• DOLAR 35.514
  • EURO 36.294
  • ALTIN 3033.86
  • ...
"Ramazan ayının bağımlılıklardan arınmak için bir fırsattır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yeşilay Bingöl Şube Sekreteri Bingöl Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bayram Yurt, ‘31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü` olarak ilan edildiğini belirtti.

Tütün kullanımının sağlığa zararları konusunda kamuoyunu bilgilendirmek ve toplumsal bilinç ile farkındalık oluşturmak amacıyla 1987 yılından bu yana tüm dünyada ‘31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü` olarak kutlandığını anlatan Yurt, Ramazan ayına da denk gelen bu özel günün sigarayı bırakmaya ‘söz` vermek için büyük bir fırsat olduğunu söyledi.

Türkiye`de dünyada 15 yaşından sonra her üç kişiden biri maalesef sigara kullandığını ifade eden Yurt, "Sigara başlama yaşı özelikle okullarda 12 yaş hata 10 yaşın altına düşmüş durumda bu çok acı bir tablo. Ülkemizde 2008 yılından itibaren kapalı alanlarda sigara yasağı son zamanlarda eğitim ve sağlık kampüslerinde sigaranın yasak olması çok iyi bir gelişme. Hatta Avrupa ülkeleri sigara yasağındaki başarımızı rol ve model almaktalar. Fakat son zamanlarda sigara yasağında gevşemeler var. Maalesef kapalı alan belki iyi kontrol edilemiyor." dedi.

Sigara bağımlılığının, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'nin de kanayan bir yarası olduğunu ifade eden Yurt, Türkiye`de günlük 150 kişinin sigaradan kaynaklı hastalıklardan hayatını kaybettiğini ifade etti.

"Bir kişi sigara içerek, akciğer kanserine yakalanmak için yaklaşık 70 bin TL harcıyor"

Sigaranın Türkiye'ye çok büyük maliyetlerinin de olduğunu söyleyen Yurt, "Önemli bir halk sağlığı sorunu olan sigara kullanımı aynı zamanda birey ve ülke ekonomisini olumsuz yönde etkileyen bir bağımlılık. Türkiye`de sigaraya her gün 90-100 milyon TL arası para harcanmaktadır. Bu da yıllık toplam 30 milyar TL`ye denk geliyor. Bu rakamla tam teşekküllü, kampüslü 3 bin okul yaptırılabiliyor. Günde içilen bir paket sigaraya yıllık toplam 3 bin-3 bin 500 TL harcanıyor. 20 yıl sigara kullanan, 60-70 bin TL sigaraya para harcıyor. Yani bir kişi sigara içerek, akciğer kanserine yakalanmak için yaklaşık 70 bin TL harcıyor. Bu hem bizi, hem ailemizi, hem de ülkemize zarar veren çok acı bir tablo. Ramazan güzelliklerin başlangıcıdır.  İstiyoruz ki, bu Ramazan ayında bize, sevdiklerimize zarar veren tüm bağımlılıklardan uzaklaşmak için 'söz' verilsin, bu ayın ruhuna yakışır şekilde iyilik, sağlık, güzellik yaygınlaşsın." diye konuştu.

"Ramazan ayı aynı zamanda sigara bırakmak isteyenler için de müthiş bir zaman dilimidir"

 Ramazan ayının, aynı zamanda sigarayı bırakmak isteyenler için de müthiş bir zaman dilimi olduğunu vurgulayan Yurt, "Oruç tutanlar açısından günün yaklaşık 18 saatinde hiçbir şey yenilip içilmediğinden 24 saatlik zaman diliminde geriye kalan 6 saatinde bir kısmı uykuya gittiğinden ancak birkaç saatlik zaman diliminde sigara içilebilmektedir. Bu kısa zaman dilimi ve Ramazan ayının manevi atmosferi hem bırakmak isteyen hem de benim gibi bıraktırtmak isteyen açısından son derece önemli. Dolayısıyla sigara bırakmak ve bıraktırmak için bu Ramazan çok münbit zaman dilimi." diye belirtti.

"Yaklaşık 100`ün üzerinde kişiye irade yoluyla sigara bıraktırtmak nasip oldu"

Yurt, konuşmasının devamımda, "Sigara içmenin haram olduğu fetvasının hatırlatılması ve Ramazan`ın manevi atmosferinden faydalanmak suretiyle irade yoluyla sigara bırakmada artış beklemekteyiz. Bu hususta Yeşilay Bingöl Şubesi olarak her türlü desteği vermeye hazırız. Sigarayı gerçekten bırakmak isteyen kişi ya da kişileri yaklaşık 30-40 dakikalık sunum eşliğinde terapiye alıyorum. 24 saat açık olan cep telefonu numaramı veriyorum ve canın sigara istediğinde beni mutlaka ara, şayet seni sigaradan vazgeçiremezsem 'söz sigarayı ben kendi ellerimle sana getireceğim' diyorum. Ayrıca teşvik etmek için çeşitli hediyeler ve Bingöl`le özdeşleşen ve şifalı olan bal hediye ediyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir