• DOLAR 32.576
  • EURO 35.013
  • ALTIN 2459.945
  • ...
Ramazan bereketi et satışlarına yansıdı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Et fiyatları yüksek olmasına rağmen Ramazan ayında et satışlarında artış meydana geldiğini belirten Gaziantepli kasaplar, et tüketiminin normal zamanlarda az olduğunu ancak bu ayda et tüketimi arttığı için satışlardan memnun olduklarını söylediler.

Ramazan ayındaki et satışlarının diğer aylara göre arttığını belirten esnaf, diğer aylardan farklı olarak Ramazan ayının bereketiyle et satışlarında artış olduğunu ve satışların istenilen düzeye gelmesi için üreticilerin desteklenerek fiyatların düşürülmesi gerektiğini dile getirdi.

Her yıl Ramazan ayının gelmesiyle et satışlarında artış meydana geldiğini belirten Ali Tabali, önceki yıllarda piyasada et fiyatlarının çok yüksek olmasına rağmen et tüketiminde artışın olduğunu ancak her yıl gördükleri hareketliliği bu yıl göremediklerini dile getirdi.

Et fiyatlarının yüksek olmasını besicilik ile hayvan sayısındaki azlığa bağlayan Talabi, "Ramazan ayı tüm milletimize hayırlı olsun. Et fiyatları biraz yüksek ama İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük illere göre Gaziantep'te et fiyatları ucuz. Hayvan pazarında koyun 17 TL'den satılıyor. Biz ise 35 TL'ye toptan et satıyoruz. Bize 43 TL'ye mal oluyor. Normalde et fiyatları 40-45 TL'den satılıyor. Bu fiyat maliyetinin çok altındadır ama vatandaş zor durumda. Çünkü alım gücü olan ve olmayanlar var. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı 'Et fiyatları normaldir.' diyor. Tabi ki normal ama bunun bir çaresine bakmıyor. Serbest piyasa olduğu için esnafın yapabileceği bir şey yok. Biz direk olarak tüccara bağlıyız. Tüccarın da yapacağı bir şey yok. Çünkü yem, arpa, saman, üretim ve maliyet pahalı. Buna Bakanlığımızın bir el atması lazım. Eskisi gibi üretim kalmadı." dedi.

"Fiyatlar biraz daha ucuz olsa satışlarımız daha iyi olurdu"

Et fiyatlarının sürekli artmasının hem kendilerini hem de vatandaşları mağdur ettiğini ifade eden Murat Emre, fiyatların yükselmesini stokçulara bağladıklarına değindi.

Ramazan ayı öncesi canlı hayvanın kilosunun 12 TL olduğunu ve fiyatlara 4 TL'lik zam gelmesine anlam veremediklerini söyleyen Emre, şöyle konuştu:

"Satışlarımız Allah'a çok şükür iyi ama et fiyatları biraz daha ucuz olsa satışlarımız daha da iyi olurdu. Et fiyatı pahalı olduğu için halkın talep oranı biraz daha düşük. Etin kilosu 35 TL'den başlıyor, 50 TL'ye kadar var. Biz etin ithal edilmesini istiyoruz. Vatandaş ile kasap arasında bir kırgınlık oldu. Müşteriler kasaplara bahane buluyor ama ortada bir suçlu var, kim olduğu da bellisiz. Et fiyatlarının yükselmesini biraz da stokçulara bağlıyoruz. Hiçbir şeye zam gelmezken canlı koyuna birden 4 TL zam geldi. Bu da devletin piyasayı başıboş bırakmasından kaynaklanıyor. Canlı koyun fiyatları böyle devam ederse et fiyatları bayrama kadar daha da yükselebilir. Canlı koyun 18 TL'den satılıyor. Herhalde bayrama kadar 20 TL'yi bulur. Etin kilo fiyatı da 50 TL'den 70 TL'ye kadar yükselir."

"Bu fiyatlara vatandaş et yiyemez"

Kasaplar olarak et fiyatlarının aşağı seviyelerde olmasını istediklerini belirten Mehmet Kalender, "Et fiyatları yüksek olduğu için vatandaşın alım gücü yoktur. Etin kilosu 35 TL'den başlıyor ve 50 TL'ye kadar satıyoruz. Bu fiyatlara vatandaş hiç et yiyemez. Fiyatların biraz düşmesi lazım. Vatandaş ucuz et almaya bakıyor. Piyasada koyun yok. Canlı koyunun fiyatı 18 TL'den satılıyor. Kesiyoruz ama para kazanamıyoruz. Esnaf kan ağlıyor. Yetkililer buna bir çare bulsunlar." şeklinde konuştu.

Ramazan ayının kendileri için bereketli geçtiğini dile getiren Mehmet Tuncay da "Fiyatlar bence normal. Bugün koyunun fiyatı 18 TL olmuş ama yine de burada dışarıdaki kasaplara göre et fiyatları normal. Maddi durumu az olanlar gelip buradan et alıyorlar. Burada dışarıdan 5 TL eksiğine et satıyoruz. Bizde et fiyatları 45 TL, kasaplarda da 50 TL. Aramızda 5 TL gibi bir fark var." ifadelerini kullandı.

Kasap Şahin Nohut ise "Allah'a şükür satışlarımız çok iyi. Bizim burada normal kasaplara göre 5 TL eksik olduğu için vatandaş et alabiliyor. Etin kilosu kemikli et 35, normal yağlı 40 ve yağsız et ise 45 TL'den satılıyor. Geçen seneye göre 3-4 TL bir fark var. 3 ay önce biz koyunu 12 TL'den alırken, şimdi ise 17,5 TL'den alıyoruz. Bu da normal." dedi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)
















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir