Samsat halkı ilçenin nereye kurulacağını bilmek istiyor
Adıyaman'ın Samsat ilçesinde yaşanan 5,5 büyüklüğündeki depremin ardından çadırlarda hayata tutunmaya çalışan halk, zemin etüdü çalışmalarının sonucunun bir an önce açıklanmasını bekliyor.
Adıyaman'ın Samsat ilçesinde halk, 2 Mart'ta yaşanan 5,5 büyüklüğünde depremin üzerinden yaklaşık 3 ay geçmesine rağmen hâlâ evlerinin yanı başına kurulan çadırlarda hayata tutunmaya çalışıyor.
Depremin ardından halkın yaşadığı mağduriyeti anlatan siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, ilçenin nereye kurulacağının belirlenmesi için başlatılan zemin etüdü çalışmalarının sonucunu beklediklerini söylediler.
Deprem nedeniyle Samsat ilçesinde yüzde 50-60'lık bir kesimin farklı yerlere göç etmek zorunda kaldığını belirten HÜDA PAR Samsat İlçe Başkanı Dündar Avcı, yetkililerin, daha ilk günlerde yaşanan mağduriyeti yerinde tespit etmelerine rağmen ilçenin geleceği hakkında herhangi bir adım atmadıklarını söyledi.
Söz konusu mağduriyetlerin giderilmesi için ilçe halkı tarafından oluşturulan Samsat Depremzedeleri Platformu'nun Ankara'da birçok yetkiliyle görüştüğünü dile getiren Avcı, "Şu anda tamamen Samsat terk edilmiş gözüküyor. Şu anda oruçtur, halk çok mağdur durumdadır. Samsat ile ilgili devletin ortaya koyduğu net bir şey yok. Esnafın yüzde 50'si göç etmiş, memurların hiçbirisi burada kalmıyor. Esnaf neyi, kime satacak? Halk önünü göremiyor. Yani, kalan esnaf da kendisi duracak mı gidecek mi, dükkânı yıkılacak mı yıkılmayacak mı bilmiyor. Samsat'ta kalan insanlar çaresiz olan kişilerdir. Yani durumu iyi olan, geçimi iyi olan, evi Adıyaman'da olan direkt Adıyaman'a gitmiştir." dedi.
"Yetkililerin bir an önce halkı bilgilendirmelerini istiyoruz"
Halkın, yetkililerden acil olarak ilçeyle ilgili yol haritası belirlemesini talep ettiğini ifade eden Avcı, şunları söyledi: "Yetkililerden bir an önce halkı bilgilendirmelerini istiyoruz. Yetkili birisi gelsin, Samsat halkını toplasın. 'Biz bu tarihte sizin evinizi bu şekil yaptıracağız ya da burada kalacaksınız veya sahabe bölgesine gidilecek.' desin ama böyle bir bilgi yok. Ankara'ya giden platform heyeti de net bir bilgi veremiyor. Çünkü onlara da Ankara'da net bir bilgi verilmemiş."
Depremin ardından 3 ay geçmesine rağmen ilçede kalan halkın hâlâ çadırlarda yaşadığını söyleyen Vahdet-Der Samsat Temsilcisi Necmettin Ertürk, 16 Nisan'da gerçekleştirilen referandumda yüzde 94 "evet" oyunun çıktığı ilçede halkın neden mağdur edildiğine anlam veremediğini belirtti.
Samsat ilçesinin geleceği hakkında acil adımların atılması gerektiğine değinen Ertürk, "Talebimiz, bir an önce Samsat'ın sahabe bölgesine taşınacaksa taşınması, yok eğer burada yapılacaksa burada bir an önce kalıcı konutların yapılmasıdır. Biz bunun hızlandırılmasını istiyoruz. Bütün yetkililerden isteğimiz budur." ifadelerini kullandı.
Halkın yaşadığı mağduriyetin giderilmesi için köklü çözümler üretmek yerine dilekçe karşılığında cüzi miktarda para verildiğini ifade eden Ertürk, bunu da bir oyalama olarak gördüklerini söyleyerek, halkın bu şekilde dilenci duruma düşürülmesinin kendilerini rahatsız ettiğini bildirdi.
"Evlerimizi bir an önce teslim etseler sıkıntımızı gidermiş olurlar"
İlçenin farklı bölgelerine yapılması planlanan konteynırlarla ilgili Ertürk, getirilen konteynırların hem ikinci el hem de küçük olduğunu dile getirerek, "Yani hem ikinci el olmaları hem de küçük olmaları sorundur. Şu anda bizim 6 nüfusumuz var. Aynı konteynıra kalem gibi uzansak dahi sığmayacağız. Biz şu anda geçici olarak evimizi Adıyaman'a götürüp yerleştirdik. Şu anda konteynır netleşse dahi bizim başka bir çareye bakmamız lazım. Konteynır bir çare değil. Bu işin çok hızlı bir şekilde yapılması lazım. Kalıcı konutların teslim edilmesi lazım. Biz onu talep ediyoruz. Yoksa derdimiz yemek, çorba değil. Bizim derdimiz ev. Yani evlerimizi bir an önce teslim etseler sıkıntımızı gidermiş olurlar." şeklinde konuştu.
Deprem nedeniyle Samsat'taki evlerin yüzde 90'ı hakkında yıkım kararı çıktığını belirten Samsat Depremzedeleri Platformu Koordinatörü Ömer Uysal, başta konteynırların getirilmesi olmak üzere saha çalışmalarının devam ettiğini ifade etti.
İlçenin yerinde mi kalacağı yoksa Safvan Bin Muattal'ın kabrinin olduğu yere mi taşınacağının belli olması için zemin etüt çalışmalarının sonuçlarını beklediklerini ifade eden Uysal, şunları söyledi:
"Biz halkımızdan her zaman sabırlı olmalarını talep ediyoruz. Niye sabırlı olmaları gerekiyor? Çünkü bürokrasi biraz zor ilerliyor, yani belli bir süreç var. Hak sahipliliği, sonra itirazlar… Bunlar belli bir zaman alıyor ve halkımız da haklı. Çünkü çadırların altında kalmak, yaşantısını orada sürdürmek, idamesini, iaşesini orada idame ettirebilmek kolay değil. Bu münasebetle bir ekip olarak bu sorunu bir an önce sonuçlandıralım diye Ankara'ya gitmiştik. Bizlere söylenen ve bizlerin de izlenimi şudur ki; Samsat adına güzel şeyler olacak kanaatim var. Öncelikle burada ve daha sonra da sahabe bölgesinde bir zemin etüdü yapılacak. Zemin etüdü yapıldıktan sonra devlet yetkililerimiz karar verecekler. Burası mı orası mı?"
Getirilen konteynırların hem bozuk hem de küçük olması nedeniyle yetkilileri uyardıklarını dile getiren Uysal, "Bizim için önemli olan evlerin yapımıyla birlikte bir mekânın gösterilmesidir. Genel olarak Samsat halkı onu bekliyor. Biz daha nerede kalacağımızı bilmiyoruz ve ne zaman nerede yapacağını yetkili birinin ağzından bekliyoruz." diye konuştu.
İlçenin nereye kurulacağı konusunun halk için en önemli mesele olduğuna değinen Uysal, bu kararın geç açıklanması durumunda hâlihazırda dışarıya 8 bin göç veren ilçede hiç kimsenin kalmayacağını söyledi. (Osman Gülebak, Hüseyin Sayhar - İLKHA)