• DOLAR 32.579
  • EURO 35.01
  • ALTIN 2460.243
  • ...
Ramazan`ın vazgeçilmezi çiğköfteye ilgi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Van'da mübarek Ramazan ayı dolayısıyla seyyar çiğköfte tezgâhları artarken, iftar sofralarının vazgeçilmezi çiğköfteye halk rağbet gösteriyor.

Çiğköfte, Ramazan dolayısıyla kapalı tutulan lokanta ve kahve gibi iş yerlerinin sahipleri ve çalışanları için de ikinci bir ekmek kapısı oldu.

Ramazan dolayısıyla kendi et lokantasında 10 personeliyle birlikte çiğköfte satan 40 yıllık kebapçı Abdulbari Öztürkçü, son zamanlarda Van'da çiğköfteye olan ilginin arttığını söyledi.

Çiğköfte yapımının çok zahmetli bir iş olduğunu belirten Öztürkçü, "Bu işi 40 yıldır yapıyorum. İlk olarak Van'da yaptım. Bu anlamda Van halkına her Ramazan'da da hizmet ettik. Çiğköfte yapımı çok zahmetli bir iş, bu yüzden yanımda 10 kişi çalışıyor. Çoluk çocuğu da düşündüğümüz zaman 50 kişilik bir aile buradan geçiniyor. Elhamdülillah, her Ramazan ayında bu işi yapıyoruz." dedi.

"Çiğköftenin yoğrulması sabır gerektirir"

Çiğköfte yoğurmanın sabır isteyen bir iş olduğunu dile getiren Öztürkçü, "Burada önemli olan da en iyi malzemeyi kullanmaktır. Şimdiye kadar kaliteden ödün vermeden en iyi malzemeyi kullandım. Çiğköfte tüketimi de Van'da yaygındır. Tabi, Ramazan'da daha çok tercih ediliyor. Ramazan dışında çiğköfte satmıyoruz ancak Ramazan'da ekstradan bu işi yapmaktayım. Van'da çiğköfteye talep çok iyi, burada kuyruklar oluşuyor. Bizler de elimizden geldiği kadar halkımızı memnun etmeye çalışıyoruz. Yoğunluktan dolayı yetiştiremiyoruz. Bazen sonradan gelen müşterilerimiz çiğköfte almadan buradan gidiyor." diye konuştu.

Bir diğer çiğköfte satıcısı Necmi Aşan ise 12 ay boyunca Van'da çiğköfte satışlarının iyi olduğunu belirterek, "Ramazan ayı bereket ayıdır. Baktığımız zaman ister çiğköfte sektörü olsun, ister diğer sektörler olsun esnaf Ramazan ayından memnundurlar. Ramazan ayından önce de çiğköfte satışlarımız iyiydi, şimdi de satışlarımızdan memnunuz. Gelen müşterilerimiz kullandığımız malzemenin kalitesinden dolayı memnun kalıyorlar. Piyasaya baktığımız zaman manav, kahve ve market önlerinde olmak üzere, Van'ın her köşesinde çiğköfteciler mevcuttur. Fakat biz bu işin hakkını vererek yılın 12 ayı boyunca yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Bayat çiğköftenin nasıl anlaşılacağı konusunda da bilgi veren Aşan, "Çiğköfte birinci gün değil de ikinci gün ekşimsi gibi bir kokuya ulaşıyor. Bu şekilde çiğköftenin taze olup olmadığı anlaşılmaktadır. Halkımıza Ramazan ayında sağlıklarına dikkat etmeleri konusunda çağrıda bulunuyoruz." şeklinde konuştu. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)












 

Bu haberler de ilginizi çekebilir