en az 3 aydır halen bulundukları işletmede barındırılmış olmalıdır. İşletmenin 10 kilometre çevresinde de en az 3 aydır şap hastalığı görülmemiş olmalıdır. Hayvanlar sevk öncesinde 30 gün süre ile bir işletmede izole edilmeli, bu süre sonunda bütün hayvanlar şap virüsü varlığı yönünden teste tabi tutulmalı ve sonuçları negatif olarak bulunmuş olmalıdır. Ayrıca bu süre zarfında bu işletmenin 10 kilometre çevresinde şap hastalığı çıkmamış olmalıdır." denildi.

Hayvanlar bulundukları işletmeden yüklemenin yapılacağı yere nakledilirken şap hastalığı enfeksiyonuna maruz kalmaması gerektiği vurgulanan açıklamada, "Yetiştirici/Üreticiler Trakya 'ya hayvan sevki için 30 günlük karantina süresi ile yapılacak testlerin sonuçlanma süresi dikkate alarak İl/İlçe Müdürlüklerimize müracaatta bulunulmalıdır. Ayrıca kurbanlık hayvan sevklerine 17.08.2017 tarihinden sonra başlanacaktır. Kurban Bayramı öncesinde ve Kurban Bayramı süresince yapılacak canlı hayvan ve hayvansal ürün sevklerde İl Müdürlüğümüzce veteriner hekim görevlendirilecektir. Veteriner hekim tarafından yapılacak muayene sonucu uygun görülen canlı hayvan ve hayvansal ürünlere izin verilecektir." ifadelerine yer verildi.

Kurban olarak satın alınan hayvanlarla ilgili de önemli uyarılarda bulunulan açıklamada, gebe ve damızlık değeri yüksek, dişi hayvanların kurbanlık olarak kesilmesinin önlenmesi, kurban edilmesi uygun olan hayvanlardan öncelikle erkek olanların tercih edilmesi gerektiği kaydedildi.

Açıklamada, belgesiz hayvan ve hayvansal ürün taşıyan hayvan sahiplerine ve araç sahiplerine cezai işlem uygulanacağı belirtildi. (İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir