• DOLAR 32.356
  • EURO 34.746
  • ALTIN 2403.454
  • ...
Hatimle kılınan teravih namazı geleneğini devam ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Onbir ayın sultanı Ramazan ayında Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı ve içerisinde bin bir aydan hayırlı Kadir Gecesini barındıran ayda ifa edilen en önemli sünnetlerden biri olan hatimle kılınan teravih namazı geleneği İhsaniye Camiinde 15 yıldır ilgiyle devam ediyor.

Şehit İlhanlar Mahallesi'nde bulunan İhsaniye Camiinde ilk olarak 1950 yılında kılınmaya başlanan hatimle teravih namazı geleneği 25 yıl sonra son buldu. 2002 yılında yeniden başlayan ve 15 yıldır devam eden hatimle teravih namazı geleneği yoğun ilgi görüyor.

Hatimle kılınan teravih namazının sahabelerin başlattığı bir gelenek olduğunu söyleyen İhsaniye Camii İmam Hatibi İsmail Kaygusuz, teravih namazını hatimle kılmanın faziletli olduğunu söyledi.

Kaygusuz, "Biz dinimiz Kur'an ve Sünnetten öğreniyoruz. Bizim sahabelerden öğrendiğimize göre hadislerde Peygamber Efendimizin teravihi cemaatle kılmadığını, yalnız bir iki defa cemaatle kıldığını onun dışında yalnız kıldığını biliyoruz. Bunun nedeni de cemaatle kılındığı zaman onlara farz olacağını düşündüğü için cemaatle kılmamış ama sahabelerin geleneğinde hatimle teravih olduğunu biliyoruz. Hz. Ömer döneminde bu 20 rekâtı hatimle ve cemaatle kılmış. İlk önce bunu tek bir camide kılmış ama daha sonra hafızları diğer camilerde de kılınması için görevlendirmiş. Biz sahabelerin uygulamalarına göre kendimizi şekillendiririz” ifadelerinin kullandı.

"Hatimle teravih namazı kılmak için 10 kilometre uzaktan gelenler var"

İhsaniye Camiinde ilk olarak 1950 yılında başlayan ve 1975 yılına kadar devam eden hatimle teravih namazı kılınmasına bir süre ara verildikten sonra tekrar başlandığını ve 15 yıldır devam ettirildiğini belirten Kaygusuz, “Bizim camimizde ilk 1950 yılında başladı dönemin imamı Hafız Abdullah Nazırlı Hocamız camide 25 yıl hatimle teravih namazı kıldırmış. Daha sonra emekli olunca bu geleneğe ara verilmiş. Benim bu camiye tayin olmam 2002 yılında oldu. O yıldan itibaren tekrar başladık bu geleneği devam ettiriyoruz. Yani 15 yıldır aralıksız camimizde hatimle teravih namazı kılınıyor. Diğer cami cemaatlerine baktığımız zaman camide azalma oluyor ama bizim camimizde standart bir cemaatimiz var. Şehrin değişik mahallelerinden insanlar kalkıp 5 kilometre, 10 kilometre uzaktan hatimle teravih namazı kılmak için geliyorlar.” dedi.

Teravih namazının önemli sünnetlerden olduğunu belirten Kaygusuz Hanefi mezhebinin İmamı İmam-ı Azam`ın da teravih namazını hatimle kıldığını dile getirdi.

"İhsaniye Camii denildiği zaman akla hatimle kılınan teravih namazı geliyor"

15 yıldır devam eden bu geleneğe cami cemaatinin alıştığı aktaran Kaygusuz, “15 yıldır bunu devam ettiriyoruz artık cemaatimiz gelip soruyor. Diğer mahallelerden gelenlerin olduğu gibi mahallemizdeki yaşlılar hatimle kılamadıkları için diğer camileri tercih ediyor. Ama genel olarak cemaatte bir talep var ve gelenek haline geldiği için İhsaniye Camii denildiği zaman akla hatimle teravih geliyor. Dolayısıyla insanlar bunu tercih ederek camimize geliyorlar” şeklinde konuştu. (Ebubekir Yavuz- İLKHA) 














 

Bu haberler de ilginizi çekebilir