"Her geleni Hızır her geceyi Kadir bilmeliyiz"
Diyarbakır İl Müftüsü Burhan İşliyen, her gecenin Kadir Gecesi gibi değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
Diyarbakır İl Müftüsü Burhan İşliyen, bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi münasebetiyle açıklama yaptı.
Kadir Gecesi'nin faziletine değinen İşliyen, bu geceyi ihya etme yolunun, Kur'an-ı Kerim'in barış ve esenlik mesajlarına kulak vermekten geçtiğini belirtti.
Kadir Gecesi'nin gerektiği gibi idrak edilmesinin önemine değinen İşliyen, "Kadir Gecesi öyle bir gecedir ki cahiliyenin zilletine gömülmüş zihinlere Rabbini bildirmeye, varoluş amacından kopmuş, nereden gelip nereye gittiğini unutmuş, yolunu şaşırmış insanlığa unuttuklarını hatırlatmaya gelen yüce kitabımız Kur'an, on bir ayın sultanı Ramazan ayında ve Ramazan'ın kalbi olan bu gecede inmeye başlamıştır. Bu mübarek gece vesilesiyle Allah, bize her yıl tekrar ve tekrar hatırlatıyor ki Kadir Gecesi'ni ancak Kur'an'ın kadrini bildiğimiz oranda hakiki manada ihya etmiş oluruz. Bu gecenin kadrini gerektiği gibi bilebilmek için evvela Allah'ın sonsuz lütfu olarak kapımıza kadar gelmiş Kur'an'ın nuruna yüreğimizi sonuna kadar açmamız gerekmektedir. İçimizin karanlıklarını, paslanmış gönül aynamızı ilahi kelamın nurlu kandilleriyle aydınlatmamız gerekmektedir. Her ayeti, ahlaki dünyamıza işleyerek, varlığımızı onun üzerinden şekillendirmemiz ve kul olarak yaşantımızı onun üzerinden inşa etmemiz gerekmektedir." dedi.
Kadir Gecesi'nin anlatıldığı Kadir suresinin Müslümanlara bazı mesajlar verdiğini dile getiren İşliyen, sözlerine şöyle devam etti:
"Birincisi; Kadir Gecesi'nin, hidayet kaynağımız Kur'an-ı Kerim'in, ümmeti olmakla iftihar olduğumuz sevgili peygamberimiz Hz. Muhammed'in kalbine inmeye ve İslam güneşinin yeryüzünü aydınlatmaya başladığı bir gece olmasıdır. İkinci mesajı ise müminlere ömre bedel bir imkân ve fırsat sunulmuş olmasıdır. Bunun anlamı şudur: Ey ömür sermayesini boş ve beyhude geçiren insan, her yıl bir ömre bedel bir gece sana lütfedilmiştir. Öyleyse yeni bir hayata başlayabilirsin. Şu halde Kadir Gecesi'ni ihya etmenin yolu, bir daha dönmemek üzere tövbe ederek, 'Kur'an'ın hak, hakikat, ahlak ve adalet ilkelerine ne ölçüde sarılıyoruz? Biz Kur'an'da ne kadar varız? Kur'an bizde ne kadar var?' sorularının cevabını nefsimizde, ailemizde, toplumumuzda ve İslam toplumlarında aramaktan geçer. Yüce Rabbimiz nezdinde değerimizi yükseltmenin yolu, hayatımızı 'Her geleni Hızır, her geceyi Kadir bil.' şuuruyla sürdürmekten geçer. Allah katında yeniden yücelmenin yolu, sürekli nefis muhasebesi yapmaktan, geçmişimizi değerlendirmekten, gafletle geçen günlerimizi sorgulamaktan, hata ve günahlarımızdan tövbe ve istiğfar etmekten geçer."
Bu gece ile yükselmenin yolunun Allah'tan bağışlanma dilemekle olabileceğini dile getiren İşliyen, "Bu gece ile yükselmenin yolu, yüce Rabbimizden af ve bağışlanma dilemekten, Resul-i Ekrem'in Kadir Gecesi'nde nasıl dua edeceğini soran Hz. Aişe validemize öğrettiği, 'Allah'ım, sen affedicisin, affetmeyi seversin, bizi de affeyle.' niyazını hayatımızda sözlü ve fiili duaya dönüştürmekten geçer. Ancak o zaman sevgili Peygamberimizin 'İnanarak ve sevabını Allah'tan umarak Kadir Gecesi'ni ihya eden kimsenin de geçmiş günahları bağışlanır.' müjdesine nail olabiliriz. Üçüncü mesajı ise 'Vahiy meleği Cebrail ile Allah'ın meleklerinin Kadir Gecesi'nde yeryüzüne selam ve esenlik getirmek üzere her türlü iş için inmeleridir." ifadelerini kullandı.
Kadir Gecesi'nde Kur'an-ı Kerim'in mesajının anlaşılması gerektiğini söyleyen İşliyen, "Kur'an'ın nüzulü hürmetine yılda bir kez yaşanan bu olay, Allah'ın müminlere çok büyük bir ikramı, ihsanı ve lütfu olarak her sene tekerrür etmesidir. Kadir Gecesi'ni ihya etmenin yolu Kur'an'ın barış ve esenlik mesajlarına kulak vermekten, yeryüzünde barış ve esenliğin egemen olması için çaba göstermekten geçer. Başta Suriye, Irak ve Filistin olmak üzere dünyanın farklı yerlerinde Müslümanların yaşadığı şiddet ve çatışmalar ile mazlumiyet ve mağduriyetler, bu Ramazanın da buruk bir şekilde geçirilmesine neden olmaktadır." şeklinde konuştu.
Müslümanlara, İslam coğrafyasında yaşanan mağduriyetlerin son bulması için dua etmeleri çağrısında bulunan İşliyen, "Bu sebeple Müslümanlardan Kadir Gecesi'nde şuna benzer dualarda bulunulması yerinde olacaktır: Ya Rabbe'l-Âlemin, ümmeti Muhammed'e rahmetinle muamele eyle. Ümmeti Muhammed'i cehalet, tefrika ve fitne hastalığından kurtar. Ümmeti Muhammed'i iki cihanda aziz eyle, tevhit ve vahdette birleştir. Bizleri 'Müminler ancak kardeştirler.' ilahi fermanınca zihinleri bir, yürekleri bir, gayeleri bir, sevgileri bir, hüzünleri bir, acıları bir kardeşler topluluğu eyle. Bizleri, bütün insanlığın özlemi olan barış ve huzur ortamını tesis edenlerden eyle. Bizleri Kadir Gecesi'nin feyz ve bereketinden mahrum eyleme." dedi. (M. Hüseyin Temel - İLKHA)