• DOLAR 32.585
  • EURO 35.035
  • ALTIN 2457.692
  • ...

Adıyaman`da mart, nisan ve mayıs aylarında yağan bereketli yağmurlardan sonra çiftçiler verimin geçen seneye göre daha iyi olduğunu ve belirtirken, biçerdöverler de tarlalarda çalışmaya başladı.

Şubat ayında oluşan kuraklıktan dolayı endişelendiklerini ama sonrasında yağan yağmurlardan dolayı rekolte de rekor beklediklerini belirten Adıyaman İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Adil Alan, bu artışın milli ekonomiye katkısının arttırılması ve tane kaybının önlenmesi için biçerdöverlerin özellikle kontrollerinin yapıldığını söyledi.

Alan, "İlimizde hububat hasadıyla ilgili özelikle şubat ayında oluşan kuraklıktan dolayı ciddi endişelerimiz oluşmuştu. Ama Allah'a çok şükür mart, nisan ve mayıs aylarında yağan yağış ile birlikte rekolte de ciddi bir rekor bekliyoruz.  Verimin yüksek geldiği duyumlarını alıyoruz.  İlimizde toplam bir buçuk milyon dekar civarında ekili tarım alanları bulunmaktadır.  Bunun yaklaşık 600 bin dekarı arpa 900 bin dekarı da buğday olarak hasat edilmeye başlandı. Bu yıl ciddi bir artış olabileceği gibi, bu artışların milli ekonomiye katkısının arttırılması ve tane kaybının önlenmesi için biçerdöverlerimizin özellikle kontrolleri yapılmaktadır." şeklinde konuştu.

Bu sene verimin iyi olduğunu ama arpa fiyatlarında ki düşüşün çiftçinin yüzünü güldürmediğini belirten Servet Fırat, "Arpa hasadına başladık. Arpa hasadından bir hafta içinde 450 kilogramdan 700 kilograma kadar verim aldık. Adıyaman bölgesi olarak bizim için güzel bir gelişme. Ama arpa fiyatlarındaki düşüş çiftçimizin yüzünü güldürmüyor.  Yirmi gün önce arpa fiyatı bin 100 iken şimdi 800`e kadar düşüş yaptı. Çiftçilerimiz şimdi arpasını ucuza satıp sonra pahalı fiyattan alıyorlar. Bunun için bazı önlemlerin alınması gerekir." dedi.

Geçen sene kuraklık olduğunu ama bu sene bahar yağmurlarının bereketiyle verimin iyi olduğunu ifade eden İrfan Taştan ise "Hasada başladık. Geçen seneye göre bu sezon daha iyi. Geçen sene kuraklıktan dolayı verim çok düşüktü.  Bu sene geçen seneye göre, bahar yağmurlarının iyi olması sebebiyle şu an verim iyi." diye konuştu. (Ferit Gölgül – İLKHA)