• DOLAR 32.582
  • EURO 35.001
  • ALTIN 2461.376
  • ...
İslamda Çocuk Eğitimi: Rasulullah`ın (sav) Yetime Verdiği Değer
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İslamda Çocuk Eğitimi

Rasulullah`ın (sav) Yetime Verdiği Değer

   Allah`ın hikmetli takdirindendir ki habibi, Efendimiz (sav) yetim olarak yetişti. Çevremizdeki yetimlere O`nun bu özelliğini hatırlatmak lazım ki, onlar için hem teselli hem de örnek olur.

   Buhari`nin Sehl`den (ra) rivayet ettiğine göre Rasulullah (sav) buyurdu ki; ‘Ben ile yetimin bakımını üstlenen böyleyiz. Bu sırada işaret ile orta parmağının arasını az açarak kaldırdı.`

   Taberani`de Ebu Derda`nın (ra) rivayetinde; bir adam gelip kalbinin katılığını Rasulullah`a (sav) şikâyet etti. Buyurdu ki; `Kalbinin yumuşaması, ihtiyaçlarına da yetişmeyi istiyorsan yetime merhamet et, başını okşa, yemeğinden yedir. Kalbin yumuşar, ihtiyacına nail olursun.

   Başka bir hadiste Rasulullah (sav) buyurdu ki; ‘Allah`ım ben iki zayıfın hakkını (ihlal edenlerin günahını) sana bırakıyorum. Kadın ve yetim` (Ebu Davud/ Nesai)

Rasulullah`ın (sav) Kız Çocuğu İle İlgili Vasiyeti

   ‘Kimin yanında iki kızı (ya da kızkardeşi) olur, onları akıl baliğ olana kadar yetiştirirse kıyamet günü ben onunla böyleyim` buyurdu ve parmaklarını birbirine yapıştırdı. (Müslim)

Çocuğu Ölene Müjdesi

   ‘Hangi Müslümanın üç çocuğu erginleşmeden ölürse, Allah onlara rahmetinden dolayı (anne-babayı) cennetine koyar. (Muttefekun Aleyh)

Kur`an-ı Kerim`de Zürriyet İçin Yapılması Gereken Dualar

·  وَاجْنُبْنِي وَبَنِيَّ أَن نَّعْبُدَ الأَصْنَامَ

‘…beni ve oğullarımı putlara tapmaktan uzak tut.”                                   

İbrahim/35

·  رَبِّ اجْعَلْنِي مُقِيمَ الصَّلاَةِ وَمِن ذُرِّيَّتِي رَبَّنَا وَتَقَبَّلْ دُعَاء

“Rabbim! Beni namaza devam eden bir kimse eyle. Soyumdan da böyle kimseler yarat. Rabbimiz! Duamı kabul eyle.”                                                                       

İbrahim/40

·  رَبَّنَا اغْفِرْ لِي وَلِوَالِدَيَّ وَلِلْمُؤْمِنِينَ يَوْمَ يَقُومُ الْحِسَابُ

“Rabbimiz! Hesap görülecek günde, beni, ana babamı ve inananları bağışla.”   İbrahim/41

·  هُنَالِكَ دَعَا زَكَرِيَّا رَبَّهُ قَالَ رَبِّ هَبْ لِي مِن لَّدُنْكَ ذُرِّيَّةً طَيِّبَةً إِنَّكَ سَمِيعُ الدُّعَاء 

 Orada Zekeriya Rabbine dua etti: “Rabbim! Bana katından temiz bir nesil bahşet. Şüphesiz sen duayı hakkıyla işitensin” dedi.                                                                       

Al-i İmran/38

·  وَالَّذِينَ يَقُولُونَ رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَاجِنَا وَذُرِّيَّاتِنَا قُرَّةَ أَعْيُنٍ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِينَ إِمَامًا

Onlar, “Ey Rabbimiz! Eşlerimizi ve çocuklarımızı bize göz aydınlığı kıl ve bizi Allah`a karşı gelmekten sakınanlara önder eyle” diyenlerdir.                                           

Furkan/74

·  وَوَصَّيْنَا الْإِنسَانَ بِوَالِدَيْهِ إِحْسَانًا حَمَلَتْهُ أُمُّهُ كُرْهًا وَوَضَعَتْهُ كُرْهًا وَحَمْلُهُ وَفِصَالُهُ ثَلَاثُونَ شَهْرًا حَتَّى إِذَا بَلَغَ أَشُدَّهُ وَبَلَغَ أَرْبَعِينَ سَنَةً قَالَ رَبِّ أَوْزِعْنِي أَنْ أَشْكُرَ نِعْمَتَكَ الَّتِي أَنْعَمْتَ عَلَيَّ وَعَلَى وَالِدَيَّ وَأَنْ أَعْمَلَ صَالِحًا تَرْضَاهُ وَأَصْلِحْ لِي فِي ذُرِّيَّتِي إِنِّي تُبْتُ إِلَيْكَ وَإِنِّي مِنَ الْمُسْلِمِينَ

Biz, insana anne babasına iyi davranmayı emrettik. Annesi onu ne zahmetle karnında taşıdı ve ne zahmetle doğurdu! Onun (anne karnında) taşınması ve sütten kesilme süresi (toplam olarak) otuz aydır. Nihayet olgunluk çağına gelip, kırk yaşına varınca şöyle der: “Bana ve anne babama verdiğin nimetlere şükretmemi, senin razı olacağın salih amel işlememi bana ilham et. Neslimi de salih kimseler yap. Şüphesiz ben sana döndüm. Muhakkak ki ben sana teslim olanlardanım.” Ahkaf/15

DİLEK ÇELENK

Bu haberler de ilginizi çekebilir