• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
İşitme engellilerin cihaz mağduriyeti devam ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 3 milyona yakın kişinin kullandığı işitme cihazlarını eczaneden ve medikal mağazalardan vatandaşa direkt ücretsiz satış dönemi başlattı. Vatandaşın cebinden ödediği ve daha sonra parasını SGK'dan aldığı uygulama yeni düzenleme ile kaldırıldı.

Diyarbakır'ın merkez Kayapınar ilçesinde ikamet eden Kadri Bozan'ın Beyza (8) ve Muhammed Numan (11) adlı çocukları doğuştan işitme engeli.

Maddi durumu iyi olmayan çocuklarına işitme cihazı temin edemeyen Bozan, SGK`nın yeni düzenleme ile ücretsiz olarak verdiği işitme cihazlarına koklear implant işitme cihazının da eklenmesi çağrısında bulundu.

Çocuklarını zor şartlar altında yetiştirmeye çalıştığını söyleyen Bozan, “koklear implant” ameliyatında takılan işitme cihazı çipleriyle çocuklarının duyduğunu ve değiştirilmesi gereken cihazları alabilecek durumda olmadığını belirtti.

"Cihazı olmadığı için oğlum okula gidemeyecek"

İki çocuğunun da doğuştan işitme engelli olduğunu dile getiren Bozan, “Çocuklarım koklear implant işitme engelli. Bunların kullandığı cihazlar belli firmalar tarafından satılıyor. Cihazların fiyatı 20 bin lira, devlet bunun belli bir miktarını karşılıyor, diğer miktarını da ailenin ödemesi gerekiyor. Gerekçe de ailenin sosyal güvencesinin olmasıdır. Ailelerin hepsi asgari ücret ile çalıyorlar, asgari ücret ile aile geçimi zor, ama SGK`nın sağlık uygulama tebliğini hazırlayan heyet bundan habersiz. Çünkü kendilerinin maaşı onlara yeter bizleri duymaz ve bilmezler. Şu an ‘sessiz devrim` deniliyor -tamam Allah razı olsun belki birçok insana faydası olmuştur- ama bizim gibi binlerce aile şu an mağdur. 7 yılda bir bu işitme cihazını değiştirmemiz gerekiyor, bir buçuk yıldır kullanma süresi dolan oğlumun cihazını değiştiremiyorum, şu anda kendisine ses iyi de gitmiyor. Önümüzdeki sene oğlumu okula gönderemeyeceğim. Cihazı olmadığı için oğlum okula gidemeyecek. Kızımın da cihazının süresi seneye doluyor onu da değiştiremeyeceğim, artık duruma bakacağız. İnşallah sesimizi Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bakanlar duyar.” dedi.

Çocuklarının sese tepki vermemesi üzerine doğuştan işitme engelli olduğu şüphesi ile doktora gittiğini söyleyen Bozan, “Oğlum doğduğu zaman sese tepki vermediğini anladığımızda hastaneye götürdük, bera testi yapılması gerektiğini söylediler. Diyarbakır`da bu cihaz sadece Dicle Üniversitesinde vardı ama cihaz bozuktu. Oğlumu özel hastaneye götürüp 300 dolara testi yaptık. Testte 130 desibale ses veremediğini anladık, doktorlar tek çarenin işitme cihazı kullanması ya da koklear implant ameliyatı olması gerektiğini belirttiler. 3 yıl boyunca Ankara`ya tedavi için defalarca gidip geldim. Oğlumu ameliyat ettik, ameliyatın ardından sesleri duymaya başladı. Kızım da aynı şekilde doğuştan işitme engelli, onun rahatsızlığını fark ettiğimizde ameliyatını Diyarbakır`da yaptık. Şimdi işitme cihazları ile sesi algılıyorlar.” ifadelerini kullandı.

“Tek sorunumuz bürokraside yürüyen acizlik, bu acizlik nedeniyle perişan durumdayız”

Çocuklarının kullandığı işitme cihazının tamir ücreti ile Sağlık Uygulama Tebliğindeki tamir fiyatı arasında çok fark olduğunu belirten Bozan, “Bu cihazların devlet tarafından garanti ve bakım süresinin uzatılması gerekirken, garanti süresi 2 yıl, bazı parçalarda bir yıl. Parçalar veya cihaz bozulduğu zaman, servise gittiği zaman Sağlık Uygulama Tebliğindeki fiyat ile firmanın bize çıkardığı fiyat arasında dağlar kadar fark var. Bu farkın kaldırılmasını istiyoruz. Ya firmayla anlaşma yapılıp tamamının bedelinin sigorta tarafından karşılanması ya da sözleşme yapılması gerekiyor. Kişiye 7 yıl boyunca fiyat tahakkuktu verilmesi gerekiyor. Tabi bunu yapacak Sağlık Bakanlığında bir personelimiz olmadığı için kanun ve yasa deniliyor. Kanun ve yasa onların eliyle değiştirilmesi gerekirken bir şey yapılmıyor. Tek sorunumuz bürokraside yürüyen acizlik, bu acizlik nedeniyle perişan durumdayız.” şeklinde konuştu.

“Bize ‘kayıt dışı istihdam olmayın` deniliyor, sigortalı çalışıyoruz daha çok mağdur oluyoruz”

Çocuklarının işitme cihazı olmadan hayata bağının kalmadığını ifade eden Bozan, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu cihaz çocukta olmadığı zaman dünya ile iletişimi yok. Oğlum cihazının bozuk olması nedeniyle okulda bu sene iyi bir eğitim alamadı. Seneye de cihazı bozuk olduğu için okula gidemeyecek. Okulda cihaz bozuluyor, çocuk cihazı kendisi tamir etmeye çalışıyor olmuyor eve gelip cihazın bozulduğunu söylüyor. Çocuk dudak okuyarak konuşmaya devam ediyor. Her gün cihaz bozuluyor, SGK`dan bu son tebliğin genişletilmesini istiyoruz. AK Parti Genel Başkan Yardımcıları bana söz verdi ‘bakanlar kuruluna yollamışız bu cihazla ilgili sesinizi duyacağız` dediler ama bir şey olmadı. Sağlık Bakanlığından aradılar, Sosyal Yardımlaşma Vakfından sordular bir şey elde edemedik. Gerekçe de benim sigortamın olmasıdır. Bize ‘Kayıt dışı istihdam olmayın` deniliyor, sigortalı çalışıyoruz daha çok mağdur oluyoruz.”

“Bir aile bin 500 lira ile geçimini mi yapsın yoksa bu cihaz için para mı biriktirsin?”

Çocuklarının kullandığı cihazların yenilenmesi gerektiğini dile getiren Bozan, “Ben şahsım olarak hiçbir şey istemiyorum. Benim gibi binlerce mağdur olan aile var, bu ailelerin sesi olun. Gerçekten de bu çocukların cihazının değişmesi gerekiyor. Sigortalı, sigortasız, zengin, fakir değil. Sosyal devlette devlet engelli çocuğa bakmakta yükümlüdür. Bu maddeye ek atılan ‘sosyal güvencesi varsa yararlanamaz` madde var, bu maddeyi kaldırsınlar. Çünkü zaten çocuk engelli. Benim aldığım maaş bin 500 lira. Cihazın fiyatı 20 bin lira, yıllık pil değişiminin maliyeti bin liradır. Bir aile bin 500 lira ile geçimini mi yapsın yoksa bu cihaz için para mı biriktirsin?” diye sordu.

Kullanmış olduğu işitme cihazının süresi dolan Muhammed Numan Bozan ise cihazının kullanım süresinin geçmesinden dolayı sesleri tam algılayamadığını, sesi duyamadığı için arkadaşları ile oyun oynayamadığını söyleyerek, cihazının yenilenmesi gerektiğini belirtti.

Muhammed Numan`ın kardeşi Beyza Bozan'da (8) abisinin cihazının kullanılmaz halde olduğunu ve değişmesi gerektiğini söyledi. (M. Hüseyin Temel, M. Sıddık Bilge – İLKHA)












 

Bu haberler de ilginizi çekebilir