• DOLAR 32.582
  • EURO 35.001
  • ALTIN 2461.376
  • ...
Mardinli hamalların oruçla imtihanı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sıcaklarla beraber Ramazan ayında oruç tutmak bazı meslek grupları için oldukça zor hale geliyor. İhtiyaçlarının karşılanması için bazı meslek grupları, işlerine bu günlerde de ara veremiyor. İşlerine ara vermeyerek evlerine ekmek götüren Mardinli hamallar, oruçlarını tutarak büyük bir sabır ve azim örneği ortaya koyuyorlar.

Kızıltepe ilçesinde Özgürlük Meydanı`ndaki hamallar durağında iş bekleyen hamallar, mesleklerinin zorluklarını İLKHA ile paylaştı.

“Oruç tutmak kanaat işidir”

Oruçlarını tutarak büyük bir sabır ve azim örneği ortaya koyan hamallardan Ali Ekinci, “Ramazan çok iyi gidiyor, çok güzel ve çok güzel bir nimet.  Hamallık yapıyorum, çok şükür şimdiye kadar susamamışım. Hamallık işinin belli bir saati yoktur. Sabah saat 07.00`de buraya geliyoruz. İş çıkarsa yapıyoruz ve akşama doğru saat 16.30`da eve gidiyoruz. Elhamdülillah orucumuzu tutuyoruz. Tutmayanları da Allah ıslah etsin. Oruç tutmak kanaat işidir. Hiç kimse tutamıyorum demesin, insan kanaat ettikten sonra orucunu tutar.44 yaşındayım. Ramazandan önce günde 6 paket sigara içiyordum, şimdi de iftardan sonra 2 paket içiyorum ama oruçlu iken sigarayı hatırlamıyorum. Kaç gündür Ramazan ayına girdik. O kadar rahatım ki sanki oruçlu değilim.” diye konuştu.

Oruçlu olduğunu ve Ramazan`ın çok güzel geçtiğini belirten hamal Cuma Özdemir ise çok yorulduklarını fakat Allah`ın kendilerine yardım ettiğini söyledi. Özdemir, “Hem çalışmak hem de oruç tutmak zordur. Oruç tutmayanları da Allah hidayet etsin. Yanlış yoldalar, dünya hayatı geçicidir, imtihan yeridir. Kimse dünyaya gönül bağlamasın, oruç tutmayanlar kendilerini dünya malına kaptırmışlar.” dedi.

“Allah yardım ediyor, sabır veriyor”

Yaklaşık 4 yıl önce ülkelerindeki savaştan kaçarak ilçeye yerleşen Suriyeli Kasım Heci Ahmet de hem oruç tuttuğunu hem de hamallık yaparak ailesinin geçimini sağlamaya çalıştığını söyledi. Kasım Heci Ahmet, “Oruçluyuz, hamallık yapıyoruz, zordur, ister istemez zorlanıyoruz. Sabah erkenden buraya geliyoruz iş çıktığında gidiyoruz, çıkmadığında burada oturuyoruz. Akşama doğru eve gidiyoruz. 4 yıldır burada çalışıyorum, burası hamal işçilerin toplandığı yerdir. İşsiz olanlar her sabah ailesinin rızkını temin etmek için buraya geliyor. İş bulan çalışıyor, bulmayan da akşama kadar bekleyip eve gidiyor. Allah yardım ediyor, sabır veriyor. İnsan sabırlı ve kanaatkâr olsa oruç güzel geçiyor.” ifadelerini kullandı.

“Allah`a hamdolsun Ramazan güzel geçiyor”

Suriyeli hamal Ümran Şêxê ise şunları söyledi: “Yaklaşık 4-5 yıldır hamallık yapıyorum. Zahmet çekiyoruz ama orucumuzu da tutuyoruz. Allah`a hamdolsun Ramazan güzel geçiyor. İşe gittiğimizde bazen çok zorlanıyorum, çok susuyorum. Allah`a çok şükür, şimdiye kadar orucumu bozmamışım.” (M. Salih Keskin/Mehmet Aslan – İLKHA)














 

Bu haberler de ilginizi çekebilir