• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Esnafta 35 lira, AKSA FEDAŞ`ta 50 Lira
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BİNGÖL - Özelleşmeden sonra en fazla şikayet edilen kurum haline gelen AKSA FEDAŞ, bu defa da esnaflığa bürününce tepki toplamaya başladı. Vatandaşın sayaçlarını izinsiz değişmeye başlayan AKSA`nın, sayaçları piyasa fiyatının çok üstünde fatura ettiği iddia edildi.
 
Sayaç Değişirken Kimseye Sormuyorlar
Faturalarda bulunan birçok kalemi vatandaştan tahsil eden AKSA FEDAŞ, şimdi de ücretli olarak sayaçları değiştirmeye başladı. Ancak sayaç değişiminde hiçbir vatandaşın imza ve rızası bulunmadığı belirtiliyor. Sayaçların fazlarına göre 49 TL, 65 TL ve 88 TL gibi ücretlerin faturalara yansıtılması tepkilere neden olurken, esnafın yazışmaları sonucunda verilen yanıtlarla çelişkiler de ortaya çıkmaya başladı.
 
AKSA Kanunu İhlal Edip, Suç İşliyor
AKSA`nın kendilerini mağdur ettiğini söyleyen elektrikçi esnafı, AKSA`nın izinsiz değişim yaptığı gibi piyasa fiyatının çok üzerinde fatura çıkardığını da iddia etti. Tepkili esnaf şunları dile getirdi: "EPDK 18/2. maddeye göre, sayaç takma ve sökme işleminin abonmana tebliğ edilmesi gerekiyor. AKSA bunu yapmayarak suç işliyor. Diğer bir ayrıntı da maddede şu ibare yer alıyor: `sökülen cihazın yeniden kullanılamaz durumda olduğuna ilişkin bir tutanağın tüketiciye ibrazı halinde, tüketici tarafından temin edilen veya tüketicinin kabul etmesi halinde dağıtım lisansı sahibi tüzel kişi tarafından temin edilen ve bedeli tüketici tarafından ödenen yeni bir sayaç takılır` kanununa rağmen tüketicinin rızası alınmadan değişim yapılıyor" dediler.
 
Mühür Parası Alıyorlar Ama "Almıyoruz" Diyorlar
Elektrik ve elektronik işi yapan esnaf adına açıklamada bulunan Said Bayırkan, sayaçların abonelerin bilgisi dışında değiştirilmesinin hem vatandaşı, hem de elektrikçi esnafı mağdur ettiğini belirtti.
 
Bayırkan, "Bu uygulama sonucu biz vergi mükellefi olan esnaf, hiç sayaç satamadığımız gibi satmış olduğumuz ve montaj etmiş olduğumuz sayaçlardan da Aksa A.Ş abonelerinden sökme takma (mühür bedeli) adı altında yeniden para talep etmektedirler. Bu parayı alıyorlar ama resmi yazışmalarımızda böyle bir paranın alınmadığı belirtiliyor. Bu vesileyle kendilerine yollamış olduğumuz dilekçede bunun sebebini talep ettik. Aksa A.Ş`nin 174-322 nolu dilekçemize binaen vermiş olduğu cevapta kesinlikle müşterinin bilgisi olmadan bu işlemi gerçekleştirmediklerini kendilerinin sayaçlarda bir kar marjı düşünmediklerini, her şeyi EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu) tarafından belirlenen 18. madde çerçevesinde gerçekleştirdiklerini iddia ettiler" dedi.
 
Kar Marjı Düşünmüyorlarsa, Bu Fatura Ne?
AKSA`nın "Kar marjı düşünmüyoruz" cevabına faturaları delil gösteren Bayırkan, "Biz kar ettiğimiz hale montaj dahi 35 liraya takıyorsak, AKSA nasıl karsız 50 liraya fatura ediyor. Kar marjı düşünmüyorlarsa bu faturanın anlamı ne? Firmanın, gücünü kullanarak hem bizleri hem de aboneleri mağdur etmesi bizleri üzmektedir. Temennimiz bu hatanın bir an önce farkına varıp bu haksızlığa `dur` denmesi. AKSA`nın, EPDK`nın belirlemiş olduğu şartlara riayet etmeden `kanundur` deyip kendisinin zorla yaptırması başta Bingöl halkı olmak üzere biz elektrikçi esnafa da zarar vermektedir. Bizler Bingöllü elektrikçi esnaf olarak ailelerimize karşı sorumluluğumuz var. Temennimiz yetkililerin bunu dikkate almasıdır. Bizim kimseyle bir kavgamız olmadığını özellikle belirtmek isteriz. Amacımız kendi ekmek kavgamızdır" diye konuştu.
(Nihat Kanat - İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir