• DOLAR 34.236
  • EURO 37.639
  • ALTIN 2920.514
  • ...
Batman ve Yöresinin Tarihi Anlatıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN - Batman Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Tarih ve Yaşam Topluluğu (TYT), Batman ve yöresinin ilk çağlardan Osmanlıya kadar Batman ve çevresini ele alan konferansı düzenledi. Konferansa konuşmacı olarak Muğla Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adnan Çevik katıldı.
 
Çevik konuşmasında, `Bereketli Hilal` olarak nitelendirdiği üç dünyanın kavşağı olan yukarı Dicle Havzasını tarihi boyutuyla ele aldı. Bu bölgenin İran, Mezepotamya ve Diyar-ı Rum (Anadolu) arasında asırlarca bir tampon görevini üstlendiğine dikkat çekti. Doç. Dr. Çevik, bu bölgenin 7. yy.da İslam`la tanıştığına değinerek Dicle Havzası`nın 2.yy.dan itibaren Roma ve İran arasında paylaşılmadığını anlattı.
 
Bu Topraklar Kutsaldır
Doç. Dr. Çevik, Mezepotamya`nın kutsal mekân olduğuna vurgu yaparak, "Bu bölgelerde yapılan medreselerden büyük ilim adamları çıktı. Bu topraklar kutsaldır" dedi.
 
Hasankeyf`in tarihteki önemine de dikkat çeken Doç. Dr. Çevik, "Hasankeyf Köprüsü Artuklular tarafından yapıldı, köprünün yıkılmasıyla Hasankeyf tarihinde dönüm noktaları yaşadı. Tarihi ilçe Hasankeyf, inşaat konusunda en parlak dönemini Eyyubiler döneminde gördü" ifadelerini kullandı.
 
Mezopotamya`nın tarihi boyunca her döneminde dikkatleri üzerine çektiğini belirten Doç. Dr. Çevik, "Batman`ın adının ilk kez Akkoyunlu kaynaklarında rastlıyoruz, bu bölge Osmanlı tarihinde önemini yitirmiştir. Bunun nedeni Osmanlı-İran arasındaki çekişmelerden kaynaklanmıştır. Yani Şii-Sunni çatışmaları" dedi.
 
Yoğun katılımın gerçekleştiği konferans soru- cevap şeklinde devam etti. Konferansa katılımlarından dolayı Üniversite Rektörü Prof. Dr. Uluçam tarafından, Doç. Dr. Çevik`e teşekkür edilerek plaket ve çiçek verildi.
 
Halid Coşkun - İLKHA
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir