• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Şanlıurfa Barosundan Acil Çözüm Önerisi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
ŞANLIURFA- Şanlıurfa Barosu, kamuda 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu ve özel yasalarına bağlı olarak çalışan avukatların, gittikçe artan oranda mali ve sosyal haklarında erimeler meydana geldiğini açıkladı.
 
Şanlıurfa Barosu tarafından yapılan açıklamada, "Tüm dava ve icra takiplerini takip eden ve gerekli tüm hukuki muamelelerini yürüten kamu avukatlarının üstlendikleri ağır risklere nazaran gerek aktif çalışma hayatlarında gerekse emekliliklerinde çocuklarıyla birlikte statülerine uygun insan onuruna yaraşır elverişli yaşamsal imkânlara sahip olmadıkları ortadadır. Çünkü bir kamu avukatının emekli maaşı 1200 TL, 30-35 yıl çalışan bir avukatın ikramiyesi 35.000 TL, civarındadır. Kamu avukatlarının ek göstergeleri ise mühendis ve doktorlarda olduğu gibi en azından 3600 olması gerekirken 3000`dır.
 
İddia, savunma ve karar ayakları üzerine kurulan yargılama faaliyetinde, savunma ayağını üstlenen kamu avukatlarının yargının diğer mensuplarına göre özlük hakları ve statü yönünden çok geride bırakılmaları bu meslek grubunun çalışma şevkini kırmaya devam etmektedir. Sürekli yapılan iyileştirmelerle savcı ve hâkim sınıfının durumları düzeltilirken, durumlarının göz ardı edilmesi nedeniyle, Adalet Bakanlığınca yapılan sınava hâkimlik sınavına kamu avukatlarından ciddi bir yönelme olmuş ve oldukça da başarılı bir sonuçla sınavı geçen önemli sayıda kamu avukatı kendi çalıştıkları kurumlarını terk etmiş bulunmaktadır."
 
"Anayasa Mahkemesinin 11.09.2003 tarih ve 2003/77 E. Ve 2003/81 K. sayılı kararı ile 527 sayılı K.H.K.`nin 1.derece kamu avukatlarına 3000 puana göre ek gösterge ödenmesini belirten 3.maddesi iptal edilmiştir." denilen açıklamada şu ifadelere kullanıldı:

"Maalesef bu iptal doğrultusunda yasama organı tarafından bugüne kadar uygun düzenleme yapılmadığından konu çözüme kavuşmamıştır.
 
Sonuç olarak; Anayasa Mahkemesinin iptal kararı da dikkate alınarak kamuda çalışan avukatların durumları hâkim ve savcı meslektaşlarıyla eşdeğer hale getirilmelidir. Yine kamu avukatları tarafından kazanılan vekâlet ücretlerinin limiti kaldırılmalı veya hiç olmazsa makul bir seviyeye yükseltilmelidir. Bu nedenle sayısı 3000`i aşmayan ve devletin çeşitli kurumlarının avukatlığını yürüten kamu avukatları için üçüncü yargı reform paketi adı verilen düzenleme ile ekonomik ve sosyal haklarının insan onuruna yaraşır bir şekilde statülerine uygun hale getirilerek düzenlenmesi için hükümete ve muhalefet partilerine çağrıda bulunuyoruz.
 
Unutulmamalıdır ki, ekonomik koşulları iyi olmayan bir avukatın kamunun haklarını savunmak gibi ağır bir yükün altında iki taraflı ezilmesi hukuk devleti ve hukukun üstünlüğünü amaç edinmiş bir toplum için kabul edilebilir bir durum değildir."
(Ali Durmaz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir