• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Ramazan ayı ve toplumsal hayat
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER

Ramazan ayı, Kur`an`ın inmeye başlaması, orucun bu ayda tutulması, Hz. Peygamber`in Kur`an`ı Cebrail ile karşılıklı okuması, teravih namazlarının kılınması, zekâtların bu ayda verilmesinin tercih edilmesi, sadaka ve fitrelerin verilmesi gibi önemli ibadetleri içermektedir. Bütün bunlar dinî hayat açısından bireysel ve toplumsal anlam ve önem ifade etmektedirler. Zaten din, söz konusu bu unsurlarla yaşanmakta ve hayata geçirilmektedir. Bu anlamda ramazan ayı, Kur`an`ın en fazla okunduğu, namazların en fazla kılındığı, ay boyu orucun tutulduğu, hayır ve hasenatın yapıldığı güzellikler ve faziletler ayı olarak ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla ramazan ayı rahmet ve bereket ayı olarak değerlendirilebilir.

İNSANLIĞIN EN ÇOK SORUN YAŞADIĞI ALAN, SOSYAL ALANDIR!

Dün olduğu gibi bugün de insanlığın en çok sorun yaşadığı alan, sosyal alandır. Özellikle toplum hayatında insanlar arası ilişkilerde sevgi, saygı ve hoşgörü son derece önemlidir. Sözü edilen bu değerler toplumsal huzur, güven ve barışın ana unsurlarıdır. Bu değerlerin güçlü olduğu sosyal ortamlarda hayat daha huzurlu ve güvenlidir, zayıf olduğu ortamlarda da hayat endişeli, huzursuz ve güvensizdir. O nedenle huzurlu bir toplumsal ortamın oluşmasında ramazan ayı gibi manevi ortamlara ihtiyaç vardır. Zira ramazan atmosferi insanların nefislerini dizginleyerek, yumuşamasına ve ahlaki değerler çerçevesinde davranmasına imkân sağlar.

DOÇ. DR. ALİ AKDOĞAN

PEYGAMBER DUASI

Hz. Nuh Aleyhisselâm

"Ey Rabbim! Bilmediğim şeyi istemekten Sana sığınırım. Eğer Sen, beni bağışlamaz ve esirgemezsen, ben ziyana uğrayanlardan olurum!" (Hûd / 11,47)

RAMAZAN TATLISI

Poşe Armut

MALZEMELER:

600 ml. şekersiz vişne suyu

3 adet armut

2 adet çubuk tarçın

3 adet yıldız anason

5 adet karanfil

4 adet tane karabiber

1 çay kaşığı rendelenmiş limon kabuğu

1 çay kaşığı rendelenmiş portakal kabuğu

150 gram şeker

NASIL YAPILIR?

Armutların kabuklarını soyun ama saplarını kesmeyin. Ardından soyduğunuz armutların alt kısmını düz bir şekilde keserek armutların dik durmalarını sağlayın. Kullanacağınız tencereyi çıkarın ve içine vişne suyunu, baharatları ve şekeri koyup ocağın altını kısık ateşte açın. Bir süre ısınan bu karışımın içine armutları yerleştirin. Kısık ateşte yaklaşık 30 dakika armutları pişirin. Renklenen ve yumuşayan armutları üzerine tencerede kalan sostan ilave ederek servis edin. Afiyet olsun.

RAMAZAN AYI NEDİR?

·  Ramazan; sahip olunan mülk ile ilişkisini gözden geçirmektir. İnsanın sahip olduğu ve en çok değer verdiği mülk bedenidir. Bedeninin, zannettiği gibi güçlü, sonsuz değil, aciz ve zayıf olduğunu görebilmesidir. Mal, para, sermaye, şirket, gayrimenkul gibi mülklerin üzerinde diğer insanların hakkını görebilmektir. Bunlar ile elde ettiği birikimler, kazançlar, kârlar, güçler üzerinde fakirler, mahrumlar, mazlumlar, yolda kalmışlar, hicret edenler, sürgünler, yetimler ve akrabaların hakkı olduğunu görerek, bu hakkı sahiplerine teslim etmektir.

·  Ramazan; başkalarının farkına varabilmektir. Mesai saatleri, trafik, televizyon, internet, iş yoğunluğu gibi mazeretlerin arkasına sığınarak kendi dünyası dışında yaşayanların olduğunu ve bunlarla birlikte yaşadığını görerek uyanmaktır.

RAMAZAN AYI NE DEĞİLDİR?

·  Orucu bir geleneksel ritüel olarak görüp, orucu tutulan günler ile tutulmayan günler arasında bir farkın oluşmadığı günler değildir, Ramazan. Belediyelerin düzenlediği şenliklerde Oruçlu iken yapamadıklarını iftardan sonra yapma selahiyetini kendisinde görme fırsatı değildir, Ramazan.

·  Ticarette, pazarda, piyasada Ramazan`a uygun rolü oynayıp, sonrasında tekrar kılık, kimlik ve imaj değiştirmek değildir, Ramazan. 11 ay günahları biriktirip, Ramazan`da af ediliyor düşüncesiyle içten ama büyük aldanış içeren pazarlıkla günleri tamamlamak değildir, Ramazan.

RAMAZAN MANİSİ

Ne uyursun ne uyursun

Bu uykudan ne bulursun

Al abdesti, kıl namazı

Cennet-i âlâyı bulursun.

RAMAZANDA SAĞLIK

Enerjinizi Koruyacak Besinler! - 2

Ramazan ayında uzun saatler süren açlık, özellikle gün ortasından sonra bitkinliğe ve konsantrasyon eksikliğine neden olabiliyor. Ancak Ramazan boyunca sahurda ve iftarda doğru beslenmek vücut direncini ve enerjiyi korumaya yardımcı oluyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Gizem Bahçıvan enerjiyi korunmak için tüketilmesi gereken besinleri anlattı. 

1)      İftardan sonraki tatlı krizini meyveyle aşın

Sahurdan iftara kadar geçen sürede meydana gelebilen aşırı yorgunluk hissine karşı taze meyveler, tam bir vitamin ve mineral kaynağı.

2)      Ramazanda kilo almamak için yoğurt

Yaz aylarının vazgeçilmezi olan cacık ve ayranı iftar sofranızdan ayırmayın. İftarda 1 kâse cacık ya da 1 bardak ayran içmek hem sizi ferahlatır hem de metabolizmanızı güçlendirir. Özellikle iftardan 2 saat sonra tüketilen 1 kâse yoğurt ramazanda kilo alımını azaltmaya yardımcı oluyor.

3)      Sindirim sistemi için iftardan 2 saat sonra kefir

Ramazanda uzun süren açlık ve sonrasında bir anda yemek yemek sindirim sistemi problemlerine neden olabiliyor. Bunun önüne kefir ve probiyotik yoğurt gibi takviyelerle geçebilirsiniz. İftardan 2 saat sonra içeceğiniz bir bardak kefir sindirim sisteminizin düzenlenmesinde etkili olacaktır.

4)      Zengin besin kaynağı için Chia tohumu

Geleneksel Ramazan sofrasında Chia tohumunun ne işi var demeyin. Chia tohumu içeriğindeki bol lif, kalsiyum, protein, antioksidan ve Omega 3 ile enerjisinizin düşmesine engel oluyor.

EFENDİMİZ (SAV) NASILDI?

İnsanlarla Güzel Geçinirdi

Peygamber Efendimiz (SAV), insanlarla geçinme hususunda da insanların en iyisi idi. Herkesle görüşür, daima güler yüzlü bulunurdu. Sohbet esnasında kimsenin sözünü kesmezdi. Ancak yersiz bir söz olması hali müstesna…

Her kavmin büyüklerine daima ikram eder, onları kendi kabilelerinin reisliğine tayin buyururdu. Yapılan davetlere icabet eder, verilen hediyeleri kabul buyurur, karşılığında da hediyeler verirdi. Dine aykırı olmayan işlerde insanlara aykırı davranışta bulunmazdı. Hoşuna gitmeyen bir şey görünce, görmemezlikten gelirdi. Ancak günahı gerektiren şeylerde böyle davranmaz, işi düzeltirdi.

Hele ashabı hakkında pek çok bağışlayıcı idi. Kendilerine rast gelince selam verir, ellerini tutar ve müsafaha ederdi. İçlerinde görünmeyenleri araştırır, hasta olanları ziyarete gider ve gönüllerini hoş tutardı.

BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

Kur'ân-ı Kerim'in en fazla değindiği ilişki, ilim-amel ilişkisidir. 2637 ayette Kur'ân, ilim-amel ilişkisine değinmekte ve bunun üzerinden mesajlar vermektedir.

ŞER-İ FETVALAR

Ramazan ayında sevaplar gibi günahlar da katlanır mı?

Mübarek mekânlarda, gün ve gecelerde yapılan hasenelerin fazlasıyla ecirlendirileceğiyle ilgili şüphe yoktur. Aynı durum yapılan günahlar için de geçerlidir. Bir kimse ramazan ayı gibi şeytanların zincire vurulduğu, insanların daha fazla yüce yaratıcıya yakın olduğu zamanlarda haram bir davranışta bulunursa, bunun günahı diğer aylara göre daha fazla olur. Aynı şekilde normal yerlerde işlenen günah ile Mekke ve Medine gibi mübarek şehirlerde işlenen günahın seviyesi bir değildir.(1)

(1) Mustafa Er Rahîbâni, Metâlibu Ulin-Nehy c.2 s.385

RAMAZAN HABERİ

Sultanahmet 400 Yaşında

İslam medeniyetinin şaheserlerinden olan Sultanahmet Camisi`nin ibadete açılışının üzerinden 400 yıl geçti. Cami, ihtişamla zarafeti buluşturan muhteşem güzelliğiyle bütün İslâm dünyasında "cami" modeli olarak kabul ediliyor. Camii, bundan tam 400 yıl önce (9 Haziran 1617 yılında) Sultan 1. Ahmet tarafından bahçesine bir çınar

Bu haberler de ilginizi çekebilir