• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Gaziantep`te Ramazan sofralarının vazgeçilmezi Halep kahkesi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep'te özellikle Ramazan ayında yapılan Halep kahkesi, iftar ve sahur sofralarındaki yerini aldı.

Un, şeker, mahlep ve sıvı yağ ile yapılan diğer adı ile Ramazan kahkesine vatandaşlar, damakta bıraktığı tat ve özel aroması nedeniyle yoğun ilgi gösteriyor. 

Halep kahkesinin Ramazan ayında en çok satılan bir tür simit çeşidi olduğunu belirten simitçi ustası Çetin Akyılmaz, ayrıca Gaziantep`te yüzyıllardır süre gelen bir gelenek olduğunu söyledi.

Akyılmaz, "Halep  kahkesi aslında normal zamanlarda da yapılıyor. Ramazan ayı dışında hafta da belli günlerinde çıkar. Özellikle Cuma günleri çıkartıyoruz. Ama bunun özelliği Ramazanda iftar sofralarında olur. Bizim bölgemizde Ramazan ayına özgü olmasıdır, iftar sofralarının vazgeçilmezidir. Halep kahkesi mahleple yaptığımız bir çeşit simit türü. Bizim yöremize ait değişik bir lezzettir. İftar sofralarında bulunması gereken bir simidimiz." dedi.

Halep kahkesinin Ramazan ayına has olduğu için ağırlıklı olarak vatandaşların yoğun ilgi gösterdiğini belirten Akyılmaz, Antep`in daha önceleri Suriye`nin bir şehri olduğunu, bu geleneğin o dönemden kaldığını ve halk dilinde genellikle Halep Kahkesi ile Ramazan Kahkesi olarak bilindiğini ifade etti.

Gaziantep'te bulunan Suriyeli mültecilerin de yoğun bir ilgi gösterdiğini belirten Akyılmaz, "Biz sabah saat 05.30`da başlıyoruz. İftar saatine kadar çalışıyoruz. Günde ortalama 70 kilo civarında satılıyor. Tabi bu bölgeye göre düşüyor. Fiyatımız da 15 TL`dir. Ramazan ayında Halep kahkesi almayan yoktur. Antepli olmayanlar da mutlaka bu lezzeti tatsınlar. Bunun yanında  Suriyeliler de talep ediyor. Ama Halep kahkesinin Suriyelilerle özdeşleşmiş bir özelliği yok. Suriyelilerin 'mağrup' dedikleri bir simit çeşidi var. Halep kahkesi ona yakın olduğu için Suriyelilerde ilgi gösteriyor." şeklinde konuştu.

Vatandaşların özellikle iftara doğru yoğun bir şekilde sıraya girerek Halep kahkesi almaya çalıştıklarını belirten İsa Bilgin ise, "Halep kahkesinin en büyük özelliği Gaziantep halkına ait olması. Halep kahkesi sadece Ramazan ayına has bir tür yiyecektir. Ramazan ayında satışlarımız artıyor. On bir ay boyunca Ramazan ayının gelmesini bekliyoruz. Ramazan bereketi her yere yansıyor. Bu ay bereketli bir aydır. Bu ayda işlerimiz yoğun geçiyor. Şu an 12 saat mesai yapıyoruz. Tabi bayrama doğru yoğunluk daha da artıyor." diye konuştu.  (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)












 

Bu haberler de ilginizi çekebilir